Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Interpretacja wyników, prosze o pomoc

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niewyspana
Junior
Junior


Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5

PostWysłany: Nie Gru 31, 2017 2:51 pm    Temat postu: Interpretacja wyników, prosze o pomoc Odpowiedz z cytatem

Cześć,

Bardzo proszę o pomoc.

Od dłuższego czasu bardzo źle się czuję i szukam przyczyny moich dolegliwości. Niestety póki co lekarze rozkładają ręce.

Od dwóch lat choruję m.in. na Hashimoto - myślałam, że to hormony są odpowiedzialne za moje złe samopoczucie, ale po wielu badaniach endokrynolodzy twierdzą, że wszystko jest ustabilizowane.

Szukam więc dalej, a ponieważ choroby autoinmunologiczne lubią chodzić grupami, pomyślałam, że to może być jakiś trop - zrobiłam ostatnio badanie ANA Profil 1. Wynik to:

„STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:320 dających na komórkach Hep-2 obraz świecenia ziarnisty. NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw: NRNP/Sm, Sm, SSA, Ro-52, SSB, Sci-70, Jo-1, CenP B, DsDNA, Nukleosomy, Histony, Białko rybosomalne P”

Oczywiście nic z tego nie rozumiem, oprócz tego, że COŚ stwierdzono… Badanie zrobiłam na własną rękę - są jeszcze jakieś panele ANA2 i ANA3 ale nie wiem czy je robić? Jakieś inne badania? Co znaczy mój wynik? Wizytę u reumatologa mam dopiero w połowie lutego Sad

Jeśli chodzi o moje objawy to:
jestem straaaaasznie słaba, senna i nie mam siły na nic
mam częste stany podgorączkowe
problemy z koncentracją, pamięcią
widzę wszystko jak za mgłą
drażni mnie jasne światło
mam dziwny brak poczucia równowagi
czasami drętwieją mi palce
mam kołatania serca
strasznie wypadają mi włosy
mam bardzo suchą skórę
po słońcu dostaje dziwnych zmian na skórze (ale to od dawna)

Badania, które do tej pory zrobiłam i są w normie to: morfologia, crp, d-dimery, potas, magnez, próby wątrobowe, wspomniane hormony.

Proszę o pomoc i interpretacje. Jestem strasznie zmęczona i nie wiem już co robić dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ania M
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 680
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Nie Gru 31, 2017 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć,
Na początek witam serdecznie, rozgość się, poczytaj co poniżej w linkach podałam.

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1740

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=832&postdays=0&postorder=asc&start=0

Wierzę, że czujesz się źle i że lekarze rozkładają ręce - znam to z autopsji Wink
Co do wyników, pamiętaj proszę, ze my nie jesteśmy lekarzami. Wizytę masz w lutym, to już niedługo, zatem cierpliwości życzę (choć wiem, że o nią najtrudniej Wink Masz miano przeciwciał 1:320, gdzie norma to 1:160, typ świecenia ziarnisty... Różnorodne objawy i zapalenie tarczycy..
Pamiętaj, że "interpretacja wyniku badania uzależniona jest od całości obrazu klinicznego pacjenta". To ważne bo przeciwciała mają też osoby zdrowe, więc spokojnie... Nerwy nie pomagają Smile
_________________
Masakra to była na placu Tian'anmen
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
niewyspana
Junior
Junior


Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5

PostWysłany: Pon Sty 01, 2018 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry Noworocznie,

Dziękuję za odpowiedź.

Tamte posty przeczytałam już wcześniej Smile Wiem, że nie jesteście lekarzami, ale może ktoś miał podobne wyniki albo podobne objawy i do czegoś doszedł szybciej - stąd prośba o poradę Smile wiadomo - do lekarza pojde tak czy siak, ale właśnie z tą cierpliwością cieżko, dlatego już szukam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
niewyspana
Junior
Junior


Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5

PostWysłany: Sob Sty 13, 2018 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej

Zrobiłam nowe badania

mam jakiś podwyżsozny wynik PM/Scl100 - 0,35 (norma do 0,30).

