|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Eclipse Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 10:00 am Temat postu: Urazy ortopedyczne |
|
|
Witam
Mam pytanie do osób doświadczonych - urazy stawów to chyba rzecz, która dotknęła każdego z nas.
Mam dylemat, bo w poniedziałek spadłam ze schodów i lekarz zdiagnozował pęknięcie torebki stawowej. Jednak po wspólnej konfrontacji doszliśmy do wniosku, że poczekamy 3 dni w opasce elastycznej, żeby nie wstawiać od razu w gips, ze względu na dodatkowe bóle zwyrodnieniowe, itp. 3 dni mijają już niedługo, a ja nie wiem, co robić.
Jak znosiliście unieruchomienia?
Osobiście codziennie bardzo cierpię z bólu przez sztywność poranną i boję się, że gips to wszystko jeszcze spotęguje. _________________ Zespół Sjögrena + Hashimoto |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 10:28 am Temat postu: |
|
|
Jak trzeba człowiek zniesie wszystko.
Ja dwa lata temu miałam jedną nogę złamaną, drugą skręconą porządnie i całkowity zakaz chodzenia przez 6 tygodni. Przeżyłam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 9:01 pm Temat postu: |
|
|
ja tez mialam gips 6 tygodni ,
nie chodzilam wtedy
pozniej rehabilitacja i wszystko wrociło do normy
z urazem kolana mialam tylko opaskę, efektem jest to że boli tak ,że mozna zwariować _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pimpa Junior

|
Wysłany: Nie Mar 15, 2015 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Witam, dołączam do wątku o urazach ortopedycznych.
Niestety, rozpoczęłam serię wizyt u ortopedy od skręconej kostki. Mam zaburzone czucie w stopie (neuropatia+ Raynaud) i wstając z łóżka nie poczułam, że stopa jest zdrętwiała i stanęłam na grzbiecie stopy.
Efekt- złamanie 2 kości śródstopia i złamanie awulsyjne 5 kości śródstopia+urwany przyczep ścięgna, ogromny krwiak. Ortopeda stwierdził ponadto postępującą wiotkość aparatu więzadłowego w stawach skokowych, nadgarstkach, kolanach, stąd takie koszmarne w skutkach zwichnięcie. Problem jest taki, że ortopeda nie zdecydował się na założenie gipsu ze względu na zaburzenia krążenia w stopie, natomiast mam stabilizator stawu i całkowity zakaz obciążania stopy przez 6 tygodni. Po dwóch tygodniach w kontrolnym rtg niestety nie ma żadnych oznak zrastania kości, a wg lekarza, powinny być już widoczne.
Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia ze złamaniami? Zaznaczam, że nie mam jeszcze objawów osteoporozy, a sterydy biorę od roku. Mój ortopeda twierdzi, że u osób z chorobami zapalnymi tkanki łącznej proces gojenia często się wydłuża, lub po prostu kość się nie zrasta... _________________ Stay strong !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 15, 2015 10:30 pm Temat postu: |
|
|
W moim przypadku po złamaniu nogi kość zrastała się kilka miesięcy. Zrost pojawił się dopiero po 10 tygodniu od złamania. Z powodu Tocznia nie założyli mi śruby na to złamanie z przemieszczeniem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pimpa Junior

|
Wysłany: Pon Mar 16, 2015 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za informację, w takim razie nie będę się specjalnie denerwować, tylko czekać. Zobaczymy, jak to się u mnie potoczy  _________________ Stay strong !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Sty 03, 2016 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Kochani poradzcie mi czy kolebotać się do orto czy poczekać aż przejdzie... Moje kolana strzelają, trzeszcza, skrzypia, rypia nie od dziś. Ale... Dzisiaj kucnelam obciążając bardziej lewe kolano i strzelilo dosyć porządnie. Nie raz bywało mocniej ale szybko ustępował ból. A tym razem ból trwa już od rana. Uczucie rozpierania od środka, uczucie jakby kolano było mokre od wewnątrz, uczucie chłodu jakbym nogawke spodni miała wilgotną w tym miejscu. Czy ktoś się spotkał z takimi odczuciami w kolanach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 03, 2016 8:26 pm Temat postu: |
|
|
A spuchło ?
Może to woda w kolanie się zbiera, ja bym jutro poszedł. _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2016 11:35 pm Temat postu: |
|
|
Pękła torbiel, którą mam pod kolanem. Prawdopodobny scenariusz przedstawiony przez orto. Taka przelotna konsultacja orto. Może się z tego zrobić większy stan zapalny ale może też się wchłonąć całkowicie. To tyle w temacie. Oby przeszło samo. Szybko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|