|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aimee Junior

|
Wysłany: Pią Cze 09, 2017 10:12 am Temat postu: Cześć :) |
|
|
Cześć Wasze forum przeglądam od dawna i w końcu postanowiłam się zarejestrować. Im więcej czytam, tym mniej rozumiem. Na pewno popatrzycie "świeżym" i obiektywnym okiem na moje problemy, a do tego macie ogromną wiedzę, dlatego zależy mi na Waszej opinii.
- Jestem obciążona ch. autoimmunologicznymi genetycznie (w rodzinie RZS i Hashimoto);
- Moje zdiagnozowane choroby: Hashimoto, endometrioza II st., dyskopatia odcinka lędźwiowego i krzyżowego, zespół jelita drażliwego ("uwielbiam" tę nazwę ); przyjmowane leki: Euthyrox, od 2 m-cy dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (wcześniej jednoskładnikowe), okazjonalnie NLPZ;
- Objawy skłaniające mnie ku szukaniu przyczyn reumatologicznych:
* od wielu lat "wędrujące" bóle stawów i mięśni ("samopoczucie grypowe"), wrażliwość na zmiany pogody; nasilające się z czasem przewlekłe zmęczenie, czasem takie "obezwładniające", migrenowe bóle głowy; co jakiś czas wysypki, krostki, pokrzywki - a to od hormonów, a to od kremu, a to od słońca...;
* od połowy 2016 r. dodatkowo problemy z chodzeniem - ból obu kolan (przede wszystkim), w mniejszym stopniu stóp (okolice stawów skokowych - nad kostką po zewnętrznej stronie), bioder, lewego barku (czyli ból stawów zaczął się "umiejscawiać"); badanie MR lewego stawu kolanowego wykazało chondromalację II st. i ognisko zapalne nasady kości piszczelowej;
- Badania w kierunku ch. reumat.: morfologia zawsze wzorowa, OB i CRP zawsze niskie, RF i antyCCP ujemne (2013 r.), kwas moczowy w normie, układ krzepnięcia w normie, ANA1 dodatnie, ANA2 słabo dodatnie (1:160, świecenie ziarniste, nie wykryto ENA).
Byłam u dwóch reumatologów. Pierwszy (2013 r.) powiedział, że nic mi nie jest, ale że trzeba się obserwować. Drugi (2016 r.) miał pretensje, że mu zawracam głowę , bo powinien mnie leczyć ortopeda, a nie reumatolog.
Ortopeda zaś przepisał NLPZ, suplementy z glukozaminą, a jak nie pomogło zasugerował badanie na boreliozę (dotychczas wykonałam jedynie ELISA IgG - ujemny, bo na resztę mnie nie stać ).
Czy także według Was ch. reumat. mogę wykluczyć?
Ostatnio zmieniony przez aimee dnia Czw Cze 22, 2017 9:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
AsiaSu Super senior

|
Wysłany: Sob Cze 10, 2017 10:14 am Temat postu: |
|
|
Witaj Aimee
Podbnie ja Ty mam Hashimoto i choroby autoimmunologiczne w rodzinie.
U mnie sa troche inne wyniki-nie mam ana.
Rozgosc sie i korzystaj z wyszukiwarki, znajdziesz wiele osob z podobnymi objawami jak i z hashimoto
Zycze zdrowka  _________________ Czary mary ucho krowy, fix und fertig bede zdrowy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 10, 2017 2:13 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Nie od dziś wiadomo że choroby auto... są ciężkie do zdiagnozowania i czasem trwa to latami. Objawy jak i wyniki nie zawsze idą razem w parze.
Mam nadzieję że trafisz do dobrego lekarza co nie będzie miał pretensji że go odwiedzasz, wiadomo szukasz porady bo coś się dzieje i źle się czujesz.
Przy Hastioo też nie czują się osoby dobrze i miewają podobne dolegliwości więc może to te choroby co wymieniłaś. Odpowiednie leczenie powinno zmniejszyć dolegliwości.
Dużo zdrówka i sił życzę Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aimee Junior

|
Wysłany: Sob Cze 10, 2017 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
Co do lekarza, właśnie się zastanawiam jakiej specjalności, bo chyba już nie reumatolog zważywszy na moje dobre wyniki... (ANA "słabo dodatnie", bez ENA, to jakby ich w ogóle nie było, jak mniemam). |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 21, 2017 8:38 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
No ciezko z diagnoza bywa. Brak ana, czy niski wynik niczego nie przesadza- sprawa prosta nie jest (niestety).
Co na to wszystko ortopeda? Moze mozna określić przyczyne stanow zapalnych (?)
Ja pewnie poszukalabym jeszcze innego reumatologa do skonsultiwania wynikow i objawów.
Trzymam kciuki i czekam na meldunki.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aimee Junior

|
Wysłany: Sro Cze 21, 2017 9:16 am Temat postu: |
|
|
Dziekuje Ewela za powitanie i odpowiedz
Ortopeda powiedzial, ze nie wie, ze sprawa jest dziwna skoro odczuwam bol x stawow
Jak pisalam, dokladnie badany (MR z chrzastkogramem) mialam tylko 1 staw - kolanowy lewy i nie zostalo stwierdzone jego zapalenie tylko chondromalacja, natomiast stan zapalny dotyczyl tylko nasady kosci piszczelowej lewej nogi i - wg scyntygrafii calego ukl.kostnego - nasady lewej szyjki kosci udowej. Przyczyna nieznana
Byc moze skonsultuje sie jeszcze z innym reumatologiem - wciaz to rozwazam, aczkolwiek ze wzgledu na uraz po ostatnich wizytach i przewidywalnosc kolejnej raczej nie zdecyduje sie na wizyte prywatna (obawialabym sie wyrzucenia kasy w bloto), a na panstwowa dluuugo poczekam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 22, 2017 7:55 am Temat postu: |
|
|
No niestety na państwowe długo się czeka wizyty aczkolwiek ostatnio dzwoniąc do reumatologa we środę mówię na wizytę chcę się zapisać pani pyta na kiedy ja jak najszybciej i rejestruje mnie na piątek przesunęłam o dwa tygodnie bo termin mi akurat nie pasował. Także czasem uda się wcześniej wcisnąć Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aimee Junior

|
Wysłany: Czw Cze 22, 2017 8:52 am Temat postu: |
|
|
Agnieszka super, że tak Ci się udało!
To fakt, czasem można się zdziwić i też warto dzwonić dopytywać, a nóż miejsce się zwolniło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|