| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 
	
	
		| Autor | Wiadomość | 
	
		| Papsi Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 14 Sty 2013
 Posty: 1161
 Skąd: galaktyka snów
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Cze 15, 2014 11:58 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| dla amatorów kuskusa i kuchni tureckiej - pyszna sałatka: 
 Kisir czyli turecka salatka z bulguru lub kuskusu
 
 skladniki
 szklanka kuskusu lub ince bulguru
 srednia cebula
 peczek szczypiorku
 peczek pietruszki
 peczek koperku
 2 pomidory
 2 ogorki
 czubata lyzeczka koncentratu pomidorowego
 sol
 pieprz
 mieta
 oliwa z oliwek
 sok z cytryny lub sok z granata nar ekşisi
 
 sposob przyrzadzania
 Kuskus lub ince bulgur umyc i zalac 1szklanka wrzatku, szczelnie przykryc i zostawic az napecznieje. Cebule drobniutko pokroic przesmazyc na oleju. Gdy cebulka badzie miala zloty kolor dodac koncentrat pomidorowy i przesmazyc. Cebulke z koncentratem dodac do napecznialego kuskusu i dokladnie wymiesza. Zaczekac az wystygnie. Zielenine posiekac, pomidory i ogorki pokroic w drobna kostke. Kiedy kusus bedzie zimny dodac warzywa przyprawy i sok z cytryny dokladnie wymieszac i wstawic do lodowki. Pol godziny w lodowce wystarczy zeby wszystkie smaki zmieszaly sie.
 
 (przepis zaczerpnięty z http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2011/11/ksr-czyli-turecka-saatka-z-kuskusem.html )
 
 Sałatka z brokuł sera feta i prażonego słonecznika z sosem czosnkowym:
 
 - 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonego
 - pęczek koperku
 - 1/2 opakowania sera feta
 - 2 garści słonecznika
 - 2 łyżeczki masła
 - sól, pieprz. oregano
 
 Sos czosnkowy:
 - kubeczek jogurtu typu greckiego
 - 1 spory ząbek czosnku
 - pół świeżego ogórka startego na drobnej tarce i ciut odciśniętego
 - łyżeczka koncentratu pomidorowego
 - łyżeczka soli
 - 2 łyżeczki cukru
 - oregano
 
 Brokuły gotujemy bardzo krótko w lekko osolonej wodzie (ja tylko parzę, lubię al dente), po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy dużą ilością zimnej wody (zachowają wtedy soczystą zieleń), kroimy na mniejsze cząstki, siekamy drobniutko koper, fetę w kostkę (wielkość wedle gustu), mieszamy w misce, słonecznik prażymy na patelni na maśle powoli mieszając, aby masło się nie przypaliło na złoty kolor, dodajemy do sałatki po przestygnięciu.
 
 Sos czosnkowy: do jogurtu dodajemy wszystkie składniki, czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze mieszamy, przelewamy do sosjerki i odstawimy na min 1 godzinę. Jeśli lubicie wersję ostrzejszą, można dodać jedną łyżeczkę sambal olek.
 
 Sałatkę podajemy schłodzoną, polewamy sobie sosikiem, można podać do tego grillowane pieczywo.
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| aiwka Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 18 Gru 2011
 Posty: 4048
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pon Cze 16, 2014 8:58 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| trafiłaś idealnie w moje gusta!! _________________
 "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
 - Szynszyle i mamusia"
    |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| monia85 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 27 Maj 2010
 Posty: 7066
 Skąd: okolice Wyszogrodu
 
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| meguchna Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 25 Maj 2013
 Posty: 4371
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 2:56 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Uwielbiam pora i często robię podobną sałatkę zamieniam jaka na jabłuszko lub dodaję jeszcze....śledzia  _________________
 Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| aiwka Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 18 Gru 2011
 Posty: 4048
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 3:25 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja uwielbiam pora klasycznie czyli z jajkiem i śmietaną. Ostatnio odkryłam pora duszonego z jabłkiem przyprawionego curry.
 _________________
 "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
 - Szynszyle i mamusia"
    |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| bartekk2 Junior
 
  
 
 Dołączył: 22 Cze 2015
 Posty: 3
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Cze 30, 2015 10:06 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Wielkie dzieki za przepisy. Ja na pewno z nich skorzystam. |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| kinga Moderator
 
  
  
 Dołączył: 14 Mar 2005
 Posty: 14280
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Cze 30, 2015 6:37 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| surówka z młodej białej kapusty i świeżego ogórka 
 kapusta i ogórek w proporcji 1:1 (czy jak kto woli) - ogórka ścieramy na grubych oczkach, kapustę drobno szatkujemy
 mieszamy
 doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oleju/oliwy i octu balsamicznego
 
 z dodatkiem koperku smakuje jeszcze lepiej
  _________________
 Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Monika B Moderator
 
  
  
 Dołączył: 14 Lis 2004
 Posty: 17307
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Cze 30, 2015 7:08 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Kinga ja taką surówkę wymysliłam w sobotę - oliwa z oliwek i masa koperku - było pyszne. bardzo szybkie i bardzo dobre
  _________________
 Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| meguchna Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 25 Maj 2013
 Posty: 4371
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sro Lip 01, 2015 6:30 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Mniammmm....ja często robię na szybciora podobną surówkę z młodej kapustki...pychota  _________________
 Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| folka Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 06 Cze 2012
 Posty: 1458
 
 
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Monika B Moderator
 
  
  
 Dołączył: 14 Lis 2004
 Posty: 17307
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob Gru 05, 2015 7:54 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Monia przepis o ktory pytałaś http://dorota.in/modra-kapusta/ _________________
 Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| monia85 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 27 Maj 2010
 Posty: 7066
 Skąd: okolice Wyszogrodu
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob Gru 05, 2015 8:06 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| O, dziękuję  Może ją podam w święta w opozycji do tradycyjnego bigosu  _________________
 
   
 Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| meguchna Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 25 Maj 2013
 Posty: 4371
 
 
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| paulina_87 Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Gru 22, 2015 10:40 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Meguchna pięknie dziękuje! Właśnie zasiadlam i przejrzalam przepisy jakie wrzucilas w linkach. Jest z czego wybierać  coś pokombinuje z nich żeby dopasować składniki jakie mam w domu i może coś wyjdzie  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| meguchna Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 25 Maj 2013
 Posty: 4371
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sro Gru 23, 2015 10:44 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Cieszę się,że mogłam pomóc  _________________
 Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		|  |