|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 11:31 am Temat postu: |
|
|
u mnie po jednej i drugiej ciąży miałam znaczny wzrost przeciwciał ,i ogólne złe samopoczucie i resztę wyników też nie najlepsze ale po leczeniu szybko wracało do normy. Mam nadzieję że szybko wyjaśnisz i wszystko wróci do normy czego Ci życzę 3m się! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
malina1985 Junior

|
Wysłany: Nie Lut 22, 2015 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Drodzy,
A mam pytanie- bo lekarz zlecił mi zrobienie badania na ANA1.
Ale czytam wszędzie, że test przesiewowy oznacza, że te przeciwciała są lub ich nie ma.
A o jakie badanie mam poprosić w laboratorium, żeby było również jakby co okreslone- jakie miano mam tych przeciwciał?
Bo wyjdą mi z dużym prawdopodobieństwem, bo mam RZS- a od ich wysokości będzie zależało co dalej. I wynik- "dodatnie" nic mi nie powie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 22, 2015 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Nie sadze aby od ich wysokosci zalezalo postawienie kolejnej diagnozy... Napisalam o tym w Twoim watku powitalnym. Chodzi o typ swiecenia i jakie konkretnie wystepuja. W pierwszym poscie masz wszystko pieknie wytlumaczone.
Badanie, o ktore pytasz to Ana3, jesli sie nie myle.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agsik Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 9:50 am Temat postu: Ana 4 |
|
|
Witam serdecznie
Może ktoś na tym forum odpowie mi co oznaczają wyniki w teście Ana 4.
Wszystkie Antygeny wyszły negatywne oprócz jednego Kontrola (KO) - silnie pozytywny - intensywność 143. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 7:41 pm Temat postu: |
|
|
kontrola oznacza , że badanie było kontrolowane i wyniki były identyczne. więc potwierdza prawidłowość wyników. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2015 1:42 pm Temat postu: |
|
|
Moi drodzy, odebrałam dziś wyniki panelu p-ciał.
ANA typ homogenny i ziarnisty w mianie 1:3200
Oraz typ jąderkowy w mianie 1:320
A także centromerowy w mianie 1:80.
Ponadto CRP w granicach 20 a liczba leukocytów 2,9tys. Reszty wyników nie znam, jakie były robione.
Do tej pory miałam obecne tylko ANA ziarniste w mianie do 640. Sporadycznie dsDNA się pojawiały.
Metypred nadal mam brać i w lutym na wizytę.
Czy ktoś może pomóc w interpretacji tych wyników? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 15, 2015 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Generalnie przyjąć można iż świecenie:
- homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
- jąderkowe – spotykany najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda |
Paulina wystarczy wrócic do przeczytania tego tematu od początku.Zaraz pierwszy post co własnie zrobiłam .
ANA 1: 80 jest wynikiem negatywnym więc nawet nie przytaczam co oznacza .
Jeszcze jedno, na przyszłość prosze Cię ,umieść wyniki w temacie do tego przeznaczonym lub w swoim wątku _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2015 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, dziękuje za odpowiedź. Przeczytalam wielokrotnie opis przeciwciał. Bardziej chodzi mi o wskazówki dotyczące obecnych kilku typów świecenia jak w moim wyniku. Na chłopski rozum, po prostu.
Do tej pory miałam obecne ANA o jednym typie świecenia , w mianie max 1:640. Więc powyższy wynik jednak mnie trochę zaniepokoił i nie wiem o czym może świadczyć. Każdy typ świecenia jest skierowany w jakimś kierunku lub kilku. Dlatego poprosilam o pomoc, wskazówki w interpretacji.
Skoro do tej pory nigdy nie miałam żadnych innych przeciwciał, to nagle pojawienie się nawet w niewielkim mianie jest dla mnie jakimś sygnałem alarmowym, tym bardziej że od wielu miesięcy mam sporo nowych objawów, które mocno utrudniają mi codzienne funkcjonowanie.
Temat jest o przeciwcialach, dlatego tutaj napisalam wiadomość ale na przyszłość zapamietam uwagę i pójdę do ogólnego wątku z wynikami badań. |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 8:25 am Temat postu: |
|
|
Cześć
Mnie wyszły dwukrotnie (w odstępach czasu) takie wyniki:
-przeciwciała ANA2 typ jąderkowy 1:320
-przeciwciała ANA3 rybosomalne białko P +
Jestem w trakcie diagnostyki w kierunku autoimmunologicznej choroby układowej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonawa Junior

|
Wysłany: Sro Gru 06, 2017 11:43 am Temat postu: ANA w trądziku różowatym |
|
|
Wkejam, może komuś się przyda:
https://www.termedia.pl/Przeciwciala-przeciwjadrowe-u-chorych-na-tradzik-rozowaty,56,13512,1,0.html
Wynika z tego , że tradzik różowaty też może podnieść poziom ciał przeciwjądrowych. Wczoraj konsultowałam swój przypadek z dermatolog , też potwiedziła, że to możliwe (mój przypadek krótko - wysokie ANA (1:640 I 1: 1280, wszystkie specyficzne z ANA 3 i ANA 23 - toczen, twardzina, wątroba, reumatoidalne zapalenie stawów negatywne, lekarze specjaliscie odsyłaja na kontrolę za rok lub nawet 2-3 lata) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Retomi Junior

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2018 12:38 pm Temat postu: Re: Przeciwciała |
|
|
"Jednoznaczny pozytywny wynik testu u osoby z symptomami tocznia prawie zawsze świadczy o obecności choroby."
Witam, biorąc pod uwagę w/w co sądzicie o sytuacji, kiedy dsDNA są mocno pozytywne, ANA też ale nie ma objawów ? Pojawią się, czy może można mieć nadzieję że taki urok (rodzeństwo choruje na MIZS). Dzięki z góry za opinie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2018 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Myślę że objawy się pojawią ,może szybciej , może póżniej ale one przyjdą .Na razie nawet jesli przeciwciała są wysokie nie będziesz leczona .Nikt nie postawi też diagnozy . Bo leczy się chorobę a nie wyniki . Zresztą same p/ciała to tylko jedno z kryteriów a żeby postawić diagnozę potrzeba przynajmniej 4 . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2018 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Nie mogę znaleźć norm przeciwciał kardiolipinowych (na wyniku też nie mam podanych norm). Wyszły następująco:
- przeciwciała w klasie IgG 3 GPL
- przeciwciała w klasie IgM 6,78 MPL
Co o tym sądzić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 14, 2018 11:25 am Temat postu: |
|
|
przeciwciała antykardiolipinowe aCl – normalny poziom dla IgG zazwyczaj poniżej 15 jednostek GPL, dla IgM poniżej 10 jednostek GPM
o przeciwciałach kardiolipinowych masz na pierwszej stronie podanie
w/ tych norm wyniki są ok . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agaed Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2018 5:35 pm Temat postu: Ana przeciwciała |
|
|
Po raz kolejny czytam ten post i przeglądam swoje wyniki badań. nenya pisze, że "Anty Ro (= anty SSA)", a na moim wyniku jest "obecność przeciwciał Ro" ale "nie stwierdza się obecności przeciwciał SSA", czyli to chyba nie to samo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|