Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Prosze tutaj masz o przeciwcialach: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
Ostatnio MonikaB pisala, ze jeszcze podniesiono granice wyniku pozytywnego.
Trzymam kciuki za malenstwo!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 3:16 pm Temat postu: |
|
|
cześć witam się ponownie
w końcu po 5 latach zdiagnozowano u mnie zespół sjogrena: mam przeciwciała ANA 1:320, anty Ro. Z objawów: zespół suchego oka, ogromna suchość nosa, suchość pochwy, suchość skóry. Suchość ust zdarzała się w przeszłości w lekkiej formie, teraz nie występuje. W morfologii sklejają mi się płytko krwi. Żadnych innych objawów nie mam, czekam na zrobienie testu Schirmera.
Lekarka przepisała mi quensyl/ plaquenil (apteka mi sprowadza któryś z tych leków) i tu moje pytanie - czy jest sens brania tych leków już teraz, skoro na ww. problemy z suchością biorę już krople i spraya do nosa? Jak naprawdę działają te leki (plaquenil), czy obniżają przeciwciała ANA?
I dodatkowe pytanie: czy choroby autoimmunolgiczne powodują niepłodność? Z taką teorią spotkałam się ze strony lekarza ginekologa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Phyllis, czy próbowałaś na zespół suchego oka stosować zatyczki kolagenowe? Mam je drugi tydzień i jestem bardzo zadowolona. Zauwazylam zaczną poprawę.
Natomiast jeśli chodzi o niepłodność... Uslyszalam raz w życiu, że mogę być nieplodna. Po 7 miesiącach dowiedzialam się, że jestem w ciąży. 2 lata po pierwszym porodzie byłam już w drugiej ciąży. Wszystko zależy od stanu zdrowia aktualnie, od stanu zajętych narządów, od przyjmowanych leków, rodzaju schorzeń współistniejących. Od ! mnóstwa czynników. To sprawa bardzo indywidualna.
Trzymaj się! |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 7:41 pm Temat postu: |
|
|
paulina_87 napisał: |
Phyllis, czy próbowałaś na zespół suchego oka stosować zatyczki kolagenowe? Mam je drugi tydzień i jestem bardzo zadowolona. Zauwazylam zaczną poprawę.
Natomiast jeśli chodzi o niepłodność... Uslyszalam raz w życiu, że mogę być nieplodna. Po 7 miesiącach dowiedzialam się, że jestem w ciąży. 2 lata po pierwszym porodzie byłam już w drugiej ciąży. Wszystko zależy od stanu zdrowia aktualnie, od stanu zajętych narządów, od przyjmowanych leków, rodzaju schorzeń współistniejących. Od ! mnóstwa czynników. To sprawa bardzo indywidualna.
Trzymaj się! |
dziękuję
nie słyszałam o zatyczkach kolagenowych, ale poczytam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Paulina moższ coś bliżej napisać o tych zatyczkach? taka przyjemność na nfz czy prywatnie. Za ile?Na jak długo? itd może być na priv albo we właściwym temacie _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, odpisze tu hurtowo
Zatyczki owe poleciła moja okulistka, do której chodzę na wizyty w ramach NFZ. Aplikacja jest totalnie bezbolesne. Wręcz nie czuć żadnego dotyku (pęsetkami je aplikowała). Poprawa wilgotności spojówek wręcz natychmiastowa. One ulegają rozpuszczeniu w przeciągu ok 6 tygodni. Po 3 tygodniach od aplikacji mam dzwonić i zdać relację jak jest oraz umówić się na kolejny termin aplikacji.
Te zatyczki aplikuje się do kanalików łzowych celem ich uszczelnienia, żeby łzy nadmiernie nie parowaly tylko zostawały na miejscu i nawilzaly oczy.
Przyznam, że do tej pory oglądanie serialu w TV albo próba czytania czy pisania i po 20-30 minutach obraz był już totalnie nieostry. Pieczenie, swędzenie, drapanie, kłucie - znacznie zmniejszone. Teraz po tym krótkim czasie od aplikacji mogę trochę dłużej coś poczytać lub poogladac. Mogę przeczytać bajkę moim dzieciom na dobranoc!
Polecam bardzo. Znaczną ulgę przynoszą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 7:10 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję wszystkim  |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Hej
Odpiszę Ci tutaj na pytanie z działu poniżej Biorę plaquenil 5 lat a acard od trzech miesięcy też z polecenia reumatologa. W sumie plaquenil brałam już z wieloma lekami i raczej nie wchodzi on w żadne reakcje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2016 8:10 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za informację  |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Sro Mar 06, 2019 11:47 am Temat postu: |
|
|
Witam, mam kolejne pytanie. Jestem w kolejnej ciąży i jako że do tej pory miałam dodatnie ANA anty-Ro (mogą one powodować blok serca u płodu), miesiąc temu zrobiłam badanie, aby sprawdzić, czy ww. przeciwciała specyficzne są obecne. Wynik był negatywny, przeciwciała nie są aktywne. Aktualnie jestem w 20 tc i zastanawiam się, co dalej - czy powinnam dalej w ciąży monitorować te przeciwciała i jak często? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2019 6:59 am Temat postu: |
|
|
Hej.
Gratuluję drugiej ciąży!
U mnie też RO zniknęło i (o dziwo) nie powraca od kilku ładnych lat. Myślę, że powinnaś porozmawiać ze swoim reumatologiem i lekarzem prowadzącym ciążę- będą wiedzieć najlepiej.
Trzymam kciuki za maleństwo!
Daj ( koniecznie) znać jak sprawy się mają i co lekarze powiedzieli- innej zatroskanej, przyszłej mamie może się przydać takie info.
Pozdrawiam Was  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2019 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Lekarz zlecił, abym ponowiła badanie po miesiącu - tak zrobiłam i teraz czekam na wynik. Oby przeciwciał Ro nadal nie było.
Dam znać, gdy wynik już będzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
phyllis Junior

|
Wysłany: Pią Mar 15, 2019 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Mam już wyniki i jest pięknie! Nie stwierdzono obecności przeciwciał ANA. Miesiąc temu miałam ANA 1:320, ale nie wykryto wtedy żadnych specyficznych p-ciał z 16 antygenów. A teraz jest jeszcze lepiej! Ale się cieszę! Tak jak powiedział mi mój reumatolog: ciąża często wycisza proces autoimmunologiczny  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 15, 2019 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Super!
Tak trzymać!.
Zdrówka dla Was.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|