|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bigjack Junior

|
Wysłany: Pią Lis 16, 2018 11:49 pm Temat postu: Niezróżnicowana choroba tkanki łącznej |
|
|
Witajcie, 26 lat
Miałem ANA wykonane 4 krotnie w tym samym szpitalu:
2016-11 - ANA: 1:640, opis: gruboziarnisty, jąderka częściowo oszczędzone, fluorescencja chromosomów. Dodatkowo wyszło podwyższone RPN A, PCNA, Nukleosomy, DFS70
2017-07 - ANA: 1:320 opis: ziarnisty, jąderka częściowo oszczędzone, fluorescencja chromosomów
2018-04 ANA: 1:160: opis: ziarnisty, fluorescencja chromosomów
2018-11 ANA 1:160 opis: homogenny, fluorescencja chromosomów
Mam podwyższoną temperaturę przeciętnie do 37,4 wieczorem codziennie od około 3 lat (po przebudzeniu mam 36,6 i zaczyna powoli rosnąć). Mam też powiększone niebolesne węzły podżuchwowe od 3 lat oraz delikatnie koło uszu, stwierdzone na USG w szpitalu onkologicznym.
Ob, crp, próby wątrobowe, nerki, zęby, USG brzucha, tomografia płuc ok.
Mam małopłytkowość (115-140tys), ale dotarłem do badania sprzed 10 lat i miałem też podobnie, także uważam to za moje wartości naturalne.
Toxoplasma gondii, Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, EBV, CMV, HIV, HBv wykluczone.
Około 2-3 lata temu miałem zapalenie kaletki łokciowej, 1-2 lata temu dziwne zapalenie w obrębie zębów, mając zdrowe zęby. Ale przeszło po antybiotyku.
Byłem też w 2017.08 w szpitalu reumatologicznym na obserwacji tydzień. Diagnoza: niezróżnicowana choroba tkanki łącznej, a więc w zasadzie uważam to za brak diagnozy. To co mi zaproponowano to sterydy, oraz Arechina do zbicia ANA - jednak ostatecznie nie użyłem tych leków. Właściwie leki w życiu spożywałem bardzo sporadycznie, nic przewlekle.
Podczas picia alkoholu nie bolą mnie węzły, ale po niewielkiej ilości alkoholu = 100ml whisky albo pół jednego piwa wyskakują mi na twarzy/szyi/plecach/klacie czerwone placki o średnicy 5 cm, w ostatnim czasie co raz częściej. [Parę lat temu tak nie było]
Czuję się dobrze, nic mnie nie boli, jestem trochę przemęczony i senny, ale raczej bym to wytłumaczył dużą ilością kawy, brakiem ruchu i stresem. Wzrok bez zmian od kilku lat.
Prosiłbym Was o kontakt do naprawdę dobrego lekarza immunologa/reumatologa w całej Polsce. Jeśli ktoś miał podobny przypadek, byłbym bardzo wdzięczny za każdy komentarz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2019 5:57 pm Temat postu: |
|
|
" Podczas picia alkoholu nie bolą mnie węzły" -
Mnie nic nie boli. Gorzej jest następnego dnia.
Witam cieplutko na forum- Bigjack.
Co do specjalistów polecam wątek " specjaliści godni polecenia".
Niezróżnicowana choroby tkanki łącznej, to też diagnoza. Arechin ( czy plaquenil) i sterydy, to standardowe leczenie i nie ma na celu "zbicia" Ana a wyciszenie, uśpienie choroby. Jak chcesz się czuć dobrze, skoro rezygnujesz z leczenia? Samo nie przejdzie a najwyżej doprosisz się poważnych powikłań.
Żaden lekarz nie machnie magiczna różdżka i będzie po sprawie. Nie ma o tym mowy!
Ja mogę polecić Jolantę Lewandowicz, pani ordynator reumatologii w łódzkim Kopernika. Wiem, że przyjmuje prywatnie ale gdzie, to musisz poszukać w internecie.
Leczenie, pewnie wprowadzi podobne więc przemysł, czy w ogóle chcesz się leczyć bo po co komuś zawracać głowę...
Pozdrawiam
Ps. Zdecyduj się, który wątek w Pierwszych krokach pozostawiasz bo zakładanie nowych jest wbrew regulaminowi. Każdy ma tylko jeden.
Skrobnij jak zdecydujesz- resztę pozamykam. Dzięki. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|