Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PRZECIWCIAŁA ANA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Smile
A do jakiego lekarza podejść? Reumatologa czy jakiejś innej specjalizacji?
I w sumie czego szukać... Wszystkie pozostałe badania mam prawidłowe, CRP, OB ujemne, morfologia prawidłowa, próby wątrobowe prawidłowe, cukier, elektrolity również.
Wit B12 mam też w normie, jedynie co to D3 mam niedobór, i przeciwciała na Chlamydię Trachomatis w klasach IgG i IgA dodatnie. Ale wymazy mam ujemne więc sama nie wiem.
Boli mnie kręgosłup, mam sporo zmian. Teraz mam wędrujące bóle stawów, była noga, teraz ręka, nie mogę nią ruszać i nie wiem czy to kręgosłup czy coś innego.
Boję się nowotworów ale póki co markery miałam ujemne. Zaczynam faktycznie świrować.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Twoimi objawami polazlabym do reumatologa.
Wedrujace bole stawow np.
Przy toczniu np. moga wystapic falszywie dodatnie wyniki badan na kile...moze inne tez?
Nawet jesli "odcreki" nie postawi diagnozy to bedzie mial reke na pulsie i w razie pojawienia sie nowych dolegliwisci bedzie wiedzial jak to poskladac w całość.
Nie panikuj i nie mysl o nowotworach. Wink
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Boję się nowotworów ale póki co markery miałam ujemne. Zaczynam faktycznie świrować.....

nie kazdy nowotwór ma odpowiednik w markerach , więc chyba bez sensu jest robienie ich jesli nie ma czegoś podejrzanego .Na pewno nie ma markerów dla nowotworów płuc .

Spokojnie nie ma się co nakręcać
co do przeciwciał z naszego forum
Cytat:
-typ świecienia
homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami

- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.

przeciwciała są zmienne w organiżmie i niekoniecznie rosną bo choroba się rozwija - to jedno , oraz przeciwciała podwają swoją wartość dlatego wydają się takie " wysokie"
czy były one robinoe w tym samym laboratorium ?

tez z naszego forum
Cytat:
Miano ANA i typ świecenia

* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba.

aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 6:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Cię
ja też jestem mega panikara, tzn. chorób nowotworowych nigdy sobie nie wmawiałam, ale moje wysokie ANA 2 i bóle stawowe spędzają mi sen z oczu.
Jak miałam ANA 2 dodatnie, ale nie miałam bóli to w ogóle się nimi nie przejmowałam , na zasadzie że wyników się nie leczy a objawy.

Ale jak teraz mam bóle barku, pięty, palca to już inna argumentacja do mnie nie dociera, od razu widzę układówkę, niestety. Ale u mnie wszelkie chlamydie, kleszcze są ujemne.
Powrót do góry
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANA robiłam dwa razy w Synevo i raz na Borowskiej jak leżałam na reumatologii. Tak więc pierwszy wynik 1:320 oraz ten ostatni 1:1000 jest robiony w tym samym laboratorium. Na Borowskiej w szpitalu wyszło mi 1:320 ale to było rok temu, zaraz po pierwszym wyniku.
A co to znaczy przeciwciała podwajają swoją objętość?
Reumatologa mam dopiero na 10 marca, zastanawiam się czy czekać czy przyspieszyć wizytę.
Mam ciągłe bóle kręgosłupa, trochę wyjaśnione wynikami ( miałam rezonanse każdego odcinka) , jestem osłabiona, zniechęcona, łapię już depresję, nie mogę spać, wybudzam się w nocy kilkakrotnie, problemy jelitowo - żołądkowe. Bolą mnie ręce i nogi, nie wiem czy to stawy czy mięśnie. Czasami są to takie rozlane bóle. Mam nadżerki przełyku, refluks przełyku. Od dwóch tygodni mam wędrujące bóle chyba stawowe, wpierw noga i udo, teraz od tygodnia staw łokciowy, nie mogę podnosić przedmiotów, ruszać ręką tak mnie boli. Mam problem z biegami w samochodzie, wsteczny wrzucam dwoma rękoma. Dramat. Ból że aż mi słabo czasami. Rtg złamania nie wykazało, jutro idę do ortopedy. To tak po skrócie.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podwajają czyli masz 1:160, potem jest tylko jedno rozcienczenie i od razu masz 1:320, czyli wydaje się ze rosną one szybko a to mylne pojęcie

przeczytaj sobie raz jeszcze to co podałam , ten drugi cytat
Przeciwciała to trudny temat ale warto się w to wgryżć

tu masz całość http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do którego ortopedy idziesz, przeszłam trochę ortopedów w swoim życiu.
Powrót do góry
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

EMC ul. Pilczycka
Powrót do góry
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 12, 2015 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja jutro zaliczam reumatologa w Luxmedzie , mam USG barku, we wtorek mam ortopedę.
Powrót do góry
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sie 28, 2015 7:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie
robiłam kolejny raz ANA i tym razem wyszły 1:3200 typ świecenia ziarnisty, specyficzne ujemne. Chyba zaczynam wpadać w panikę .....
Czemu one mi tak rosną??? W zeszłym roku były 1:320, w lutym i maju 1:1000 a teraz 1:3200. Cały czas robione w tym samym laboratorium - Synevo. Reumatologa na NFZ mam 2.09.2015. Czy coś powinnam wiedzieć przed taką wizytą, o jakieś badania poprosić?
Ogólnie morfologia ok, jedyne co to obniżony Hematokryt - 35, hemoglobina 11,9. Podwyższone neutrofile ale lekko. OB w normie, CRP również. Elektrolity również.
Badania robiłam jak akurat wyszła mi wielka opryszczka, czy jest możliwe że to wpłynęło na wynik?
Aha dodatkowo mam jeszcze Chlamydia Trachomatis dodatnio w IgG 160 i IgA 1,12, orazChlamydia Pneumoniea IgG 170, IgA ujemne.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na mój temat Smile
Pozdrawiam
Powrót do góry
nabu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Sie 30, 2015 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najważniejsze są objawy i dopóki ich nie ma wyraźnych to nawet wynik ana 1:10 000 nie musi przemawiać za podjęciem leczenia.
koniecznie też powiedz lekarzowi o chlamydii. przeszłaś ją, więc być może problemy wyindukowała bakteria i wystarczy przeleczyć się antybiotykiem.
Powrót do góry
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 31, 2015 8:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też myślę tak jak nabu, że za przeciwciałami może stać chlamydia, i oby w sumie tak było
Powrót do góry
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczyna mi się włączać MEGA hipochondria Sad Sad Sad
Jestem po wizycie u reumatologa, po skrócie lekarz nie widzi choroby, nie ma p/ciał specyficznych, stawy nie obrzęknięte, więc jest dobrze. Dostałam skierowanie na morfologię, OB, CRP, RF, dopełniacze C3 i C4, anty CCP i tyle. Wszystkie te badania robiłam wielokrotnie i zawsze były dobre, więc nie zakładam jakieś zmiany.
Chlamydie z racji ujemnych wymazów wykluczył.
A ja zaczynam sobie wkręcać nowotwór i najgorsze, że nawet nie wiem jak mam to sprawdzić bądź wykluczyć Sad No bo skąd taki wzrost w ciągu roku ???
Naprawdę zaczynam się bać.... Czy macie wiedzę na temat powiązania ANA i nowotworów Sad ???
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytakas ten watek?
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957

Panika nie jest wskazana.
Dlaczego zakladasz najgorsze?
Niestety, stawianie diagnoz nie jest sprawa prosta i bywa frustrujace ale nic na to nie poradzimy-trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.
Dobrze, ze lekarz nadal sprawdza, szuka..

Pamietaj, ze przy nowotworach wyniki OB lub CRP tez raczej odbiegaja od normy-tak, przynajmniej mi sie wydaje.

Trzymam kciuki aby cos sie wyjasnilo!
Buziak
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie panikuj Buziak
Spróbuj się nie nakręcać i poczytaj wątek który podrzuciła Ewela.
Wiem, że łatwo się mówi, i człowiek od razu wymyśla najgorsze scenariusze, ale to w niczym nie pomaga.

Lekarz dalej szuka, sprawdza, cierpliwości Buziak
Trzymam kciuki Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: