|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2014 11:56 pm Temat postu: |
|
|
aiwka napisał: |
didulka napisał: |
Polecam protopic masc. Droga ale skuteczna |
Protopic na wypadające włosy?? |
Gdzieś czytałam w którymś wątku, że ktoś smarował skórę głowy Protopiciem i pomogło. Owszem, podejrzewam, że może pomóc, skoro dostaje się też wcierki ze sterydem na skórę głowy przy naszym wypadaniu włosów.
Mam dwa pytania do doświadczonych w temacie:
1. Jak długo można stosować steryd na skórę głowy? Przecież jak się go za długo będzie wcierać w skórę głowy to chyba też może narobić szkód podobnie jak w każdym innym miejscu na skórze?
2. Jak technicznie ten Protopic wcierać? Maść gęsta i tłusta. Chyba bym musiała zgolić najlepiej głowę do zera, żeby to wetrzeć w skórę głowy. Przy dłuższych włosach raczej mało możliwe, czy mi się wydaje? Ma ktoś jakiś sposób opracowany? |
|
Powrót do góry |
|
 |
sam Kadet

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 1:02 pm Temat postu: nie wiem czy ten lek pomoże, |
|
|
jest nowy na naszym rynku, opinie są pozytywne ale jest ich mało, pytanie czy ktoś stosował z osób piszących na forum Hair Medic - jest bardzo drogi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2014 7:32 pm Temat postu: Re: nie wiem czy ten lek pomoże, |
|
|
sam napisał: |
jest nowy na naszym rynku, opinie są pozytywne ale jest ich mało, pytanie czy ktoś stosował z osób piszących na forum Hair Medic - jest bardzo drogi. |
Jeśli włosy wypadają z powodu tocznia jako jego objaw,to wiadomo jest jaki jest tego mechanizm- w skrócie autoimmunologiczny. To oznacza , że żeby nie wiem co wcierać w tę głowę poza specyfikami osłabiającymi miejscowo ten "samoatak" ( podobnie jak i w skórę twarzy zajętą przez rumień toczniowy), to nie wiem czy można się spodziewać spektakularnych efektów i czy jest sens wydawania kasy na tego typu specyfiki. Zapewne protopic tak jak pomaga na rumień toczniowy , tak samo pomagać może miejscowo na zajęte przez tocznia cebulki włosowe, tylko, że jest problem z aplikowaniem tego na skórę głowy.
Zastanawia mnie czy skoro rumień skórny toczniowy jest zależny od promieniowania UV, to czy także wypadanie włosów jest zależne po części od promieniowania UV i czy UV może nasilać wypadanie włosów. Podejrzewam, że może, skoro mechanizm miejscowy jest podobny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nulka Kadet

|
Wysłany: Pią Maj 22, 2015 10:29 am Temat postu: |
|
|
Milusia[/b], jak Twoje problemy z włosami? Poprawiło się coś? |
|
Powrót do góry |
|
 |
alicja.miekina Junior

|
Wysłany: Nie Lip 26, 2015 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio natrafiłam na artykuł doktora Pokrywki na temat xxxxxxx Podobno właśnie ta opisana tam mieszanina świetnie wpływa na poprawę włosów, ale też skóry i paznokci.
usunięto reklamę / m |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 9:48 am Temat postu: |
|
|
Witam
moja córcia od 3 lat ma podejrzenie tocznia, jedynym objawem była małopłytkowość, ostatnio zauważyłam że zaczęły wypadać jej włosy, wiem że to jeden z objawów choroby, martwię się o nią bardzo, badania ma za 2 tygodnie a ja zaczynam panikować, jest jeszcze bardzo mała (5lat), łudzę się że to brak witamin, ale na razie poprawy nie widzę☹ _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 3:07 pm Temat postu: |
|
|
agnesm27 napisał: |
Witam
moja córcia od 3 lat ma podejrzenie tocznia, jedynym objawem była małopłytkowość, ostatnio zauważyłam że zaczęły wypadać jej włosy, wiem że to jeden z objawów choroby, |
zgadzam się że małopłytkowośc może być przy toczniu.
Natomiast już wypadające włosy NIE są objawem tocznia .
Gdyby były , podejrzewam że 90% społeczeństwa w róznym okresie zycia byłoby podejrzanych o to że może mieć toczeń .
Nie przypisujmy tej chorobie wszystkiego co dotyczy ludzkości . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Monika B - masz rację, jednak córcia tak jak wcześniej napisałam jest obserwowana w kierunku tocznia ze względu na małopłytkowość i dodatnie przeciwciała ANA, przeczytałam że wypadanie włosów w takim przypadku może świadczyć o zaostrzeniu choroby, na każdej wizycie reumatolog pyta czy wypadają jej włosy-chyba nie bez powodu prawda...?, dlatego martwię, że włączą bardziej agresywne leczenie, w tej chwili przyjmuje tylko arechin _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja choruję ponad 20 lat i nigdy mi włosy nie wypadały .W zasadzie nie byłam w remisji , no może bywały poprawy zdrowia ale nie remisja .
Po drugie znam kilkanaście kobiet korym włosy lecą na potęgę a nie chorują wcale .
Owszem przy toczniu włosy mogą wypadać , ale nie jest to kryterium zaostrzenia choroby .
Powodów wypadania włosów jest multum . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Mnie też reumatolog zawsze
na wizycie pyta o wypadanie
włosów. Jednak po włączeniu
leczenia takie oajawy u mnie
znacznie ustępują.Diagnozy
na 100% nie mam.
Myślę,że to może być m.in jeden
z objawów ale też nie u wszystkich
i niekoniecznie dotyczący tocznia. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Ja miałam niedawno bardzo nasilone wypadanie włosów, wręcz łysienie ale jak się okazało nie było to związane z zaostrzeniem choroby czy z małopłytkowością. Sądzę, że dwa tygodnie niczego nie zmienią i jeśli nie ma innych niepokojących objawów spokojnie możecie poczekać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 05, 2016 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Tak, czekam do wizyty i obserwuje, na razie co dziennie daje jej witaminy zobaczymy czy to coś pomoże, umówiłam jeszcze wizytę u dermatologa 10 maja, może przepisze coś skutecznego _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 1:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
chciałam poinformować że problem z wypadaniem włosów się skończył, po 10 dniach jak ręką odjął, nie wiem czy pomogły witaminki czy tak miało być, najważniejsze że jest lepiej
pozdrawiam  _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 3:08 pm Temat postu: |
|
|
cieszę się że jest dobrze  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|