|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolinga Junior

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2017 10:52 am Temat postu: Cześć! Zagubiona prosi o poradę :) |
|
|
Dzień dobry wszystkim na tym forum
Jestem tu nowa i chciałabym opowiedzieć moją historię.
Od jakiegoś 1,5 roku mam bóle stawów. Stwierdzona fibromialgia. W marcu tego roku byłam w szpitalu reumatologicznym ze względu na ból kolan, który uniemożliwiał normalne chodzenie. Z tych ważniejszych badań:
OB - 11
CRP - 4
ANA2 - 1:1200, świecenie homogenno-plamiste
anty-dsDNA graniczne
Jako, że nie stwierdzono zapalenia stawów, wypisano mnie z diagnozą "Inna określona choroba tkanki łącznej".
Wszystko było ok, aż do wyjazdu tydzień temu. Pojechałam nad morze i zaczęłam się opalać - po powrocie do domu na nogach wyskoczyły mi czerwone płaskie plamy, odgraniczone, nie zauważyłam wysypki. Na początku zastanawiałam się, czy to nie poparzenie słoneczne. Niestety po dwóch dniach nie zeszły i przy każdym wyjściu na słońce, mimo stosowania kremu z filtrem 50+, bardzo swędziały, piekły i robiły się bardziej widoczne i wyraźne. Stwierdziłam, że to alergia na słońce, od 4 dni piję wapno ale nic nie pomaga, a nawet jeszcze takie same plamki swędzące pojawiły się na plecach.
W dodatku zauważyłam, że moje migdałki mają niemal purpurowy kolor, ogólnie czuję dyskomfort w płucach przy oddychaniu oraz boli mnie gardło. Jestem osłabiona, bolą mnie stawy nadgarstków i kostki.
Niepokoję się, że to mogą być objawy tocznia. Czy powinnam iść do reumatologa? Czy poczekać i może te objawy przejdą?
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź i życzę miłego dnia,
Karolina  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2017 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Karolina myślę że powinnaś udać się do lekarza bo nie brzmi to dobrze, a inne określenie choroby tkanki łącznej może się z tego coś wykluć uważaj na słonko opowiedz wszystko reumatologowi. Daj znać jak po wizycie. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolinga Junior

|
Wysłany: Sob Sie 12, 2017 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Agnieszko za tak szybką odpowiedź . na pewno w najbliższych dniach pójdę do mojej doktor pierwszego kontaktu, to bardzo mądra kobieta i mam nadzieję że pomoże. Zamierzam też zrobić morfologię, mocz, ob, crp i może ANA2 powtórzę.
Najbardziej niepokoją mnie płuca, coraz ciężej mi się oddycha, od czasu do czasu mam napady suchego kaszlu i boli mnie w okolicach mostka ciągle... jest to bardzo uciążliwe, w dodatku moja praca wymaga wysiłku fizycznego...
A co radzicie na ochronę przed słońcem? Filtr 50+ wystarczy, czy warto chodzić w długich rękawach i spodniach?
Życzę wszystkim przyjemnego dnia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 14, 2017 8:59 am Temat postu: |
|
|
Witaj filtr to oczywiście podstawa,unikanie słońca też, aczkolwiek nie ubieram długich rękawów po prostu staram się unikać pełnego słonka,ale bywa tak że jestem na plaży ale nie leżę plackiem i się opalam.
Wszystko z umiarem.
Miłego dnia.Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 12, 2017 9:34 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum, Karolinko.
Kiedy robiłaś sobie przeswietlenie płuc? Może warto?
Coś się wyjaśniło?
Pozdrawiam i czekam na wieści.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|