Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zupka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 06, 2016 12:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisałam w sumie tylko o dziecku,

to jeszcze podzielę się tym co u mnie:

Usilne starania o dziecko, pracoholizm, w tle przygotowania do biegu przełajowego (gdy kolana pozwalają).

I wrócił problem z dłońmi, z którym nie potrafię sobie poradzić:
Na bocznych częściach palców skóra początkowo robi się czerwona, po kilku dniach pojawiają się podskórne pęcherzyki, następnie pękają, skóra zaczyna obumierać, po kilku dniach schodzi grubymi i twardymi płatami. I cały proces przebiega od początku. Pokazywałam to już kilka razy reumatologom i za każdym razem robili wielkie oczy i mówili, że to nieswoiste dla tocznia i żeby poszła z tym do dermatologa.
A dermatolog, że to dziwne zapalenie naczyń i jak mam toczeń to pewnie on to powoduje...
Zapewne nie umrę od tego, ale piecze, boli, swędzi, wygląda bardzo źle. Może ktoś miał/ma coś podobnego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 11, 2016 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupka, nie wiem czy podobnego ale gdy skora peka i schodzi, tak jak opisalas, to chyba jest w tych miejscach mocno przesuszona.
Ja mam atopowe zapalenie skory i to tez pierunsko swedzi, piecze a skora peka i powstaja ranki. Smarowac, smarowac, smarowac tylko kup cos odpowiedniego w aptece.
Pecherzyki, no raczej guzki, tez mi sie robia.
Spróbuj, moze pomoże.

Edit: literowki

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Pią Mar 11, 2016 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
BenOn
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 11, 2016 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc zupka, nie mam pojecia co to jest. Zawsze mozesz zasiegnac opinii innych dermatologow, Jesli sie wyjasni co to, to i tak smarowac i dbac o dlonie, Sprobuj stosowac rekawiczki do kazdych czynnosci domowych, zwlaszcza tych zwiazanych z obieraniem owocow, warzyw bo potrafia mocno podraznik, jak i wszelkich detergentow i zobacz czy troche nie ulzylo. Pamietaj rekawiczki najlepiej bez lakteksu i talku.
I najwazniejsze, gratulacje z synka Very Happy
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Mar 11, 2016 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupko,przede wszystkim gratuluje wspaniałego synka😀

Co do palców i u mnie pojawiają się takie zmiany,tyle ze bardzo swędzące.Nie mam toczenia { tocznia . NIE toczenia , toczenie to praca na tokarce / moderator } wiec tłumacze je sobie jako alergiczne , najpierw czerwone , potem pojawiają się pecherzyki z płynem ,które pękają i tworzy się rana .Mnie pomaga maść Triderm , sterydowa z antybiotykiem i środkiem przeciwgrzybiczym jednocześnie - na receptę.Moze środki do pielęgnacji niemowląt Ciebie uczuliły ....?
Pozdrawiam szczęśliwa mamę😀[/u]
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: