|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Ja jej nie jadam, no dobra baaardzo rzadko się skuszę , bo moj zołądek i jelita jej nie chcą . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 19, 2016 1:03 pm Temat postu: |
|
|
To teraz podam przepis na kurczaka, jakiego robi babcia mojego Janka. Ostatnio spytaliśmy babci jak to robi i zrobiłam na niedzielny obiad z rodzicami Nie wiem czy wyszło mi tak dobrze jak babci, ale Janek twierdzi, że tak
- kurczak (ja miałam "pałki") ugotowany wcześniej w rosole
- cebula
- masło
- śmietana - ja dalam 30%, nie warzy się i fajnie sama zagęszcza
- przyprawy do smaku, jakie kto chce, ja dalam trochę koperku, sól i pieprz
Kurczaka z rosołu (nie dopuszczamy, by się rozgotował) podsmażamy na patelni na maśle, dodajemy cebulę. Gdy cebula nieco się zeszkli, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze jakiś czas dusimy pod przykryciem.
To doskonały sposób, jak nie wiadomo co zrobić z mięsem z rosołu - i w dodatku pyszny Polecam  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 29, 2016 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Przedstawiam przepis na domowy smalec, który ostatnio popełniłam. Zrobił on furorę w rodzinie. Nawet osoby niepijące zajadały się nim wraz z ogórkiem kiszonym tworzy super duet. Polecam!!!
DOMOWY SMALEC Z DODATKIEM CEBULI, JABŁEK I CZOSNKU
SKŁADNIKI :
* 0,5 kg słonina
* 1 duża cebula
* 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta /
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki mleka
* sól do smaku / ja dodałam 1/4 łyżeczki /
* szczypta majeranku
* 100 g wędzonego boczku / opcjonalnie /
* Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla.
Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytapiamy słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.
To chwila, w której możemy dodać drobno pokrojony wędzony boczek lub jałowcową kiełbasę / nie jest to konieczny dodatek /
* Cebulę i kwaśne, obrane jabłko kroję w kostkę.
* Obieram ząbki czosnku ze skórki.
* Smalec doprawiamy solą i majerankiem.
Gdy słonina już się stopi dodajemy po kolei cebulę i jabłka. Nasz smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodajemy zgnieciony w wyciskarce czosnek i wlewamy 3 łyżki mleka (sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu). Zdejmujemy rondel z ognia.
Lekko przestudzony smalec przelewamy do słoików i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony: http://ankawell.blogspot.com/2013/12/smalec-domowy-receptura-babuni.html _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
KaimM Junior

|
Wysłany: Sro Lis 16, 2016 2:04 pm Temat postu: |
|
|
ja przez długie lata objadałem się tłustym mięsem i teraz mój żołądek wysiadł. Kiedy probuję jeść coś mega tłustego od razu miewam bóle i niestrawności dlatego stawiam na jedzenie na parze lub z grilla. Wolę to z grilla bo jest smaczniejsze i aromatyczne a nie ma tego tłuszczu, który zostaje po smazeniu na patelni, warzywa z grilla tez są smaczniejsze niż te gotowane. Czesto łacze mieso i warzywa robiąc burgery https://grill360.pl/category/przepisy-na-dania-z-grilla/burgery Są mega smaczne a mogę w nich łączyć mięso i warzywa. Mój zołądek tez miewa się po nich lepiej. Warto tez poeksperymentowac z sosami, nie kupowac gotowych tylko robić je samemu, są o wiele smaczniejsze |
|
Powrót do góry |
|
 |
przebiśnieg Junior

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2016 8:48 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio jemy zdrowiej, chleb robie sama - nawet dzieci lubią, ale najszczęśliwsza jestem jak rodzice uwędzą mięsko i sami zrobią wedzone kiełbaski to jest nie do opisania smak w porownaiu z tym z sklepu _________________ Życie to kwiat, który rozkwita, więdnie, zasypia aby znów ukazać swoje piękno |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 17, 2017 9:29 am Temat postu: |
|
|
Wklejam link z filmikiem
na przepis pt."Szare kluski"
czyli z tartych ziemniakow.
Robie podobnie a dla nowicjuszy
pomocny taki instruktarz.
Polecam rowniez stronke
tej kobitki poniewaz ma
fajne przepisy
https://youtu.be/Gw5Mnk-L41k _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AsiaSu Super senior

|
Wysłany: Nie Cze 18, 2017 12:21 pm Temat postu: |
|
|
Szare kluski uwielbiam
Wczoraj zrobilam szybki i pyszny obiad, moze kogos zainspiruje, a ze jestem zwolenniczka gotowania sezonowego to w tej chwili gotuje duzo z mlodej jakze zdrowej kapustki )
Szybkie golabki:
na dno naczynia szklanego lub garnka daje pokrojona marchewke, kawalek selera pietruszki, lisc laurowy ziele i i 1 cm wody i na to wykladam 3 liscie kapusty.
Farsz:
mieso mielone 1/2 kg
ryz ugotowany 2 szkl
poszatkowana cwiartka kapusty
podsmazona 1 cebulka
sol, pieprz
calosc mieszam, wykladam do wyscielonego naczynia i przykrywam liscmi i pokrywka. Pieke 1.5 godz w 160 ° Gotowe ))
Dzieki kapuscie w farszu srodek jest wilgotny i mi osobiscie bardzo smakuje. Danie mozna modyfikowac i zamiast ryzu dac kasze, lub tarte kartofle, lub pominac mieso...co kto lubi )
Smacznego!
 _________________ Czary mary ucho krowy, fix und fertig bede zdrowy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 04, 2017 9:18 pm Temat postu: |
|
|
jak ktoś ma dużo (albo mało) cukinii i nie wie, co z nią zrobić, to polecam ten przepis
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/spaghetti-z-czosnkiem-i-cukinia
do tego jeszcze tary parmezan i niebo
aaa i dałam dużo więcej cukinii niż w przepisie + cebula  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|