Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gorączka od 8 lat

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
miki123
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Maj 11, 2016 11:34 pm    Temat postu: Gorączka od 8 lat Odpowiedz z cytatem

Witam,
moja żona od 8 lat gorączkuje do 40 stopni, po za tym często ma powiększone węzły chłonne szyjne, karkowe, pachowe, i pachwinowe. Ma bóle w stawach nadgarstkowych, stawach palców, kolan i w stawach skokowych. Po wielu hospitalizacjach do dziś nie mamy diagnozy... W badaniach krwi wychodzi tylko podwyższone OB i CRP (30, 40, raz się zdarzyło 130), leukocyty najczęściej minimalnie obniżone, słabo dodatnie ANA2, ANA3 ujemne, alfa, beta, gamma globuliny podwyższone oraz próby wątrobowe nieznacznie podwyższone tj. ALAT, ASPAT, GGTP. Żona przyjmuje w stanach gorączkowych metypred (jak nie pomaga 8mg do 16 a jak nie daje rady 16 to nawet 32mg), choroba wyciszyła się na 2 lata ale znowu powróciła. Ma ktoś jakiś pomysł? Smile Mi się wydaje, że to toczeń mimo braku przeciwciał....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Maj 12, 2016 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy czytałeś ten temat ?
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
tam między innymi można przeczytać coś takiego
Cytat:
Negatywny wynik ANA
Jest silnym dowodem przeciwko toczniowi jako przyczynie choroby, chociaż są bardzo rzadkie przypadki, gdzie SLE występuje bez wykrytych przeciwciał ANA - zdażyć się tak może u osób z przeciwciałami antyfosfolipidowymi albo anty Ro (SSA) .
U ok. 5% chorych nie wykrywa się obecności przeciwciał przeciwjądrowych. Rozpoznaje się wtedy toczeń seronegatywny (ANA-negative SLE).

sama miałam przez 7 lat temperatury do 40 stopni i nic w wynikach nie było.
Dopiero po latach objawy + kilka innych wyników nie związanych z p/ ciałami pozwoliło na postawienie diagnozy.
Jak żona bierze sterydy 2 x dziennie czy raz ? Bo raz na dobę raczej nie spowoduje wycofania się temperatury.
Drugą dawkę bierze się około 16 do max 17 .

Ja chodziłam na akupunkturę , która pozwoliła na jakiś czas pozbyc się temperatury i w miarę funkcjonować .Może warto spróbować .
Zyczę żeby diagnoza jednak została postawiona bo tak nie można funkcjonowac .

Czy ktoś próbował zrobić biopsję węzłów ? one powiększają się w wielu chorobach a w toczniu raczej tylko węzły w okolicach głowy się powiększają .
miki123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Maj 12, 2016 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Czy ktoś próbował zrobić biopsję węzłów ? one powiększają się w wielu chorobach a w toczniu raczej tylko węzły w okolicach głowy się powiększają .

był węzeł pachowy pobierany do badania i stwierdzono tylko tyle, że jest stan zapalny, była też robiona trepanobiopsja szpiku kostnego i wszystko ok. Dzisiaj byliśmy na usg i stwierdzono stan zapalny błony maziowej nadgarstka.

A węzły najczęściej powiększone są na szyi i na karku.

Chciałem zaznaczyć, że moja żona ma ANA2 dodatnie w mianie 1:320, było też 1:640 o typie świecenia homogenny
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 13, 2016 8:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieje że lekarz szybko wyjaśni co się dzieje z twoją żoną .Przydał by się dobry. Dużo zdrowia dla zony życzę a Tobie sił by udało się jednak rozwikłać co dolega żonie bo na pewno coś się dzieje. Pozdrawiam.
miki123
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 13, 2016 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy szybko się wyjaśni bo dzisiaj lekarz powiedział że nie ma podstaw twierdzić że to toczeń.... Smile brak słów
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Maj 26, 2016 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Miki. Smile

Z poslizgiem ale cueplutko witam na forum.

Jakies nowe tropy?
Jak zona?

Pozdrawiam. Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: