|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2015 11:26 am Temat postu: Niezdiagnozowana |
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Zawędrowałam w to miejsce i im więcej czytam tym większe mam obawy. Mimo to, bardzo się cieszę, że istnieją takie fora a na ich ludzie chętnie dzielący się swoimi doświadczeniami.
Ale może napiszę coś o sobie.
Mam 30 lat i jestem szczupłą kobietą. Cierpię na różne alergie: na pyłki, sierść dużej części zwierząt, roztocza itd. Od nie wiem już jakiego czasu miałam problemy ze stawami, byłam wrażliwa na wszelkie zmiany pogody (pobolewały mnie różne stawy, to nadgarstki, to kostka) i na tym się kończyło. Ostatnio natomiast już trzeci raz chwycił mnie straszny ból kolan, taki nie do wytrzymania. W trakcie napadu gorączka ciągle wahająca się między 38 a 39 stopni i okropne osłabienie. Do tego zawsze przy gorączce czerwone ciapki na szi i dekolcie-taka pokrzywka(nie boli, nie swędzi). W tym momencie gorączka już ustąpiła ale stawy nadal bolą;/ W końcu wybrałam się do lekarza i dostałam skierowanie na badania. Moje wyniki to:
OB- 14; Leukocyty - 9,9 (norma 4,0-10,0); Neutrofile 7,4 (norma 2,5-5,4); cholesterol całkowity 230; no i to co mnie martwi najbardziej: CRP- 66,44 (norma 0,00-5,00); RF- 17,06 (norma 0,00-14,00). Reszta wyników w normie. Mam w najbliższej rodzinie osobę z toczniem i bardzo się obawiam, że to też coś autoimmunologicznego. Czy takie wyniki mogą być też przy boreliozie lub czymś innym? Dziwi mnie też cholesterol...no bez przesady, przy moich 45 kilogramach i w miarę zdrowym trybie żywienia i życia? Czy Wy też macie jakieś "dziwne" wyniki?[/u] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2015 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Nietypowe wyniki to u nas praktycznie norma: jak nie jedno, to drugie bywa albo za wysokie, albo za niskie, albo wbrew logice normalne, gdy nie powinny być.
Jeśli chodzi o ew. rozpoznanie choroby tkanki łącznej: diagnozujesz się już, czy dopiero podejrzewasz, że coś może być na rzeczy? _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 25, 2015 6:55 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Czy lekarz zlecajacy badania widzial juz wyniki?
Mysle, ze dobrze byloby skonsultowac je (oraz objawy) z reumatologiem.
Tak jak Lukasz napisal- same wyniki niewiele mowia. Trzeba znalezc dociekliwego lekarza, ktory bedzie szkal przyczyn problemow.
Trzymam kciuki za szybka i celna reakcje lekarza oraz poprawe samopoczucia.
Ps. Cholesterol nie jest uzalezniony od " szczuplosci" ludzia. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 25, 2015 8:47 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum ciepło i serdecznie.
Dobry lekarz to podstawa życzę cierpliwości dużo ...oraz dobrego samopoczucia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Pon Maj 25, 2015 10:04 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję ślicznie za tak miłe przyjęcie. Do lekarza właśnie dziś idę z wynikami i mam nadzieję, że da mi skierowanie do reumatologa...zobaczymy. Szczegółowych badań (np. ANA)nie miałam jeszcze robionych i jak na razie podejrzenia choroby tkanki łącznej są tylko takimi moimi luźnymi podejrzeniami-oby niesłusznymi.
Odnośnie złych wyników cholesterolu;) zawsze miałam w głowie obraz wielkiego faceta (tak z 140kg) z cukrzycą siedzącego w samochodzie, jedzącego podwójne frytki i trzeciego hamburgera z rzędu oraz zapijającego to colą. Tak wyobrażałam sobie problemy z cholesterolem;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 25, 2015 2:54 pm Temat postu: |
|
|
drapizenico witaj...rozczaruje cie,cukrzyce maja nie tylko otyli pacjenci,bardzo czesto sa chudzi jak patyki i nie pija tluszczu chochelka _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Nie Maj 31, 2015 7:33 pm Temat postu: |
|
|
Odebrałam właśnie zlecone mi badania i przyznam, że się nieźle przestraszyłam. Bardzo proszę jednak o interpretację bo nie rozumiem tych cyferek;/. Wszyscy piszecie o mianie przeciwciał a ja odebrałam taki wynik. Rozumiem z niego tylko sformułowanie "dodatni". Przekilkam dokładnie to co jest napisane:
PPJ (ANA7) met ELISA 633.0 IU,/ml
wynik: dodatki
Uwagi:
ANA Screen(anty dsDNA, SS-S, SS-B, Scl-70, Jo-1, nRNP/Sm, Sm)
IU/ml (WHO 66/233)
ANA Screen: <23 ujemny
ANA Screen: >23 dodatni
