| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

załamana Junior

| 

Wysłany: Pią Lis 11, 2016 7:03 pm    Temat postu: Badania genów | 
				     | 

| 

| Ostatnio wiele pisze się na temat badaniu genów.Czy ktoś z Was przeszedł takie badania i może co nieco napisać na ten temat. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Pią Lis 11, 2016 7:37 pm    Temat postu: Re: Badania genów | 
				     | 

| 

| załamana napisał: | 

| Ostatnio wiele pisze się na temat badaniu genów.Czy ktoś z Was przeszedł takie badania i może co nieco napisać na ten temat. | 

to znaczy badanie jakich genów ?

bo badania wszystkich genów raczej się nie robi .

Robią takie badania wtedy kiedy istnieje podejrzenie konkretnej choroby , na którą choruje ktoś w rodzinie.

Np rak piersi w najbliższej rodzinie , (mama , siostra , kore zachorowały w młodym wieku  ) 

co do tocznia bo podejrzewam że o to Ci chodzi proszę zapoznaj się z tym tematem http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=478 _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

magdalena laura Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Lis 12, 2016 6:56 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Cześć 

dokładnie jak pisze Monika badania takie przeprowadza się w przypadku konkretnego podejrzenia.

Ja przechodziłam badanie DNA - uszkodzenie genotypu w związku chorobą wilsona - choroba genetyczna 

Badanie genów hmm | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

mmm... Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Lis 12, 2016 11:54 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja mam teraz zlecone badanie na mutację genu MTHFR, bo moja prof chce sprawdzić, czy nie będę potrzebowała dodatkowych leków przy planowaniu i samej ciąży. Ale bez tego wcale bym nie robiła tych badań, ale mojej siostrze wyszła któraś z mutacji i dlatego prof zaleciła i mnie. _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|