|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
blacktea Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2016 7:05 pm Temat postu: Pozytywne anty DsDNA przy negatywnych ANA |
|
|
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu interesuję się tematem, ponieważ w badaniach wyszły mi pozytywne wyniki anty DsDNA, natomiast wyniki ANA są negatywne.
Badania robiłam w szpitalu przy okazji pokrzywki, którą mam od prawie pół roku. Na razie żaden lekarz nie wyjaśnił mi sprawy. Powtórzyłam badania rozszerzone i wyszło to samo. Badania ogólne są w porządku, oprócz pokrzywki nie odczuwam jakichś innych poważnych dolegliwości.
Może ktoś z Was miał podobną sytuację, albo się z tym spotkał?
Pozdrawiam,
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 9:42 am Temat postu: |
|
|
Ja nie miałam takiej sytuacji.
Witaj.
Cóż dobry dermatolog powinien Ci pomóc. Trzymaj się ciepło. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 9:47 am Temat postu: |
|
|
Moniko, witam cieplutko na forum.
Mysle tak, jak Aga. Poszukaj dobrego dermatologa, pokaz wyniki. Mam nadzieje, ze rozwiaze zagadke.
Trzymam kciuki i czekam na wiesci.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
blacktea Junior

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2017 12:17 am Temat postu: dsDNA i pokrzywka c.d. |
|
|
Witam, to znowu ja
Napiszę trochę jak to u mnie teraz wygląda, może komuś się przyda.
Tak więc byłam jeszcze w szpitalu na reumatologii, gdzie miałam robione różne badania, ale oprócz dsDNA nic mi nie wychodziło. Pobrali mi wycinek skóry z pokrzywką, wynik badania wykluczył chorobę naczyń. Generalnie oprócz pokrzywki i obrzęków nie miałam innych poważnych dolegliwości. Zostałam wypisana ze szpitala i mam się kontrolować u reumatologa i dermatologa co pół roku. Dostałam Plaquenil, Encorton i Clatrę. Cały czas miałam pokrzywkę, aż do listopada, kiedy po długotrwałym braniu sterydów objawy ustały. Oprócz sterydów początkowo pomagała Clatra (to według mnie najlepszy lek na "pokrzywkę") Jak na razie pokrzywka nie wróciła, biorę tylko Plaquenil, żeby obniżyć poziom przeciciał. Zrobiłam ostatnio badania, dsDNA wyszły pozytywnie, reszta nie, czyli w zasadzie tak samo jest cały czas. Nadal nie ogarniam wyników tych badań i mam wrażenie, że lekarze również. |
|
Powrót do góry |
|
 |
blacktea Junior

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2017 12:18 am Temat postu: |
|
|
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2017 9:52 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Czasami z chorobą tak jest że nikt nie umie jej zdiagnozować bo zwyczajnie wykluwa się zbyt powoli, Dobrze że już lepiej się czujesz.
Życzę cierpliwości dociekliwego doktora a wszystko się ułoży. Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Jak chcesz coś dopisać wystarczy użyć funkcji edit i nie masz wtedy postu pod postem w tak krótkim czasie. Tak tutatj robimy.
Jeszcze raz pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|