O co chodzi z tym poniżej i powyżej 23? Czytałam o przeciwciałach ale albo nie dokładnie albo coś przegapiłam.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wytłumaczenie laikowi;)[/u][/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Już troszkę się wyjaśniło, to znaczy zrozumiałam przynajmniej o co chodzi z tymi wynikami. Pani doktor powiedziała mi, że wyniki ANA (i nie tylko)w zależności od metody badań podaje się w dwojaki sposób to znaczy standardowo jako miano(te rozcieńczenia preparatu) albo właśnie jako ilość w próbce czyli tak jak ja miałam, natomiast te <23 czy >23 to są normy zależne od laboratorium i odczynników. Tak to jest jak się nigdy do lekarzy nie chodziło i nie wie się wiele o jakichkolwiek badaniach. Ze względu na „oj wysoki” wynik przeciwciał zasugerowała mi zrobienie ANA2 i ANA3 więc czeka mnie…czekanie. Czy ktoś z Was też miał tak podawane wyniki? Czyli w IU/ml i jakie orientacyjnie mieliście wyniki? Pytam bo się zastanawiam czy to „Joj wysokie” znaczy „oj wysokie” czy raczej „spokojnie, jak na zdrową osobę to wysokie ale nie jest aż tak źle ”. Na szczęście na koniec wizyty dostałam pocieszenie w postaci stwierdzenia, że mimo tych przeciwciał może to choroba Stilla (wskazują na to czerwone plamy jakich dostaję zawsze przy gorączce) i nie będzie tak źle. Na reumatologa nadal czekam-do tej pory nie zdawałam sobie sprawy jak trudno jest dostać się do specjalisty;/ W moim mieście jak i w większości ościennych limity na ten rok wyczerpane i nawet z dopiskiem „pilne” w tym roku nie ma szans na przyjęcie na NFZ. Kurcze… a co mają powiedzieć ludzie, z którymi faktycznie jest źle i nie stać ich na prywatne wizyty. Okropieństwo. Przepraszam z góry, że się tak rozpisałam ale mnie to przeraża. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy znalazłaś na forum info dotyczące przeciwciał/ dodatnie ANA zdarza się że mają i zdrowe osoby .
oraz dodatnie ANA mogą występować w wielu chorobach, nie są one " zarezerwowane " tylko dla chorób tkanki łącznej
Cytat: |
Jednakże, pozytywny wynik ANA, sam w sobie, nie dowodzi występowanie tocznia, ponieważ przeciwciała te obecne są także w:
1. innych chorobach tkanki łącznej:
* skleroderma
* Syndrom Sjogrena
* rzs
2. u osób zażywających leki zawierające:
* procainamide
* hydralazine
* isoniazid
* chlorpromazine
* amizepin,acebutolol,sulffonamidy
3. wirusowe:
* HCV
* mononukleoza
* trąd
* malaria
4. choroby skóry:
* łuszczyca
* pęcherzyca
* liszaj płaski
5. choroby płuc: pierwotne nadciśnienie płucne, azbestoza, idiopatyczne
zwłóknienie płuc
6. choroby wątroby: pierwotna marskość żółciowa, poalkoholowe zap.
7. choroby krwi: niedokrwistość autoimmunohemolityczna, samoistna
pJednakże, pozytywny wynik ANA, sam w sobie, nie dowodzi występowanie tocznia, ponieważ przeciwciała te obecne są także w:
8. w innych chorobach autoimmunologicznych
* zapalenia tarczycy: Gravesa-Basedowa, Hashimoto
* stwardnienie rozsiane
9. nowotwory: chłoniaki, białaczki, guzy lite-nerek, płuc, jajnika,
czerniak
10. 30-40 % krewnych pierwszego stopnia ludzi chorych na tocznia
(rodzeństwo, rodzice i dzieci).
11. 5% zdrowych: kobiety, ciąża, po przeszczepach
|
_________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 6:33 pm Temat postu: |
|
|
Tak wiem, wiem, że to jak na razie może być "wszystko" i nie powinnam panikować. Te informacje co mi Moniko podesłałam oczywiście już przestudiowałam;) a tymczasem ból kolan mimo NLPZ niestety się nasila i do tego obejmuje nie wiem chyba mięśnie czy ścięgna ponad kolanami. Dopóki chodzę (no troszkę koślawo) to jest w miarę dobrze natomiast najgorsze są noce. Odebrałam tez wynik anty-CCP i przynajmniej tutaj wszystko jest w normie;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2015 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Przyszły mi wyniki ANA3 (na ANA2 czekam)i się trochę zdziwiłam. Prawie wszystko mam ujemne czyli miejmy nadzieję, że to nic toczniopodobnego.
RNP/SM-
Sm-
SS-A-
Ro-52-
SS-B-
Scl-70-
PM-Scl-
Jo-1-
Centromer B(CB) +
PCNA-
dsDNA-
Nukleosomy-
Histony-
Rybosomal-P-protein-
AMA-M2-
kontrola +++
Dziwi mnie tylko wynik tych przeciwciał przeciw Centromerom B. Jedyne informacje jakie znalazłam na ich temat to to, że występują w twardzinie układowej w tej postaci ograniczonej (CREST). Nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Ktoś z was może wie coś więcej o możliwościach występowania tych przeciwciał w innych jednostkach chorobowych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|