|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2019 7:33 pm Temat postu: |
|
|
Ewela miałąm to pisć czy nie bedą Cię ścigać ale nie chciałam zapeszać miałam taka przygodę z innym lekiem cóz trza płacić i tyle ehhhh:( _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Lip 07, 2019 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Nadal nie ma tych leków w Polsce? |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Lip 07, 2019 7:11 pm Temat postu: |
|
|
W Warszawie są, ja zaopatruję się w sieci ZIKO. Ale trzeba najpierw zbadać ceny, gdyż w tej samej dzielnicy 30 tab. może kosztować 30 zł, 40 zł, a czasem jeszcze więcej. _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 10, 2019 2:00 pm Temat postu: |
|
|
w Radomiu też są, tylko trzeba szukać w różnych aptekach, no i zwracać uwagę na ceny, bo niestety panuje tu całkowita dowolność _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
 |
kamilk Junior

|
Wysłany: Czw Lip 18, 2019 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Mam na zbyciu 120 sztuk Plaquenil. Dostałem na receptę, w aptece zszokowałem się ceną ale i tak kupiłem, przeczytałem o możliwych skutkach ubocznych... i podziękowałem. Jeśli ktoś bierze, powinien brać i wie co robi, to podam dalej za 120. Najlepiej osobiście w Krk.
priv: we9@o2.pl
EDIT: zmieniłem pomyloną liczbę sztuk |
|
Powrót do góry |
|
 |
Berto40 Junior

|
Wysłany: Sob Sie 03, 2019 3:46 pm Temat postu: Odsprzedam plaqenil 7 opakowan |
|
|
Odsprzedam plaqenil 7 opakowań.cena za opakowanie 20zl.Kontakt na berto87@interia.pl
Na forum jest zakaz handlu lekami / m . |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Sie 11, 2019 4:35 pm Temat postu: |
|
|
Zauważyliście po którymś z tych leków utratę/wzrost wagi? Albo łysienie czy jakieś zmiany w wyglądzie włosów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 04, 2019 4:04 pm Temat postu: |
|
|
Plaquenil biorę w dawce 400 mg od ponad półtora roku i nie mam żadnych skutów ubocznych. Za to poprawa samopoczucia diametralna. Lek jest dostępny na miejscu w sieci aptek Gemini. _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
 |
janinka_11 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 04, 2019 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Hej, ja w tej chwili już prawie rok i nie zauważam skutków ubocznych. Jednakże osobiście uważam, że Arechin działa o wiele silniej |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2019 10:53 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam za info. Słyszałam właśnie, że Plaquenil ma mniej skutków ubocznych.
Może lekarz mi go włączy, bo jestem bardzo osłabiona, a i niestety przeciwciala wzrosły mi z dodatnich do silnie dodatnich Mieliście jakieś zmiany w wynikach badań podczas brania tego leku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2019 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Mi po Plaquenilu spadła ilość przeciwciał, pozostałe wyniki (np. morfologia, próby wątrobowe) zostały bez zmian. Lek rozkręca się po ok. 3 miesiącach brania. U mnie zadziałał rewelacyjnie na stany przewlekłego zmęczenia, ustabilizowały się stany podgorączkowe. Oczywiście, nie jest idealnie, ale znacznie lepiej niż przed włączeniem leczenia. _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2019 12:27 am Temat postu: |
|
|
Oleksandra napisał: |
Mi po Plaquenilu spadła ilość przeciwciał, pozostałe wyniki (np. morfologia, próby wątrobowe) zostały bez zmian. Lek rozkręca się po ok. 3 miesiącach brania. U mnie zadziałał rewelacyjnie na stany przewlekłego zmęczenia, ustabilizowały się stany podgorączkowe. Oczywiście, nie jest idealnie, ale znacznie lepiej niż przed włączeniem leczenia. |
Bardzo mnie to pocieszylo
Lekarz polecał mi włączenie tego leku, nie ukrywam- trochę się obawiam, ale borykam sie dokładnie z takimi objawami, które wymienilas i byłoby wspaniale poczuć ulgę, choć minimalna i odrobinę przypływu energii.
Jeśli chodzi o skutki uboczne (choć lekarz mówił, że sa rzadko, a juz rzadziej niz przy Arechinie) to wspomniano mi na temat pogorszenia widzenia (kontrole okulistyczne co najmniej raz w roku) i zwiększona wrażliwość na słońce. O niczym więcej mi lekarz nie wspominał.
Miałabym prośbę, żebyście napisali, jakie mieliście miano przeciwciał przed, a jakie w trakcie leczenia chlorochina/ hydroksychlorochina. Ja póki co przed leczeniem miałam silnie dodatnie ANA3. W trakcie leczenia nie mialam robionych badań. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chilled Kadet

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2020 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Czy możliwa jest szybka poprawa po Plaquenilu? Biorę go od miesiąca i mam wrażenie, że już jest lepiej a tu czytam 3-6 mc ..
(mam diagnozę - nieokreślone zajęcie tkanki łącznej) |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2020 9:31 am Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że to kwestia indywidualna i też zależy od stopnia nasilenia objawów, choroby sprzed leczenia. Generalnie to lekarz mi kiedyś wspominał, że po sterydach jest szybciej poprawa, a po hydroksychlorochinie trzeba nieco dłużej poczekać. Ale niech się jeszcze inni wypowiedza, jak to u nich bylo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2020 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Potwierdzam opinię doktorowej. Mechanizmy autoimmunologiczne są bardzo skomplikowane, a efekty często zróżnicowane. Zasadniczo Plaquenil (chlorochina) powinien wysycić komórki, coś się wtedy blokuje i/albo uruchamia, i pojawia się - nie zawsze - jakaś poprawa. W sumie to lek przeciwmalaryczny.
W moim przypadku po przejściu z Arechiny ok 7 lat temu na Plaquenil, efekty pojawiły się po kilku miesiącach, choć negatywne skutki Arechiny zniknęły dosyć szybko. Natomiast w ub. roku po głupim pomyśle mojej prowadzącej, żeby zrobić przerwę z Plaquenilem, i rozpoczęciu po miesiącu pięknego zakwitania mojej twarzy, powrót do P. dał wyniki po kilku tygodniach.
Ciesz się, że u Ciebie działa  _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|