Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że mimo brania nieprzerwanie od trzech lat Encortonu karmie nadal moje dziecko piersia, pokarmu mam i od początku miałam dużo.Myślę dziewczyny, że najważniejsze jest się nie poddawać, nie ulegać wpływom źle doradzających ludzi i przede wszystkim uwierzyć, że jest się w stanie urodzić zdrowe i silne dzieciątko!!!!!jesteśmy takimi samymi mamami jak inne zdrowe kobiety, a przez nasza chorobę niestety często traktowane jak trędowate |
|
Powrót do góry |
|
 |
slefka Junior

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 10:03 am Temat postu: ciąża a sterydy |
|
|
Witam serdecznie!
Mam 32 lata i jestem w ósmym tygodniu ciąży. Do tej pory chorowałam na postać skórną tocznia (nie leczoną). W tej chwili jestem diagnozowana w kierunku tocznia układowego (zmiany skórne na dłoniach ostatnio bardzo się nasiliły. Pojawiła się też wysypka na dekolcie). Mój lekarz reumatolog zlecił wykonanie profilu toczniowego i przepisał Elocom w maści. Czy któraś z Was stosowała może ten steryd w ciąży lub ma jakieś informacje dotyczące bezpieczeństwa stosowania tego leku w trakcie ciąży. A może jest jakiś bezpieczniejszy odpowiednik?
Proszę o pomoc i pozdrawiam!!!
Slefka |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 17, 2012 6:01 pm Temat postu: Ciąża u kobiet z toczniem-nowości 2011/2012 |
|
|
Ciąża u kobiet z toczniem-nowości 2011/2012
Patologia położnicza TRU ma charakter złożony i wiąże się z:
-obecnością aPL z rozpoznaniem wtórnego APS lub bez niego
-obecnością innych autoprzeciwciał
-nefropatią toczniową
-nadciśnieniem tętniczym lub płucnym
-małopłytkowością
Obecnie ponad 80% ciąż u pacjentek z TRU kończy się urodzeniem żywego dziecka. Możliwe powikłania w ciąży to:
-zaostrzenie TRU (w tym nefropatii-zespół nerczycowy)
-zaburzenia w rozwoju płodu
-poronienia
-porody przedwczesne
-ciąża obumarła
-mała masa urodzeniowa dziecka
Ideguchi H, Ohno S, Uehara T i wsp. przeprowadzili retrospektywną analizę przebiegu 55 ciąż u 41 pacjentek z TRU. Zaobserwowani następujące wyniki:
-38 pacjentek (69%)-wystąpiło zaostrzenie TRU (po 12 pacjentek w I i II trymestrze, 3 w III, 11 pacjentek w ciagu roku po porodzie)-większość epizodów przebiegała łagodnie; w 3 przypadkach doszło do ciężkich zaostrzeń z zajęciem OUN (drgawki, psychozy)
-5 pacjentek (9%)-poronienia samoistne
-2 pacjentki (4%)-wewnątrzmaciczne obumarcie płodu
-13 pacjentek (24%)-porody przedwczesne; 29 (53%)-porody o czasie-w obydwu przypadkach dzieci urodziły się żywe
Ogółem 84% ciąż zakończyło się urodzeniem żywego noworodka.
Zespół antyfosfolipidowy, podobnie jak małe stężenie dopełniacza w okresie poczęcia, wyraźnie częściej stwierdzano u kobiet z ciążą zakończoną urodzeniem martwego płodu.
Ideguchi H, Ohno S, Uehara T i wsp. Pregnancy Outcomes in Japanese Patients with SLE:Retrospective Review of 55 Pregnancies at a University Hospital .Clin Rev Allergy Immunol 2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka2211 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 27, 2015 9:39 am Temat postu: |
|
|
możecie polecić dobrego lekarza z Bydgoszczy do przygotowania i prowadzenia ciąży przy toczniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ona85 Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 9:06 pm Temat postu: |
|
|
a ja szukam jakiegoś ginekologa z Krakowa/Warszawy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
aankaa Kadet

|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 7:23 pm Temat postu: |
|
|
Agnieszka2211 napisał: |
możecie polecić dobrego lekarza z Bydgoszczy do przygotowania i prowadzenia ciąży przy toczniu? |
Sądząc po dacie postu pewnie sama już znalazłaś mogłabyś mi kogoś polecić? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Tutaj nie zadajemy pytań ,nie dyskutujemy. Proszę o przeniesienie postów w odpowiedni dział pod spodem masz linki które podała Kinga Dziękuję
_________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kalarepa150 Gość
|
Wysłany: Sob Lip 09, 2016 11:49 am Temat postu: |
|
|
Miałam znajomą co urodziła zdrowe dziecko pomimo tocznia. Więc nie ma się co bać, tylko próbować
w doniesieniach medycznych nie dyskutujemy ! , są inne wątki na ten temat. Ty miałaś znajomą ? na forum 70% z nas choruje na toczen i posiada zdrowe dzieci, / m |
|
Powrót do góry |
|
 |
|