|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anka Junior

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 8:16 pm Temat postu: nawracające zapalenie chrząstek |
|
|
Cześć! od czterech lat choruje na nawracajace zapalenie chrzęstek[kolagenoza] szukam ludzi chorujących na chrzastki. Jest to bardzo rzadko wystepujaca choroba.Proszę o kontakt.anka |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2006 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu
Nie znam nikogo z tego forum, kto określałby swoją chorobę jako zapalenie chrząstek, szczerze mówiąc nie wiedziałam nawet że występuje taka osobna jednostka chorobowa
Niszczenie chrząstek statwowych kojarzyłam tylko z procesami zapalnymi w rzs, zzsk, czy łuszczycowym zapaleniu stawów...
Niczego też konkretnego nie znalazłam w necie, tylko:
Chrząstka stawowa - perspektywy naprawy
Regeneracja chrząstki stawowej
i chyba nie bardzo na temat:
Zapalenie chrząstek żebrowych
Jeśli szybko nikt się nie odezwie, to zawsze możesz spróbować znaleśc wspólny język z osobami chorymi na rzs, czy zzsk, namiary znajdziesz tutaj:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
No i oczywiście zapraszamy do wymiany dośiwadczeń w naszym gronie, przeważają toczniowcy, a więc sprawy stawów i bóli z tym związanych nie są nam obce...
Ale nie wiem właściwie jak objawia się twoja choroba i jak jesteś leczona...
pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
anka Junior

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 12:50 pm Temat postu: nawracajace zapalenie chrząstek |
|
|
Cześć nenya!!! bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.Nie dziwi mnie,że nikt się nie zgłosił na forum z tą chorobą,bo jest bardzo rzadko występującą[myślę że w Polsce choruje nie więcej niż 10 osób]. Więc dotarcie do nich jest bardzo trudne , jedyna moja nadzieja że tu na forum uda mi sie nawiązać kontakt z 'chrząstkami'. objawem mojej choroby jest ostry ból, zaczerwienienie i obrzęk małzowin usznych,zapalenie chrząstek nosa,krtani,tchawicy, stawów, serca.W wyniku stanu zapalnego straciłam prawie całkowicie słuch, mam zaburzenia równowagi,bóle żeber,zapalenie twardówki[oczy], ogromną astmę. Leczona jestem :medrol 6 mg [na początku 60 mg] i imuran 75 mg. Dodatkowo leki osłonowe, na astmę i krople do oczu [jaskra]. W wielkim skrócie opisałam nawracające zapalenie chrząstek. Pozdrawiam :D |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 1:09 pm Temat postu: |
|
|
zatem rzeczywiście "chrząstki" mogą być trudne do odnalezienia, za to masz tu całą masę osób (prawie wszystkich chyba ), które są na sterydach i immunosupresantach - encorton, metypred, imuran i endoxan to chyba najczęściej przyjmowne leki.
co więcej inne problemy też nie są nam obce - astma, jaskra, inne problemy z oczami - od suchości po zapalenia twardówki, tęczówki, zapalenia stawów, zaburzenia neurologiczne - z tym wszystkim borykają się także toczniowcy, no i oczywiście walka z bólem!
więc jeśli masz potrzebę podzieleia się swoimi doświadczeniami, szukasz rad innych, albo po prostu chcesz pogadać, ponarzekać i pośmiać się - to myślę że już nalazłaś odpowiednie miejsce
trzymaj się. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 4:02 pm Temat postu: |
|
|
serdecznie witam w naszej rodzinie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gośka81 Junior

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 12:16 am Temat postu: Re: nawracające zapalenie chrząstek |
|
|
anka napisał: |
Cześć! od czterech lat choruje na nawracajace zapalenie chrzęstek[kolagenoza] szukam ludzi chorujących na chrzastki. Jest to bardzo rzadko wystepujaca choroba.Proszę o kontakt.anka |
cześć ja również na to choruje. jestem na początku drogi, naradzie biorę metypred 16, za kilka dni szpital i planują wlewy sterydowe, a potem już na zawsze steryd i mtx.
czym się u ciebie objawiło? Jak cię leczą i czy skutecznie? _________________ Nawracające zapalenie chrząstek |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 12:37 am Temat postu: |
|
|
czesc Goska, przez 10 lat nie bylo nowego posta w tym temacie, wiec nie ma pewnosci czy szybko otrzymasz odpowiedz. Znalazlem cos takiego w google http://www.przegladreumatologiczny.pl/nawracajce_zapalenie_chrzstek moze sie przyda? Mam nadzieje ze twoje leczenie bedzie skuteczne.
Ostatnio zmieniony przez BenOn dnia Sob Sty 23, 2016 12:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
gośka81 Junior

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 12:49 am Temat postu: |
|
|
jest "nas" podobno bardzo malo , wieć spodziewam się odpowiedzi w latach
wszelkie opracowania medyczne już chyba znam, szukam jednak namacalnej historii, doświadczeń, swiatełka w tunelu, że wcale nie musze się tym martwić
toczen a nzc to niby dwie rózne choroby, jednak obie z tej samej dziedziny.
Czy po rozpoczęciu leczenia, w Twoim przypadku chorobo się posunęła? czy leczenie skutecznie zatrzymuje jej rozwój ? _________________ Nawracające zapalenie chrząstek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rosiczka Junior

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2018 10:18 pm Temat postu: Nawracające zapalenie chrząstek |
|
|
Jestem świeżo po zdiagnozowaniu. Bardzo wczesna faza. Czekam na ustawienie leczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|