Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
przyczyny łysienia w toczniu mogą być rozmaite. W ciężkich przypadkach tocznia chorzy mogą stracić owłosienie. Jest ono zwykle okresowe. Zdarza się jednak, że utrata owłosienia jest trwała i dotyczy całego ciała (łac. Alopecia totalis)
Także leki stosowane w toczniu mogą powodować utratę włosów. Należą do nich głównie tzw. leki cytotoksyczne (trujące dla komórek), jak:
- Endoxan (cyclofosfamid)
- Imuran (azatiopryna)
- Leukeran (chlorambucil)
Polekowa utrata owłosienia jest w większości przypadków odwracalna. |
Z tego co czytam bierzesz też plaquenil-może w tym też jest wina;
Poza tym trzeba zacząć od podstaw-zrób morfologię,poziom żelaza(jego niedobór jest przyczyna wypadania włosów);musisz tez wiedzieć,że wypadanie włosów jest też typowym objawem zaostrzenia tocznia;
A może masz problem z łojotokowym zapaleniem skóry? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
misiu325 Junior

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 12:53 am Temat postu: Re: toczeń skórny a łysienie |
|
|
Małgorzata P. napisał: |
Witam wszystkie łysiejące motylki. Zaczęło się to dwa lata temu. Placki we włosach. Dermatolog stwierdził łysienie plackowate i katował mnie nieprzemyślanymi lekami , które mało tego, że nie pomagały to jeszcze szkodziły. Zaczęłam leczyć się prywatnie. Prywatny dermatolog pobrał wycinek histopatologiczny , z którego powstała diagnoza - tocznia skórnego. Przypominam sobie wcześniej wysypkę (kaszka) na skórze w okresie letnim, ale do głowy mi nie przyszło, że to może być początek choroby. Oprócz tego po badaniach na przeciwciała wykryto u mnie przeciwciała kardiolipidowe. W tej chwili toczeń skierował się tylko i wyłącznie to skóry głowy. Pojawiają się coraz większe plamy o charakterze zanikowym (zanikają cebulki włosowe). Włosy wypadają systematycznie i w przerażającej ilości. Stosuję Dermovate (płyn sterydowy) i od niedawna arehinę pomijam tonę witamin. Czy jest jakiś sposób lub inne leczenie żeby chociaż zatrzymać to na tym etapie. Zdaję sobie sprawę, że mój problem jest niczym w porównaniu do problemów zaawansowanej choroby tocznia. Czytałam posty i jestem jeszcze bardziej przerażona. Szczerze współczuję wszystkim. Jestem pod stałą kontrolą lekarza gdyż nie wyklucza przerodzenia się tocznia skórnego w układowy. Mam 29 lat - pomóżcie albo chociaż wesprzyjcie. Pozdrawiam |
Witaj. Nie wiem czy przy Twoim schorzeniu moja porada coś pomoże, ale u mnie niesamowite rezultaty przy wypadaniu włosów i łysieniu dał "NR 07" Już po dwóch tygodniach od od zastosowania włosy przestały wypadać. Na dzień dzisiejszy preparat stosuję już trzy miesiące i widzę, że odrastają mi włoski. Na razie są króciutkie, ale myślę, że to tylko kwestia czasu. Zerknij sobie na www.nr-07.eu |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 8:01 am Temat postu: |
|
|
No cóż myślę,że przez te kilka lat to już Małgorzata ma swój sposób na wypadanie włosów. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 9:42 am Temat postu: |
|
|
meguchna napisał: |
No cóż myślę,że przez te kilka lat to już Małgorzata ma swój sposób na wypadanie włosów. |
uwielbiam
ehhh jak ja "lubię" reklamy..... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 9:51 am Temat postu: |
|
|
Hmmmm....9 lat temu nie bylo tego preparatu wiec istnieje mozliwosc, ze wlosow juz brak.
Ale sa srodki na lysine i siwe wlosy.
misiu warto czasem spojrzec na date postu, do ktorego sie odnosimy.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewabielany Junior

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 10:48 am Temat postu: |
|
|
Cześć
Jestem od niedawna na forum, ale problem z wypadaniem włosów mnie dobija, straciła ok 70 % włosów, do tego bóle stawów, dopadł mnie dół taki potworny, czekam na wizytę u reumatologa (11 lutego), do tej pory byłam leczona przez dematologa bo miałam toczeń krazkowy skórny w formie ogniskowej i nikt mi nie powiedział, że może on przejść w formę układową, nie wiem jak mam sobie poradzić z tym wszystkim, boję się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 10:54 am Temat postu: |
|
|
Ewa, nie boj sie!
Nie taki diabel straszny.
Co do wlosow to jak wdrozone bedzie odpowiednie leczenie to jest szansa, ze ich stan sie poprawi.
Glowa do gory!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
perelka20 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 11:01 am Temat postu: |
|
|
Ewa grunt to pozytywne myślenie ! będzie dobrze |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 11:09 am Temat postu: |
|
|
Ewa nie stresuj się tak bo to też może być przyczyna wypadania włosów a nawet gorszego samopoczucia. Więcej wiary i optymizmu .Trzymaj się . _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewabielany Junior

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2016 12:37 pm Temat postu: |
|
|
bardzo wam dziękuję, zaczęłam zażywać Cystinę b6 może coś mi pomoże, ale tak naprawdę to chyba się boję tego co mnie jeszcze czeka. Dziękuję wszystkim Ewa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|