|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Odświeżam stary wątek
Z mojego wczorajszego grilla:
przepis pochodzi z książki "Łatwe gotowanie" Gordona Ramsay'a oczywiście
Grillowane befsztyki
Z pikantnym sosem z czerwonej papryki
Dla 4-6 osób:
4-6 kawałków polędwicy wołowej, 200 g każdy
2 łyżeczki zmielonej papryki
2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu, lekko rozgniecionych
1 szklanka czerwonego wina
6-7 łyżek oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku w łupinach
2 cytryny
Sól morska, pieprz
Włóż polędwicę do płytkiego naczynia, posyp 1 łyżeczką papryki i ziarnami pieprzu. Polej winem i 2 łyżkami oliwy. Przykryj naczynie i odstaw do zamarynowania na godzinę.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 C. Wymieszaj papryki z ząbkami czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz przez 15-20 minut, do momentu, gdy skóry warzyw się zrumienią i zmiękną. Odłóż do ostygnięcia.
Wyciśnij czosnek do pojemnika robota kuchennego. Obierz papryki ze skóry, usuń z nich ziarna, dodaj je do pojemnika i wlej wszystkie soki z blachy, na której piekły się warzywa. Zmiksuj na pastę.
Ciągle miksując, dodaj do pasty 1 łyżeczkę papryki, sok z 1/2 cytryny i 2-3 łyżki oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój pozostałe 1 i 1/2 cytryny na dość grube plastry i usuń pestki.
Piecz polędwicę razem z plastrami cytryny na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony. Przełóż na płaski talerz i odstaw na ok. 5 minut. Befsztyki podawaj polane sosem z plastrami cytryny.
Sos od tej wołowiny idealnie komponuje się z grillowanymi piersiami z kurczaka, polecam  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaaa92 Junior


Dołączył: 24 Lis 2016 Posty: 7 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lis 25, 2016 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Marynata:Oliwa/olej z cytryną i ziołami- majeranek,papryka ostra, pieprz i co kto lubi
Do marynaty wrzucamy:
pokrojoną w kostki paprykę, cebulę(tak aby się dało nabić na patyczki) czosnek, namoczoną wcześniej kostkę sojową(wg przepisu na opakowaniu), podgotowaną lekko marchewkę w talarkach, tofu pokrojone w kostkę, oliwki
Składniki powinna się jakiś czas przegryzać w lodówce- mogą stać nawet cała noc
Na drugi dzień nabijamy naprzemiennie na patyczki wraz z pokrojonymi puszkowymi brzoskwiniami (można dodać świeże jabłko), na koniec zawijamy po kilka patyczków w folię aluminiową i układamy na grillu.
Gotowe po 15-25 minutach |
Fajny przepis, dzisiaj próbowałam. Polecam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|