| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

kasiasr Junior

| 

Wysłany: Wto Sie 08, 2017 11:28 pm    Temat postu: Zapalenie histiofagocytarne tkanki tłuszczowej | 
				     | 

| 

Cześć!

na początku chciałabym się przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum  

Poszukuję osób, które cierpią na zapalenie tkanki tłuszczowej, niestety jest to bardzo rzadka choroba a ja nie mam z kim podzielić się doświadczeniem... Przeszukałam już cały internet aby znaleźć jakiekolwiek informacje o mojej chorobie, ale wystarczy samemu się przekonać, że niewiele tego jest.... 

Zostałam zdiagnozowana już 9 lat temu - przez 8 lat żyłam sobie praktycznie bez żadnych objawów, aż do tegorocznego lata... 

Mam nadzieje, że jest na forum chociaż jedna osoba z podobną historia   

Pozdrawiam ! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

meguchna Master butterfly

| 

Wysłany: Sro Sie 09, 2017 7:52 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj    

Pierwszy raz słyszę o takim schorzeniu 

ale być może ktoś się pojawi z kim

mogłabyś wymienić się doświadczeniami . _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:

jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszka29 Master butterfly

| 

Wysłany: Sro Sie 09, 2017 8:05 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj.

Też nie słyszałam o takiej chorobie, jak i pewnie o wielu innych rzadkich chorobach.

Trzymaj się dzielnie, i chyba u nas brak takiej osoby ale może się mylę. 

A pogadać możesz też z nami:)

Pozdrawiam serdecznie. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kasiasr Junior

| 

Wysłany: Sro Sie 09, 2017 9:24 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Z lekarzami jest podobnie - nawet reumatologami (!) - czasami pierwszy raz słyszą o tej chorobie   

Jestem po miesięcznym pobycie w szpitalu (byłam w Szpitalu Reumatologicznym w Sopocie) - powielono leczenie sprzed 9 lat, kiedy to lezalam w Instytucie Reumatologicznym w Warszawie, czyli pulsy solu-medrolu + 50 mg encortonu ;/ 

Obecnie mam 40 mg encortonu i czeka mnie jeszcze jedna hospitalizacja - niestety czuje się znowu gorzej i zastanawiam się co tym razem będą chcieli ze mna zrobić...  Bo mam wrażenie, że kończą im się pomysły ;/ | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

AsiaSu Super senior

| 

Wysłany: Sro Sie 09, 2017 1:45 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Wietqj Kasiu  

A mozna wiedziec jakie masz objawy, co Cie boli?

Jakies leczenie na pewno Ci dadza, zycze zeby poskutkowalo, trzymaj sie. _________________ Czary mary ucho krowy, fix und fertig bede zdrowy! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kasiasr Junior

| 

Wysłany: Czw Sie 10, 2017 4:02 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Na poczatku zaczyna sie niewinnie - kilka guzow, wyglada to tak, jakby sie człowiek po prostu o coś uderzył. Później wychodzą kolejne i kolejne - w ciągu tygodnia guzy opanowały mi całe nogi + pośladki -  choroba niestety bardzo szybko postępuje. Dodatkowo całemu procesowi towarzyszy gorączka, bóle mieśni, stawów i potworny ból głowy. 

W najgorszej fazie guzy są czerwone, zaognione i bolące (nie można nawet usiąść). W miarę upływu czasu zmieniają swoją formę. Skóra w miejscu zmiany robi się szorstka i zaczyna się łuszczyć - niekiedy tworzą się rany.

W rezultacie w miejscach guzów robią się dołki - tkanka tłuszczowa jest całkowicie zniszczona ;/ 

Jeżeli chodzi o krew to występuje leukopenia (na poziomie 2500), neutropenia i fatalne wątrobowe (ALAT (256!),ASPAT (113))  

Pozostała część morfologii jest w normie - nie ma stanu zapalnego ( a gorączka skąd?   ) więc tym bardziej jest to dziwne... | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

AsiaSu Super senior

| 

Wysłany: Sob Wrz 09, 2017 11:28 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Kasiu, rzadka masz odmiane choroby, ale moze dobrze, ze nie atakuje na razie, a moze tak zostanie - narzadow, jakas pociecha zawsze. 

Trzymaj sie i dawaj znak co u Ciebie. _________________ Czary mary ucho krowy, fix und fertig bede zdrowy! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|