|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Super ta stronka i sklep internetowy mają
Dzięki, Kinga  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 2:30 pm Temat postu: |
|
|
No to dorzucę artykuł na temat diety przy chorobach stawów:
http://zdrowie.onet.pl/profilaktyka/dieta-na-zdrowe-stawy,1,4902354,artykul.html
kilka ciekawszych rzeczy: "Zgodnie z zaleceniami(...) powinienem był unikać największego winowajcy: pszenicy. (...) Zależność tę potwierdza nauka. Obecne w zbożach aminokwasy są podobne do tkanek miękkich w stawach, przez co organizm może mieć trudność z ich rozróżnieniem. Zboża zawarte są w takich produktach jak chleb, ryż, krakersy, makaron, tortille czy płatki śniadaniowe.
Czy ktoś z Was testował weliminowanie zbóż z diety?
PS. Ja od niedawna mam bóle coraz większe i pojawiające się w kolejnych stawach (oprócz palców/rąk, nadgarstków, doszły teraz łokcie, barki i kolana). Na razie pomaga mi codzienna poranna gimnastyka i ketospray na dłonie coby zmniejszyć opuchlinzę. Spróbuję przestawić się na taka dietę i zobaczymy.[/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 12:15 am Temat postu: |
|
|
Wpływ diety na wyciszanie reakcji immunologicznych :
http://vimeo.com/38788975 dr Edyta Biernat-Kałuża _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania_75 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 21, 2016 1:13 pm Temat postu: |
|
|
zakrzepica - nadkrzepliwość - zespół antyfosfolipidowy - leczenie warfaryną/acenokumarolem
Być może dla niektórych jest to oczywista oczywistość, ale mi np. pani neurolog zalecając, a później pan immunolog podtrzymując leczenie na wieki wieków warfaryną (lek rozrzedzający krew, może być też acenokumarol) jakoś zapomnieli powiedzieć o zwróceniu szczególnej uwagi na produkty zawierające dużą ilość witaminy K.
Do nich należą m.in. brokuły, szpinak, zielona pietruszka czy kiwi - czyli cos co często jem.
Leki z warfaryną czy acenokumarolem są antagonistami wit.K
Przy ich przyjmowaniu bardzo ważna jest stała kontrola (początkowo co tydzień, później co 4 tygodnie) poziomu INR - wskaźnik krzepnięcia krwi.
W zależności od tego wskaźnika każdorazowo oblicza się dawki leków.
Produkty zawierające dużo wit.K mają wpływ na poziom INR - a co za tym idzie mogą spowodować niewłaściwe dobranie dawki leków - konsekwencje mogą być fatalne
I tutaj broń boże nie chodzi o wyeliminowanie w/w jedzonka - jeśli lubimy i jemy te produkty, to istotne jest pilnowanie, aby ich ilość w naszej diecie była mniej więcej stała - nie będzie wtedy zaburzać wyniku INR.
uff trochę mało składnie, ale własnymi słowami  _________________ Przyjaciel to ktoś kto mnie dobrze zna, a mimo to mnie lubi |
|
Powrót do góry |
|
 |
zupka Junior

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2016 1:47 pm Temat postu: dieta przy nietolerancjach pokrmowych |
|
|
minął ponad rok od kiedy zrobiłam sobie testy na nietolerancje pokarmowe i postanowiłam zdać relację : )
niestety nie wytrwałam rok czasu, staram sie przestrzegać diety i wystarczy, że przez kilka dni jem tylko to co mogę i zaczynam się czuć jak młody bóg : )
chroniczne zmęczenie jest czymś co mi bardzo doskwiera (poza stawami) i poprawę widać naprawdę po kilku dniach
W praktyce jest mi bardzo trudno trzymać dietę ponieważ gdy przygotowujemy posiłki to myślimy przede wszytki o małym dziecku w domu. A z produktów które mogę jeść bardzo trudno przygotować smaczny, nie nudny posiłek.
Aby to zobrazować wymienię tylko niektóre produkty których nie mogę jeść: jogurty,drożdze, wszystkie zboża poza żytem, sery pleśniowe, wszystkie mięsa poza kaczką, gęsią i jagnięciną, prawie wszystkie ryby, cukier, miód (a ja mam pasiekę!), sporo warzyw w tym ciecierzyca, szpinak,orzechy ziemne, kawa, wszystkie alkohole, tytoń
Ale za to! Pojawił się w tym wątku temat diety dr Budwig. I powiem, że bardzo sobie chwalę pastę dr Budwig, przygotowuję ja w malakserze, miksuję ser z miodem (którego nie mogę jeść), olejem lnianym nierafinowanym, mlekiem, cynamonem, wanilią i wychodzi pyszny serek! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|