Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prośba o poradę - lista objawów, wyniki, przeciwciała

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jelonkowata
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Cze 03, 2016 10:30 am    Temat postu: Prośba o poradę - lista objawów, wyniki, przeciwciała Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich serdecznie!

Szczerze mówiąc, mam nadzieję, że moje podejrzenia okażą się bezpodstawne, ale niestety moje samopoczucie się stale i stopniowo pogarsza, więc wreszcie zdecydowałam się podjąć jakieś kroki w tym temacie.

Moje problemy ze zdrowiem trwają już 6 rok (mam 26 lat), nie wszystkie objawy, które za chwilę wymienię występowały od początku, niemniej jednak na ten moment są to (kolejność przypadkowa):

- duże problemy z układem pokarmowym (zgaga, problemy z trawieniem), schudłam kilka kilko (zawsze byłam chuda, ale teraz to już bardzo)
- straszne marznięcie nóg i rąk, generalnie problem z przystosowaniem do wyższych lub niższych temperatur
- objaw Raynaulda - palce rąk
- dziwne problemy skórne - ogromne rogowacenie i przesuszenie skóry, mnóstwo martwej skóry np. wokół paznokci, ostatnio takie jakby rogowacejące placki się pojawiły na 2 palcach prawej dłoni. Generalnie mogę skórę wokół paznokci rąk i stóp obcinać nożyczkami, bo jest mnóstwo całkowicie "martwej".
- problemy z potliwością (zmniejszona), zaleganie wydzieliny w gardle, nosie
- wypadanie włosów
- suche oczy
- niskie tętno (nie mierzę, ale bywało 44, 45, 50) i ciśnienie
- łatwe męczenie się przy wysiłku fizycznym - wręcz uczucie lekkiego niedotlenienia (bardzo dziwnie, bo kiedyś uwielbiałam ćwiczyć i byłam bardzo aktywna).
- mnóstwo żył widocznych na całym ciele, sine kolana zazwyczaj, wiotka skóra.

Zrobiłam badanie przeciwciał ANA:

Przeciwciała ANA (IIF) typ świecenia i miano:
Metoda IIF na komórkach HEp-2 obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia homogennym i ziarnistym w mianie 1:1280.
Istnieje możliwośc indetyfikacji przeciwciała anti-dsDNA. Istnieje możliwość identyfikacji przeciwciał przeciwjądrowych (ANA) metodą immunoblotu/
Norma: miano<1:160 (wynik dodatni?))

ELISA, anty-ENA (nRNP, Sm, Jo-1, SS-A[Ro], SS-B [La], Scl-70)
2.9 RU/ml (wynik ujemny)

Czy powyższe objawy i wyniki mogą świadczyć problemie autoimmonologicznym? Generalnie ciężko mi było taką ewentualność wziąć pod uwagę. Jeśli tak, to do jakiego specjalisty powinnam się udac?

Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie komentarze i porady.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Cze 03, 2016 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj .

Na początek witam Cie ciepło i serdecznie,jeśli chodzi o wyniki badań cóż widać że coś się dzieje i na Twoim miejscu poszukałabym dobrego reumatologa.
Byłaś u okulisty z oczkami?
Jeśli masz zespół Reno to wypadało by zrobić kapilaroskopię by to potwierdzić.
Mam nadzieję że dobry lekarz wyjaśni co Ci się dzieje.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i cierpliwości.
paulina_87
Gość

PostWysłany: Pią Cze 03, 2016 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj jelonkowata,
Jakbym czytała o sobie, tylko w mocno okrojonej wersji...
Tak jak Aga napisała, pierwsze kroki bym do okulisty skierowała a potem reumatologa.
Pozdrawiam
Powrót do góry
jelonkowata
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Cze 04, 2016 8:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za ciepłe pytanie i porady! Smile

Tak gwoli wyjaśnienia - wybierając się do okulisty mam opisać całą listę objawów, czy powiedzieć, że mam "suche oczy"? Szczerze mówiąc, już wyobrażam sobie zalecenie kropelek nawilżających...

Co do reumatologa, to poszukam sprawdzonego na dziale "polecani reumatolodzy", mam nadzieję, że jest tam ktoś z Krakowa.

Tymczasem pozdrawiam serdecznie!
Powrót do góry
paulina_87
Gość

PostWysłany: Sob Cze 04, 2016 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opowiedz o innych objawach, to może dać wskazówkę lekarzowi czy to "tylko" zespół suchego oka czy "aż". Niestety oprócz kropli nawilżających i zatyczek kolagenowych lub też stałego zamknięcia kanalików łzowych nie ma innych metod zapobiegających czy leczących suche oczy.
Okulista w badaniu oceni stan spojówek, rogówek itd itp. Powinien zrobić test schrimera (nie wiem czy dobrze napisalam nazwę).
Poproś o zaświadczenie dla reumatologa także.
Życzę powodzenia.
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Cze 08, 2016 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Ciebie rownież i podpinam sie pod sformułowaniem ,ze jakbym widziała siebie w tych objawach.Ale najlepsze są opinie innych ,kiedy mówisz o zmniejszonej potliwości (tez ja zauważyłam) czy uwidocznionych dziwnie czarno fioletowych żyłach na nogach ludzie tylko dziwnie sie na nas patrzą ...a to przecież my wiemy ,ze coś w naszym organizmie dzieje sie nie tak.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym diagnozowaniu.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: