|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2019 6:29 pm Temat postu: |
|
|
To ja też coś dodam bo myślę, że w zrozumieniu sformułowania " typowe dla tocznia"- chodzi o przeciwciala,- jest problem.
Choroby auto są do siebie podobne, objawy ( często) się nakładają i ta " specyficzność" dla danej choroby auto jest pomocna przy ich różnicowaniu, postawieniu diagnozy. Czyli nie mówią one, że się ma tocznia ale jakby były objawy, czy inne wyniki by na to wskazywały, to łatwiej byłoby dokreslic z czym, konkretnie, mamy doczynienia. O! Tyle
Pozdrawiam i podpisuje się obiema łapkami pod postem Moniki.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2019 6:53 pm Temat postu: |
|
|
dmalw123 napisał: |
I tym zdrowym "kopniakiem" troszkę się obudziłam
Dziękuje za te słowa. TAki mały kubeł wody ale jest mi to potrzebne :>
|
czasem trzeba kimś potrząsnąć żeby pomogło .
Jednemu pomaga "pogłaskanie " po głowie , innym trzeba trochę potrząsnąć
Ważne nie martwić się na zapas . To tak jakbyś martwiła się już dzisiaj tym że dostaniesz niską emeryturę czy może tym że za 25 lat nie będziesz mogła się leczyć bo zamkną szpitale .
Zyj tu i teraz . Ciesz się tym co masz , skup na czerpaniu z życia garściami , skup się na leczeniu . Co będzie jutro ? Tego nikt nie wie. Czy będziesz chorowac na coś jeszcze ? tego nikt Ci nie powie .
Trzymaj się ciepło . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dmalw123 Junior

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2019 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Przyznam szczerze, zew ogóle żałuję, ze ten endo dał mi to ANA :/
Czytałam, ze ANA ma wartosc diagnostyczna gdy sa objawy. Same z siebie o niczym nie świadczy i zleca się te badania w konkretnych podejrzeniach .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|