Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17087

PostWysłany: Sro Sie 10, 2016 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jej nie jadam, no dobra baaardzo rzadko się skuszę , bo moj zołądek i jelita jej nie chcą .
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7037
Skąd: okolice Wyszogrodu / Sochaczew

PostWysłany: Pią Sie 19, 2016 1:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To teraz podam przepis na kurczaka, jakiego robi babcia mojego Janka. Ostatnio spytaliśmy babci jak to robi i zrobiłam na niedzielny obiad z rodzicami Smile Nie wiem czy wyszło mi tak dobrze jak babci, ale Janek twierdzi, że tak Laughing

- kurczak (ja miałam "pałki") ugotowany wcześniej w rosole
- cebula
- masło
- śmietana - ja dalam 30%, nie warzy się i fajnie sama zagęszcza
- przyprawy do smaku, jakie kto chce, ja dalam trochę koperku, sól i pieprz

Kurczaka z rosołu (nie dopuszczamy, by się rozgotował) podsmażamy na patelni na maśle, dodajemy cebulę. Gdy cebula nieco się zeszkli, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze jakiś czas dusimy pod przykryciem.

To doskonały sposób, jak nie wiadomo co zrobić z mięsem z rosołu - i w dodatku pyszny Smile Polecam Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7037
Skąd: okolice Wyszogrodu / Sochaczew

PostWysłany: Czw Wrz 29, 2016 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przedstawiam przepis na domowy smalec, który ostatnio popełniłam. Zrobił on furorę w rodzinie. Nawet osoby niepijące zajadały się nim Smile wraz z ogórkiem kiszonym tworzy super duet. Polecam!!!

DOMOWY SMALEC Z DODATKIEM CEBULI, JABŁEK I CZOSNKU

SKŁADNIKI :

* 0,5 kg słonina
* 1 duża cebula
* 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta /
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki mleka
* sól do smaku / ja dodałam 1/4 łyżeczki /
* szczypta majeranku
* 100 g wędzonego boczku / opcjonalnie /

* Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla.
Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytapiamy słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.
To chwila, w której możemy dodać drobno pokrojony wędzony boczek lub jałowcową kiełbasę / nie jest to konieczny dodatek /

* Cebulę i kwaśne, obrane jabłko kroję w kostkę.
* Obieram ząbki czosnku ze skórki.
* Smalec doprawiamy solą i majerankiem.

Gdy słonina już się stopi dodajemy po kolei cebulę i jabłka. Nasz smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodajemy zgnieciony w wyciskarce czosnek i wlewamy 3 łyżki mleka (sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu). Zdejmujemy rondel z ognia.

Lekko przestudzony smalec przelewamy do słoików i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony: http://ankawell.blogspot.com/2013/12/smalec-domowy-receptura-babuni.html
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
KaimM
Junior
Junior


Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1

PostWysłany: Sro Lis 16, 2016 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja przez długie lata objadałem się tłustym mięsem i teraz mój żołądek wysiadł. Kiedy probuję jeść coś mega tłustego od razu miewam bóle i niestrawności dlatego stawiam na jedzenie na parze lub z grilla. Wolę to z grilla bo jest smaczniejsze i aromatyczne a nie ma tego tłuszczu, który zostaje po smazeniu na patelni, warzywa z grilla tez są smaczniejsze niż te gotowane. Czesto łacze mieso i warzywa robiąc burgery https://grill360.pl/category/przepisy-na-dania-z-grilla/burgery Są mega smaczne a mogę w nich łączyć mięso i warzywa. Mój zołądek tez miewa się po nich lepiej. Warto tez poeksperymentowac z sosami, nie kupowac gotowych tylko robić je samemu, są o wiele smaczniejsze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
przebiśnieg
Junior
Junior


Dołączył: 20 Lis 2016
Posty: 14
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon Lis 21, 2016 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio jemy zdrowiej, chleb robie sama - nawet dzieci lubią, ale najszczęśliwsza jestem jak rodzice uwędzą mięsko i sami zrobią wedzone kiełbaski to jest nie do opisania smak w porownaiu z tym z sklepu
_________________
Życie to kwiat, który rozkwita, więdnie, zasypia aby znów ukazać swoje piękno
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4286

PostWysłany: Pią Mar 17, 2017 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wklejam link z filmikiem
na przepis pt."Szare kluski"
czyli z tartych ziemniakow.
Robie podobnie a dla nowicjuszy
pomocny taki instruktarz.
Polecam rowniez stronke
tej kobitki poniewaz ma
fajne przepisy Wink

https://youtu.be/Gw5Mnk-L41k
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AsiaSu
Super senior
Super senior


Dołączył: 09 Sty 2017
Posty: 82

PostWysłany: Nie Cze 18, 2017 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szare kluski uwielbiam Smile
Wczoraj zrobilam szybki i pyszny obiad, moze kogos zainspiruje, a ze jestem zwolenniczka gotowania sezonowego to w tej chwili gotuje duzo z mlodej jakze zdrowej kapustki Smile)

Szybkie golabki:
na dno naczynia szklanego lub garnka daje pokrojona marchewke, kawalek selera pietruszki, lisc laurowy ziele i i 1 cm wody i na to wykladam 3 liscie kapusty.
Farsz:
mieso mielone 1/2 kg
ryz ugotowany 2 szkl
poszatkowana cwiartka kapusty
podsmazona 1 cebulka
sol, pieprz
calosc mieszam, wykladam do wyscielonego naczynia i przykrywam liscmi i pokrywka. Pieke 1.5 godz w 160 ° Gotowe Smile))
Dzieki kapuscie w farszu srodek jest wilgotny i mi osobiscie bardzo smakuje. Danie mozna modyfikowac i zamiast ryzu dac kasze, lub tarte kartofle, lub pominac mieso...co kto lubi Smile)
Smacznego!

_________________
Czary mary ucho krowy, fix und fertig bede zdrowy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14230

PostWysłany: Pią Sie 04, 2017 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak ktoś ma dużo (albo mało) cukinii i nie wie, co z nią zrobić, to polecam ten przepis

http://www.mojegotowanie.pl/przepis/spaghetti-z-czosnkiem-i-cukinia

do tego jeszcze tary parmezan i niebo Very Happy
aaa i dałam dużo więcej cukinii niż w przepisie Smile + cebula Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16
Strona 16 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group