Czy to oznacza, że mam zapalenie wielomięśniowe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17131

PostWysłany: Sob Sty 13, 2018 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taka rożnica w badaniu może być w granicach błędu.
Tak nieznaczne przekroczenie jakiś norm o niczym raczej nie świadczy .No ale pytaj lekarza , może poszerzy diagnostykę w tym kierunku .
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
niewyspana
Junior
Junior


Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5

PostWysłany: Sob Sty 13, 2018 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź, taką właśnie mam nadzieje, że to może jakiś bląd... chociaż w tym laboratorium właśnie robiłam też hurtem badania na przeciwciała tarczycowe (dostalam skierowanie wiec skorzystałam) i jedne z nich wyszły ujemne (!) chociaż miesiac wczesniej robilam prywatnie w innym labie i wyszly podwyzszone...

No i ANA... w 2017 byly pozytywne, a w tym laboratorium w tym roku wyszły negatywne... juz zglupiałam. Chociaz laboratorium przyszpitalne wiec chyba godne zaufania, ale czemu takie zmiany w wynikach są?

Martwi mnie też serce, zrobiłam holter i mam dodatkowe skurcze komorowe, ktorych wczesniej nie było.... skad to wszystko sie bierze Sad i co to znaczy Sad(((
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17131

PostWysłany: Sob Sty 13, 2018 10:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANa to coś co się zmienia , więc nie powinnaś się dziwić ze raz są a potem ich nie ma .
Pamiętaj że ANA występują w wielu chorobach np w Hashimoto także . więc dodatnie nie świdczą tylko o toczniu ale o wielu innych chorobach . Mało tego samo ANA dodatnie mogą miec także ludzie zdrowi .
z tych Twoich badań raczej nie widzę nic co mogłoby niepokoić

z serduszkiem najpierw do lekarza rodzinnego a potem z wynikami Holtera do kardiologa . To może anie nie musi być osobna jednostka chorobowa. Wyniki w garść i do lekarza .
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
niewyspana
Junior
Junior


Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5

PostWysłany: Sob Sty 13, 2018 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ja generalnie ostatnio „ciągle” po lekarzach chodzę. Już mam umówionego kardiologa :/ tylko nie mam jakiegoś takiego dobrego diagnosty co by spojrzał tak na człowieka jakoś ogólniej. Zazwyczaj jak ide do endokrynologa to on tylko na hormony patrzy i inne rzeczy go nie interesują, podobnie z innymi specjalistami Sad

Wyniki też ogólnie nie wydają mi się złe (pewnie też stad troche jestem bagatelizowana przez lekarzy), ale jednak ciągle źle się czuje. Endo mi nagadał, że to może jakaś inna choroba z autoagresji ale nic nie zasugerował dalej i stąd tak sama szukam czekajac na wizyte u reumatologa.

Fajnie, że macie takie forum, zawsze jakoś tak „raźniej” jak się jeszcze gdzieś człowiek wypowie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4321

PostWysłany: Nie Sty 14, 2018 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byc moze cos sie kluje
i potrzeba czasu jezeli to znowu
cos z autoagresji.
Nie pozostaje nic innego jak uzbrojenie
sie w cierpliwosc bo chyba ta bedzie potrzebna Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dorota12345
Junior
Junior


Dołączył: 04 Kwi 2018
Posty: 1

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2018 1:48 pm    Temat postu: Cześć:-) z tej strony nowa członkini:-) Odpowiedz z cytatem

