|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2018 10:12 am Temat postu: |
|
|
Też jestem szczęśliwą posiadaczką Raynauda. Polecam Wam ogrzewane rękawiczki - dla mnie rewelacyjny wynalazek, nie muszę już zakładać kilku par rękawiczek jednocześnie, które i tak nie spełniały swojego zadania... Tanie nie są, ale zdecydowanie warto zainwestować  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2018 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Tak, mam dokładnie te i nawet kupione z tego sklepu  _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Lis 10, 2019 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Czy w związku z objawem Raynauda robiły Wam sie ranki na palcach albo łuszczyla skora wokol paznokci i na czubkach palców?
Mój objaw jest bardzo uciążliwy, jest kazdego dnia nawet nie wiem, ile razy. Niestety do leków mam przeciwwskazania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 12, 2019 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Doktorowa niestety ja mam takie same objawy, bardzo suche dłonie, choćbym nie wiem jakie zabiegi robiła, a kiedy przychodzą mrozy to skóra na palcach pęka itp atrakcje. _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lis 13, 2019 12:56 am Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się, która faza gorsza- wtedy, gdy palce są blade/sine, zdretwiale i lodowate, czy gorace, piekace, czerwone i opuchniete. Niestety część osób z otoczenia zwróciło już na to uwagę. Nawet lekarz w pierwszym odruchu myślał, że to nieudolnie zrobiony manicure, bo jest czerwona, opuchnieta skóra wokół paznokci
A wychodzily Wam nieprawidłowości w kapilaroskopii? Jeśli tak, to jakie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 19, 2019 4:11 pm Temat postu: |
|
|
U mnie wyszly zmiany w kapilaroskopi luczne pętlę o poszerzonym świetle liczne megakapilary,wynaczynieni pojedyńcze obszary awaskularne.
Wszystko charakterystyczne dla twardziny aczkolwiek diagnoza u mnie to MCTD _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Wto Lis 26, 2019 10:53 am Temat postu: |
|
|
Ja mam kapilaroskopię robioną co pół roku - obserwowanie zmian w naczyniach pozwala śledzić dynamikę choroby. W moim opisie badania: dezorganizacja układu pętli, liczne pętle poszerzone, poskręcane, dziwaczne, wolny przepływ ziarnisty, megakapilary, wybroczyny czapeczkowate. Obraz charakterystyczny dla wczesnej fazy twardziny, ale może też towarzyszyć innym chorobom - u mnie niezróżnicowanej (UCTD). _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Gru 17, 2019 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Mnie wyszły o ile pamiętam poskrecane i spiralne naczynia. Ale obraz nie wyszedł charakterystyczny dla twardziny. Ostatnio lekarz wspominal o mieszanej chorobie tkanki łącznej, ale nie mam charakterystycznych dla tej choroby przeciwciał (mam przeciwciala charakterystyczne dla tocznia, silnie dodatnie). Ale dołączyły sie niedawno objawy zespolu Sjogrena. No i objaw Raynauda jest dokuczliwy. Na chwile obecna mam nieokreślone układowe zajęcie tkanki łącznej, obserwacja w kierunku SLE. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|