|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidka Junior

|
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 7:01 pm Temat postu: Ryby, EPA / DHA i rtec |
|
|
Witam ponownie
Jak wazne sa EPA/DHA - zwlaszcza w chorobach tkanki lacznej- przekonywac nie trzeba chyba nikogo. Ani tez, ze najlepszym zrodlem sa ryby (poza algami oczywiscie).
Ale ryby- zawieraja niestety rtec- i do tego- rtec w najbardzie- obok oparow rteci- trujacej postaci- rtec organiczna.
znalazlam bardzo ciekawe zestawienie zawartosci EPA/DHA i rteci w roznych rybach. Niestety po niemiecku i nie bardzo wiem jak skopiowac tabele- by zachowala format. Zestawienie to dotyczy co prawda ryb w austriackich sklepach- ale chyba- przynajmniej jesli chodzi o ryby lowione w morzu- moze sluzyc za punk orientacyjny- rowniez ryb sprzedawanych w Polsce.
Tabela znajduje sie na stronie 8.
http://www.kup.at/kup/pdf/6696.pdf
Czesc nazw mozna zrozumiec bez slownika (np Makrelle, Sardellen, Sardinen, Fischburger ).
Z wazniejszych pozostalych ryb to
Hering= sledz
Lachs= losos
Haifisch= rekin
Forelle = pstrag
Thunfisch= tunczyk.
Muscheln= malze
Auster= ostrygi
Jak widac- bardzo korzystnie odzywczo-toksykologicznie wypada nasz poczciwy sledz (>2000 mg EPA+DHA w 100 g ryby, <0,05 mg rteci).
bardzo kiepsko- tunczyk (270/0,12) i dorsz (158 mg /0,10mg).
Ten wspanialy losos zawierajacy 2600 mg EPA/DHA- to "losos alpejski"- z ekologicznych hodowli w Austrii, niestety. Do tego jest wolny od rteci- i innych metali ciezkich (no, ale w koncu- nie plywa w morzu)
Z mojego dalszego sieciowego grzebania wynika- ze wspaniale sa rowniez szprotki.
Jesli wierzyc
http://books.google.de/books?id=tC6iZFXexisC&printsec=frontcover#v=onepage&q=sprotte&f=false
to w 100 g ryby znajduje sie 1300 mg EPA i 1900 mg DHA (!). Do tego- sa rybami o chyba najmniejszej zawartosci rteciwsrod ryb morksich . *
nie mowiac o tym- ze poniewaz je sie wraz z oscmi- sa doskonalym zrodlem wapnia.
Tylko ze szprotki sa wedzone--- spozywanie wedzonek w zbyt duzej ilosci tez chyba nie jest najzdrowsze....
ogolna zasada to- male rybki, krotko zyjace, zywiace sie planktonem- malo rteci. Drapiezne, dlugo zyjace ryby - duzo rteci.
dodam jeszcze ze bezpiecznie mozna zjesc w miesiacu** (za niemiecka wikipedia)***-
Makreli 2724 g
Lososia 3623 g
Tunczyka UWAGA- tylko 454 g (!!!!)
Innych ryb nie znalazlam
Serdecznosci!!!
* http://www.bfr.bund.de/cm/343/exposition_mit_methylquecksilber_durch_fischverzehr.pdf
tabela str. 20-21; szprotka to sprotte
Methyl- Hg to rtec organiczna, ta gorsza. Hg++ - to zwiazki nieorganiczne (te co sa np w amalgamatach)- mniej szkodliwe.
** nie wiem czy osoby z niewydolnoscia nerek nie powinny traktowac tych wartosci bardziej restrykcyjnie... kapsulki z EPA/DHA nie zawieraja rteci (przynajmniej nie powinny)
*** oczywiscie albo- albo
ps. szukalam, na prawde szukalam w szukarce! ale jesli czegos nie znalazlam- to chetnie sie skopiuje- lub dam sie skopiowac!!!

Ostatnio zmieniony przez Lidka dnia Pią Lip 22, 2011 5:44 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 10:50 am Temat postu: |
|
|
Lidka,przenieś proszę ten wątek tam gdzie był-jestem zdania ,że tam jest jego miejsce ,ok.?
Nie chodzi o to,że nie podzielam twojego entuzjazmu względem tego tematu-bo to b.istotne sprawy,ale w tym ujęciu -ich miejsce jest w dziale odżywiania;
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 1:10 pm Temat postu: |
|
|
przeniesiony  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:27 pm Temat postu: |
|
|
To ja trochę z innej beczki.
Mam zamrożone filety. Chciałam je wrzucić do piekarnika, lekko przyprawić, tak aby było zdrowo... Tylko chciałabym aby było też smacznie.
Jakieś pomysły, moje niezawodne Panie? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Ewela, ja rozmrażam, solę, dodaję natkę , koperek, trochę soku z cytrynki i ździebło masełka.
zawijam w folię aluminiową i wkładam na 15 minut do piekarnika.
Do tego frytki i mieszanka warzywna, tez z piekarnika i obiad gotowy  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Lilia, problem w tym, że już nie zdążą się rozmrozić.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Co prawda nie do piekarnika ,ale można spróbować i w nim.
Ja duszę warzywa starte na tarce marchewka, por, seler, pietruszka, cebula.
Do podduszonych warzyw dodaję fileta i chwilę jeszcze duszę, przyprawiam solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami ugotowanymi. Smacznego. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:42 pm Temat postu: |
|
|
No to kiepsko, bo jak włożysz do piekarnika, czy nawet na patelnię , to rybcia utopi się w tej wodzie
Może spróbuj ją chociaż na trochę włożyć do wody i oskrobać z tego lodu. _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Ewela na chwilę do ciepłej wody i zaraz będzie rozmrożona  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 12:51 pm Temat postu: |
|
|
Już pływa.
Nie mam takich warzyw, Agusia i do tego mam gar fasoli więc zostawię ten pomysł na następny raz. Teraz zrobię tak jak Liluu podpowiedziala , czyli tak, jak zazwyczaj.
Dzięki dziewczyny!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Polecam ten przepis: http://www.olgasmile.com/ryba-pieczona-przepis.html
Co prawda zawsze robię z surowej ryby, ale mrożona może też da radę Nie dodaję papryki i dopiero dziś zauważyłam, że ziemniaki powinny być ugotowane Zawsze ładnie się dopiekają. Ogółem pycha  _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|