Jak w temacie- jestem tutaj nowa, pochodzę i mieszkam na Śląsku, mam 34 lata, na imię Dorota i wielką nadzieję że znajdę tutaj wsparcie a może nawet pomoc w diagnozie.
U mnie zacżęło się od białkomoczu i krwiomoczu który utrzymuje się od początku stycznia 2018 (może I dłużej ale wtedy po raz pierwszy na to zwrócono uwagę)
Białko w moczu 168,5mg/dl, potem 72mg/dl, potem 68mg/dl,
Mocz- dobowa zbiórka na białko DZM- 1,31g/24h Za wysokie, norma 0,00-0,15)
Erytrocyty (krew) 30-50 potem 20-30; teraz ok 10wpw
Trafiłam do urologa który zalecił 1 dawkę monuralu (może dzięki temu wyniki się polepszyły), miałam wykonaną cystoskopię- nic nie wykryto (straszne badanie:-()
USG jamy brzusznej- wyszło ok; RTG zatok- przewlekłe zapalenie + jakieś zgrubienia po zapaleniach; RTG płuc- ok, lekka skolioza;
Odesłano mnie do nefrologa, zlecono mi:
ANA1/2- dodatni, typ świecenia drobnoziarnisty (słabo wyrażony) miano 1:160; rozcieńczenie wyjściowe surowicy 1:100
ANA 3- niczego nie stwierdzono
/ nRNP/SM NIE STWIERDZONO
/ Sm NIE STWIERDZONO
/ SS-A NIE STWIERDZONO
/ Ro-52 NIE STWIERDZONO
/ SS-B NIE STWIERDZONO
/ Scl-70 NIE STWIERDZONO
/ PM-Scl NIE STWIERDZONO
/ Jo-1 NIE STWIERDZONO
/ CENP B NIE STWIERDZONO
/ PCNA NIE STWIERDZONO
ds DNA NIE STWIERDZONO
Nukleosomy (NUC) NIE STWIERDZONO
Histony (HI) NIE STWIERDZONO
Ribosomal-P-protein(RIB) NIE STWIERDZONO
AMA-M2 (M2) NIE STWIERDZONO
DFS70 NIE STWIERDZONO

N69 / pANCA cANCA- nie stwierdzono

N89 / P/c-kardiol.IgG IgM-
IGg- 2.0 (ujemny)
IgM- 3.2 (ujemny)

CRP na początku 22, teraz jest OK,
RF-ilosciowo- 5,1 IU/ml (norma 0-14) czyli ok

Nefrolog wysłał mnie też do reumatologa, pani zleciła:
HCV- zółtaczka typu C- nie mam (niereaktywny)
Antygen HBs- zółtaczka typu B- nie mam (ujemne)
TSH- 4,22, niby w normie (0,35-4,94) ale wyczytałam że powinno być niższe
anty TPO- 107,1 - to jest za wysokie bo norma jest 0,00-5,61

wykryto mi nadżerkę- badania w toku

wykryto mi maleńkiego guzka w lewej piersi ale lekarz kazał poczekać (może zniknie)

Z objawów poza powyższymi mam:
zmęczenie, osłabienie
czuję nerki (tak mi się wydaje) ale nie wtedy kiedy lekarz je uderza bo wtedy nie, tak jakbym czuła je na tyle że czasami o nich pomyślę (czyli nie jakiś ból) mogę też mylić to uczucie z czymś innym
ciągle mam wysoki białkomocz- od ponad 3miesięcy i delikatny krwiomocz
wydaje mi się że jestem bardziej nerwowa
jeśli chodzi o stawy to w mojej ocenie ból nie zmienia się od lat (uprawiałam kiedyś sport- kilka lat I to podobno było konsekwencją)
wysypka na twarzy 9jakby w kształcie motyla- bez nosa, delikatna)

jeden lekarz stwierdził po pierwszym badaniu ANA 1 że mam chorobę autoimmunologiczną I że jest nieuleczalna ale się z tym żyje a pozostali lekarze odsyłają mnie do innych specjalistów

rozpisałam się....
Jeśli macie pojęcie co może mi być to byłabym wdzięczna za podpowiedz, powiem Wam że takie oczekiwanie na diagnose męczy (na pewno o tym doskonale wiecie)

nic, miłego dnia Wam życzę, Dorota

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alawa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 2244
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Kwi 07, 2018 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Nic tylko życzyć cierpliwości, często długo trwa diagnozowanie nim przyjdą efekty w postaci ustawionego leczenia.Powodzenia zyczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margery
Junior
Junior


Dołączył: 20 Kwi 2018
Posty: 1

PostWysłany: Pią Maj 04, 2018 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dorota12345, a miałaś oznaczoną kreatynine i mocznik ? Nie odpuszczaj i drąż temat. Jeśli trzeba zmień nefrologa. Jeśli białkomocz będzie się utrzymywał, to może trzeba zastanowić się na biopsją ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group