|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 9:47 pm Temat postu: czesc, jestem Benon |
|
|
czesc, jestem Benon. 30 lat, podejrzenie TRU lub cos innego, diagnostyka w toku. Zaczelo sie dwa lata temu od problemow ze staniem i chodzeniem, zmeczenie, zaslabniecia, zdiagozowano POTS. Od tamtego razu kilka razy na neurologii bylem, po kilku miesiacach wozek bo nie dalo rady wstac juz , doszla hipotonia ortostatyczna i bole mieśni, fibromylagia, znow szpital neurologia, badania czyste poza testem pochyleniowym, bolesne punkty uciskowe, objaw raynauda. Z braku innych nieprawidlowosci w badaniach obrazowych i laboratoryjnych diagnoza pierwotna dysfunkcja autonomicznego ukladu nerwowego. SM wykluczone, plym mozgowo rdzeniowy czysty, czekam na wyniki badan genetycznych. Miesiac temu doszedl rumien na twarzy, naslily sie problemy jelitowe, chroniczne zmeczenie wiec zastanawiaja się nad TRU, czekam na wyniki przeciwcial, robione rok temy byly ujemne. Na razie mam 8mg metypredu na probe. Man nadzieje ze to toczen i byc moze leczenie tego postawi mnie na nogi, na razie ciwcze w domu z butelkami wody jak ciezarki , byle nie zastac i do przodu. Pozdrawiam was wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Z opisu wnioskuję, że wiele za Tobą. Mam więc nadzieję, że w końcu zła seria minie i będzie już tylko "z górki". W każdym razie widzę, że próbujesz: to się chwali i jestem przekonany, że zaowocuje pomyślnym rezultatem. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ola1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 13, 2015 10:05 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Cieszę się, że wykluczono SM.
Przykro czytać, że ktoś ma takie problemy jak Ty i w tak młodym wieku ma
kłopot z chodzeniem.
Trzymaj się. Na pewno ustawią leki i będzie lepiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin K Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 13, 2015 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum!
Skoro masz nadzieje, że to toczeń to nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć...tocznia
3maj się! _________________
www.tynaTRU.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 14, 2015 3:11 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za powitanie i przepraszam ze dopiero teraz odpisuje. Takze mam nadzieje ze juz tylko z gorki a przynajmniej wiele wykluczone |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 14, 2015 3:54 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Płakałam, bo nie miałam butów...
dopóki nie zobaczyłam człowieka bez stóp |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 16, 2015 9:43 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum!
Milo jest czytac, ze sie nie poddajesz i masz nadzieje, ze to toczen bo, bo on wcale taki zły nie jest ino trzeba go w ryzach trzymac!
Oby wyniki szybko wyjasnily sprawe a leki przyniosly pozadane dzialanie.
Czekam na dobre wiesci a Ty cwicz!
Daj znac co i jak-ja trzymam kciuki.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 16, 2015 10:56 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum ciepło i serdecznie.
Oby leki szybko pomogły i jak najszybciej wszystko się wyjaśniło Trzymaj się!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 16, 2015 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, zaczynałam z podobnymi objawami i też strzelano w SM ale wtedy nikt nie zrobił przeciwciał u mnie, to był właśnie toczeń, życzę zdrówka i szybkiej diagnozy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2015 6:40 pm Temat postu: |
|
|
jeszcze raz dziekuje za serdeczne powitanie. Mam wyniki ANA 2 - 1:1280, typ swiecenia ziarnisty. Wiem ze przeciwciala maja tez osoby zdrowe, poczekam na wizyte u lekarza. Biore Metypred już drugi miesiac, na razie nie widze poprawy, troche przypakowalem i przybylo nieco pryszczy. Cwicze dalej, bo silne mieśnie to podstawa by ruszac dalej. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2015 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Powodzenia w diagnozowaniu i dobrego ustawienia leczenia życzę |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2015 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie. Po kolejnej wizycie. Badania genetyczne wykluczyły Zespol Rileya-Daya - ufff. Lekarz takze wstepnie wykluczyl tocznia. Samo ANA dodatnie bez dodatnich innych przeciwcial, rumien na twarzy, bole miesni i stawow, dysfunkcja autonomicznego ukladu nerwowego na ten moment to za malo. Mam czesto nadzerki w jamie ustanej lecz sa bolesne wiec nie "toczniowe". Nastepnym razem gdy pojawi sie nadzerka mam zrobic zdjecia lub udac sie do lekarza. Zastanawia sie ewentualnie nad choroba Behceta, nie robila testu igla, reszta atrakcji skornych pasuje lecz bez oceny nadzerek nie bedzie zgadywac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2015 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Mnie się wydaje że masz sporo dolegliwości , ktore przemawiają za toczniem.
Ciekawy punk widzenia , ze toczniowa nadżerka w jamie ustnej nie boli
Kazda zmiana w jamie ustnej boli, bez dwoch zdan.
Może warto poszukać innego lekarza ?
tu masz kryteria jakie trzeba spełnić żeby postawić diagnozę toczen
Cytat: |
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia. |
_________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2015 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Monika B dziekuje za kryteria, sa bardzo przydatne. Powiedzieli w poradni przy IR w Warszawie ze te "toczniowie" nadzerki sa bezbolesne a ANA maja tez zdrowi ludzie. Nie jestem typem co lubi drazyc na sile ale moze faktycznie warto skonsultowac sie jeszcze gdzie indziej, tak na wszelki wypadek. Od przyszlego tygodnia zaczynam stopniowo odstawiac metypred, cudu nie zdzialal, poza pryszczami to mialem nieco wiecej energii choc moze to tylko podswiadomosc. Dalej tkwie w punkcie wyjscia, ewentualnie pozostaje czekac na nadzerki, czego nie zamierzam . "Co nas nie zabije to nas wzmocji" . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|