Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam ciepło :)
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 1:06 pm    Temat postu: Witam ciepło :) Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry Smile Mam na imię Małgorzata , od momentu,kiedy padło u mnie podejrzenie tocznia ( ze strony dwóch lekarzy , jeden podejrzewał RZS ) tak sobie zaglądałam do was i czytałam...
Chcę po pierwsze zaznaczyć, że bardzo współczuję ,iż ta wrednowata choroba stała się Waszym udziałem i podziwiam z jakim spokojem do niej podchodzicie. Wiem jakie oblicza może przyjmować, bo w mojej dalekiej (nie jestem spokrewniona z tą osobą) rodzinie jest chora na nią kobieta i słyszałam jak ciężko ją znosiła na początku, to było już bardzo dawno temu.
Kiedy więc lekarka tak ot po prostu powiedziała,że ją u mnie podejrzewa , trochę mnie zamurowało.Tzn. może nie tak ot ..., bo na podstawie wyników krwi i objawów .
Nie będę się rozpisywała zbyt wiele, bo właściwie , to zdecydowałam się zadać pytanie ,na które mam nadzieję otrzymać odpowiedź dającą nadzieję,że ja nie mam tej choroby. Tutaj miałam dylemat, bo trochę głupio prosić osoby chore,żeby napisały,że jestem zdrowa, ale jesteście jedynym znanym mi rzetelnym źródłem informacji , biorąc pod uwagę Wasze doświadczenie.
Otóż otrzymałam dzisiaj wyniki ANA, może je przepiszę dokładnie ,żeby nic nie umknęło:
PPJ( ANA10)met.IIFi DID ( 6 antygenów) ( ICD-9:021)

695 PPJ ( ANA10) met. IIF i DID - ujemny
w badanej surowicy NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciwjądrowych i przeciwcytoplazmatycznych.

Badanie wykonano pośrednią metodą immunofluorescencji IIF na substratach firmy Euroimmun (komórki HEp-2, wątroba małpy)

Metodą immunodfuzji( DID) NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA ( RNP/Sm , Sm, Ro/SS-A, La/SS-B, PM-Scl-70,
Jo-1 , Ku, Rib-p ).

Tak więc moje pytanie brzmi: Czy te wyniki już w 100 % dają pewność ,że nie dopadł mnie toczeń ? Przepraszam,że właśnie Was o to pytam ...wizytę u reumatolog ma dopiero za m-c...trochę poczytałam Wasze historie ( choć nie jestem pewna czy ze zrozumieniem) i wiem ,że niektórzy z Was nie mają przeciwciał ...boję się , bo mam już inne choroby o podłożu genetyczny i raczej kolejnej choć nie genetyczna , nie potrzebuję...
Dodam tylko ,że moje objawy , to tylko ból kolan i drętwiejąca prawa dłoń , no i pani reumatolog bardzo zainteresowana była moimi zimnymi dłońmi i stopami.
Tzn. teraz tak jest.
Objawy , o których napomknęłam mojej lekarce, które dopadły mnie w lutym , nagle i niespodziewanie, to ból stawów w obu kolanach i niemożność zejścia ze schodów , ani podbiegnięcia do tramwaju.Nie miałam opuchnięć , ani sztywności porannej , która trwałaby ponad godzinę.Miałam jakieś przejściowe dolegliwości ze strony układu trawiennego , ale to szybko minęło.
W chwili obecnej , to właśnie tylko ból kolan ( podczas chodzenia ) i ta nieszczęsna dłoń.
Ogólnie czuję się zdrowo i nie dopuszczam myśli o kolejnej chorobie.
Strasznie przepraszam za ten elaborat, miało być krótko i zwięźle , a wyszło ...jak widać.
Chyba do tego wdarł się chaos, przepraszam i pozdrawiam serdecznie Was wszystkich .
Małgorzata
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Malgosiu. Very Happy

No coz, masz racje, choroba moze wystepowac pomimo braku przeciwcial.

Opowiedz wiecej o tych bolach stawow. Czy zawsze bola Cie oba kolana, czy zamiennie?
Z jakiego powodu nie moglas zejsc ze schodów? (Napisalas, ze to nie sztywnosc poranna. To nie musi byc na codzień. )
Jak ze sloneczkiem?

Wiesz, kazdy przyoadek jest inny..
Robilas inne badania? OB, RF.. ?
Myske, ze dobrze, ze pani doktor "przyglada" Ci sie dokladnie. Wink

Pozdrawiam i witam cieplutko. Very Happy

Edit: Te zimne "końcówki", to moze byc Renek.

Edit2: no cóż, literowki.. Laughing

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Pią Maj 06, 2016 3:36 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 3:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj

Ewela w sumie odpowiedziała na pytanie.
Nasze choroby często rozwijają się powoli, to że teraz p/ ciała wyszły ujemne nie znaczy że tak już zostaną .Czasem po wielu latach może coś wyjść.

Jeszcze jedno , mogą one rozwijać się powoli i na początku będzie ok a z czasem coraz gorzej mimo leczenia.
tu nie ma nic na pewno, ani nic na 100% - może dlatego że to wszystko tak do końca jeszcze nie jest poznane .

Na razie w sumie nie masz podstaw do diagnozy ale czy tak zostanie to chyba nikt nie wie.Zyczę Ci żeby na podjerzeniach się skonczyło.
Zeby nie było tak pięknie ból też nie bierze się znikąd , więc warto szukać przyczyny .

pozdrawiam
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 5:35 pm    Temat postu: Witam ciepło :) Odpowiedz z cytatem

Witam Was Very Happy
Dziękuję za szybkie i miłe powitanie oraz odpowiedzi na moje pytanie Very Happy ( rymy częstochowskie , sorki ). ( nie wiem czy moja wypowiedź ukaże się w odpowiednim miejscu, bo szczerze przyznam , że nie znalazłam opcji "odpowiedz" i piszę po omacku ( moja wina , bo nie przeczytałam działu technicznego ) , nie mam wprawy w poruszaniu się na forum
Do rzeczy jednak...tak sobie pomyślałam, że nie do końca powinnam się cieszyć, bo zdaję sobie sprawę z podstępności choroby, ale sobie wmawiam,że jednak będzie oki .
Jeśli chodzi o moje bóle stawów, to one tak sobie czasami wędrują po kolanach...raz jedno , raz drugie , ale najczęściej prawe, inne stawy dają mi spokój oprócz ręki , ale to raczej nie stawy , tylko chyba cieśń nadgarstka i lekarka stwierdziła u mnie przykurcz ( ja go nie widzę , ale się nie znam ).Moja rodzinna podejrzewa rzs z racji tego, że w rtg dłoni pojawiło się odwapnienie międzystawowe ( tylko).Mam pogrubiony staw w czwartym palcu prawej dłoni.( tego zdjęcie jednak nie wykazało )
W badaniach krwi wyszły trochę zaniżone leukocyty( 3,5 ) i lekko podwyższone OB ( 21) , RF mam w normie ( 10 ).No i mam ślad płynu w osierdziu - echo serca.
Problemy jak pisałam pojawiły się u mnie w lutym , na środku ulicy najpierw coś się stało z prawym kolanem i kuśtykałam sobie ,aż ból ustąpił , a za chwilę to samo stało się z kolanem lewym, aż mnie pusty śmiech ogarnął. Tyle,że pojawił się potem problem właśnie ze schodzeniem ze schodów i podbieganiem , miałam wrażenie,że mam na nogach protezy.
Z racji tego ,że muszę łykać statyny i w owym czasie zmieniałam lek , całą winę przypisałam owemu specyfikowi , ale kardiolog mnie "pocieszyła" od razu stawiając diagnozę toczniową ( miałam wówczas problemy jelitowe ). Po zmianie leku ból zelżał , ale nie zniknął.problemy jelitowe ustąpiły.
Reumatolog , u której się pojawiłam ze skierowaniem , również obstawia toczeń , ale nie wiem czy przy tym zostanie , kiedy pójdę z moim wynikiem Confused
Tak więc jestem na początku drogi z diagnozowaniem i okaże się co wyniknie z tych spacerów ( oby nic ).
Rozpisałam się ponownie , już chyba więcej objawów nie posiadam.
Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie i bardzo jest mi miło ,że tu jest miło Very Happy
Jeśli o słońce chodzi , to nie mam uczulenia , choć raz kiedyś zdarzyło się na nogach , ale to moja wina , bo siedziałam jak gamoń parę godzin bez zastosowania kremu Rolling Eyes , ale przez dwa dni leżałam , bo odczyn miałam potężny.to jednorazowy incydent, rumienia na twarzy nie mam.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i zaczyna robić się jaśniej .
Zaniżone leukocyty płyn w osierdziu, to 2 kolejne wskazówki na to że jednak lekarka ma rację - co na pewno Cię nie ucieszy.

odpowiedz to postreply tak więc udało Ci się bez problemu odpowiedziec Wink

kryteria diagnostyczne
Cytat:
Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.

ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przejrzyj sobie te kryteria.
Troszke masz tych "poszlak" Wink.

Cytat:
Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU 
1. Rumień twarzy w kształcie motyla. 
2. Rumień krążkowy. 
3. Nadwrażliwość na światło. 
4. Owrzodzenia jamy ustnej. 
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg. 
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania. 
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu. 
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy). 
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3) 
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków. 
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.

Nie trzeba spelniac wszystkich tych kryteriow.
RZS, tez nam obce nie jest bo choroby auto "lubia" wystepowac w towarzystwie.

Dobrze, ze to lekarz musi dojsc do tego co jest grane. Laughing
Tak czy siak nie ma co sie martwic na zapas i tracic czas na "glupoty" Wink.

EDIT: No to zesmy sie z Monika zgraly! Laughing
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 6:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Moniko za te kryteria , ja jeszcze chyba się nie mieszczę...hmm...no fakt nie ucieszyłam się Wink , ale poczekam na kolejną wizytę u reumatolog spokojnie , bez paniki.
Budujący jest fakt,że Wy forumowicze tak dobrze sobie radzicie mimo choroby i macie chęć, aby wspierać takich pogubionych jak ja . Póki co czekam na wizytę i gdyby coś tam coś tam , to się odezwę. Dziękuję raz jeszcze za odzew i pozdrawiam Wszystkich cieplutko życząc zdrowia i oby wynaleziono wkrótce lek , który nie tylko uśpi , ale wyleczy Smile
Haha , a ja jeszcze Ewelo Tobie dziękuję Very Happy i bardzo bardzo Wam dziękuję Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapraszam na dół forum do działu Rozmowy NieKontrolowane tam piszemy nie o chorobie ale o wszystkim innym już tak Wink
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Smile wkrótce zajrzę , choć ja niezdiagnozowana, to mam obawy czy wypada. Jednak pewnie ciekawość wygra Wink
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 7:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postawisz wkupne ciacho i bedzie git! Very Happy
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My nie pytamy czy ktoś ma diagnozę ? czy nie ma.
sporo osob jej nie ma , lub jest w trakcie diagnozowania .
Masz prawo być tam , gdzie zechcesz Cool
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2016 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to miłe Smile dziękuję ( chętnie wstawiłabym kwiatka , ale chyba nie ma , albo ja nie widzę ). Nie jestem dobra w słodzeniu, ale ...jesteście kochane Smile
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Maj 07, 2016 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile
Życzę szybkiej diagnozy .
Już wszystko dziewczyny napisały
to ja zapraszam tylko na pogaduchy
Very Happy

Powrót do góry
margo 6
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Maj 07, 2016 10:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć meguchno Very Happy ( czyżby imienniczka ? )
Dziękuję za powitanie i zaproszenie Smile troszkę się oswoję z forum i zapewne zajrzę na pogaduchy , tam to dopiero musi być fajnie Very Happy
Wszystkim udanego weekendu życzę , u mnie pogoda wymarzona na odpoczynek . Hej hej Love
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Maj 07, 2016 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

również ja witam na forum Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: