Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam- ANA1, Ana2, Ana3 dodatnie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
IzzaK
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 12:20 pm    Temat postu: Witam- ANA1, Ana2, Ana3 dodatnie Odpowiedz z cytatem

Witam,
od jakiegos czasu śledze forum ponieważ i mnie prawdopodobnie dotknęła choroba autoimmunologiczna.
Może pokrótce napisze od czego się zaczeło. Od 2 lat staramy się z mężem o drugie dziecko. I w ciagu tego okresu miałam 2 ciaże pozamaciczne i 3 poronienia a w styczniu tego roku urodziłąm martwego synka w 20 tygodniu. Dobiło mnie to już konkretnie dlatego zaczełam drążyć temat i dostałąm skierowanie na p/c kardiolipidowe, p/c p-jądrowe, antykoagulat tocznia. Odbierajac wyniki dodatkowo się załąmałam poniewaz ANa1, Ana2 wyszło dodatnie obraz swiecenia homogenny i ziarnistyw mianie1:1280 a w ANA3 Histony oraz DSF70 wyszło silnie dodatnie. Antykoagulant tocznia -poziom średni (2). Oprocz tego mam dolegliwości ze storny ukłądu oddechowego. W zeszłym roku robilam bronchoskopie na ktorej nic nie wyszło ale mimo wszystko meczy mnie kaszel, lekka chrypa. Nie wiem co o tym wszystkim śadzić. Boje sie tych chorób. Nie wiem jak sobie z tym poradze. W pon ide do reumatologa i szykuje sie na najgorsze. Może Wy cos doradzicie co to moze być za pieroństwo. Dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.alablaboratoria.pl/675-przeciwciala--dfs70--badanie-dostepne-wylacznie-w-alab-laboratoria, wg tego wynika, że nie masz choroby układowej, Też mam takie świcenie i dsf70 dodatnie

Ale wyniki nie zawsze idą w parze z objawami
Powrót do góry
folka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IzzaK, przykro mi z powodu dziecka Sad
Te choroby wyglądają przerażająco na początku, ale po zdiagnozowaniu i ustawieniu leczenia przestają być takie straszne. Można żyć aktywnie, można nawet zapominać o chorobie, jak nas lepiej poznasz, to sama się przekonasz. Nie szykuj się na najgorsze idąc do reumatologa, przecież to szansa,że poznasz przyczynę problemów i zaczniesz się leczyć. Każdy boi się usłyszeć diagnozę, ale lepiej poznać ją szybciej i od razu zacząć działać.
Głowa do góry, te choróbska można okiełznać Smile
Powrót do góry
IzzaK
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam o tych przeciwciałach dsf70 -redukują ale nie wykluczają choroby autoimmunologiczne ale tak mnie martwia te histony ,ten antykoagulant tocznia i ogolne samopoczucie. A czy jest możliwe zeby po ciazy wyszły mi przeciwciała ANA? Poród miałąm 13.01 a badania miałąm robione 27.01. wiec tak naprawde w niedługim okresie czasu.
Proszę powiedzcie mi jeszcze czy przy toczniu lub innych chorobach immunologicznych mozna starac sie o dziecko?
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum.
Jak poczytasz trochę nasze forum, to zobaczysz że mamy tu szczęśliwe mamusie, które w czasie choroby zaszły w ciążę i urodziły dzieciaczki.
Kwestia dobrego leczenia, odpowiednich lekarzy.
Głowa do góry, musisz teraz mieć postawioną diagnozę, a potem planować dalej.
Powrót do góry
IzzaK
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuję... ostatnio to czuje sie jak hipochondryk. Jeszcze ten poród...Już mam dość chodzenia po kolejnych specjalistach ktorzy tak naprawde nic nie wnosza do tego zebym sie poczuła lepiej. A teraz jeszcze to...
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum
Po pierwsze przykro mi z powodu dzidziusia i ciąż.
Po drugie zyczę dobrego lekarza, wdrożenia leczenia i doczekania się maleństwa.
Tak jak piszą dziewczyny wyżej - mimo choroby są mami Very Happy i tego Tobie również życzę
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
przykro mi że straciłaś dziecko . Wiem jak trudno się z tym pogodzić ale doczekasz się jeszcze zdrowego potomka .
dobrze że masz już wizytę u lekarza . Mam nadzieję że postawi jednak diagnozę i wdroży leczenie .
wtedy za jakiś czas będziesz mogła mieć kolejne dziecko - czego Ci życzę.
Nasze choroby nie są takie straszne jak się wydaje na początku.
Poczytaj nasze historie , zobaczysz ze wszystko jest możliwe .
Będzie dobrze .
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 10, 2016 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile

Bardzo współczuję utraty ciąż i maleństwa.
Ale tak jak już zostało napisane,że po wdrożeniu
leczenia będziesz mogła ponownie myślec o kolejnym
potomstwie.Życzę szybkiej diagnozy i bądź dobrej
myśli.

Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 11, 2016 10:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Bardzo współczuję tyle przeszłaś. Trzymaj się dzielnie. Mam nadzieję że trafisz do dobrego lekarza ,który wyjaśni co się dzieje.
W razie czego ustawi leczenie .
Jak poczytasz forum zobaczysz ile jest nas mam które w trakcie choroby urodziły dzieci .Ja mam dwoje zdrowych.

Trzymaj się ciepło daj znać jak po wizycie.
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 11, 2016 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iza, witam cieplutko na forum.

Bardzo mi przykro z powodu Twoich trudnych chwil. ( Buziak )
Masz juz wyniki wiec lekarz bedzie potrafil odnalezc przyczyne i wdroży odpowiednie leczenie. A potem bedzie juz tylko lepiej!

Duzo u nas szczesliwych mamusiek! Very Happy
Organizm dojdzie do siebie, choroba bedzie pod kontrola a Ty zostaniesz Mama-zycze Ci tego z calego serducha i trzymam kciuki za szybkie zlokalizowanie problemu. Buziak

Czekam na wiesci. Very Happy Oczywiście, ze dobre! Very Happy
IzzaK
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 13, 2016 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, w kwietniu bylam na diagnostyce w szpitalu. W zasadzie badania wyszly w porzadku, oprocz antukoagulanta tocznia (wysoki ) i Aptt = 109 i wit D poniżej normy. Poza tym robili mi badania na p/c glikoproteinowe, białko C3,C4, INR i szereg innych badań z krwi, USG brzucha ok, echo serca również. P/C przeciwjadrowych nie powtarzali... a wczesniej histony mialam dodatnie. Na karcie wypisowej ze szpitala mam napisane ze podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego, ale gdy mnie wypisywali nie bylo kompletu badń (p/c gliko.., atykoagulanta, i b3,c4).Dzis je odebrałam i jakos mi srednio to na zespol wyglada, bo wszystkie przeciwciaął w normie. Czy ktos z Was mial taka sytuacje? Podpowiedzcie cos...jestem zalamana ze to jednak ten toczeń.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Maj 26, 2016 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izza, nie mam zadnego pomyslu... Sad

Bylas ze wszystkimi tymi wynikami u swojego lekarza?
Skrobnij, czy sa jakieś nowe domysly...

Pozdrawiam cieplutko. Buziak
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: