|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magdalena0106 Junior

|
Wysłany: Sob Gru 11, 2021 4:11 pm Temat postu: Witam - biopsja ślinianek |
|
|
Witam wszystkich
Od 3 miesięcy mam diagnozę niezróżnicowanej choroby tkanki łącznej (UCTD) z podejrzeniem zespołu Sjogrena. Test na suchość w oczach wyszedł mieszany bo lewe ok , natomiast prawe poniżej 5 ml. Śliny brakuje mi od dawna, jedzenie suchego pokarmu sprawia ból. Próchnica galopująca. IBS i straszne bóle jelit po wypróżnieniu. Dodatkowo mam pokrzywkę autoimmunologiczną, Hashimoto( bez niedoczynności), jaskrę, depresję, bielactwo, mikroskopowe zapalenie jelita grubego. Obecnie przyjmuję matypred 4 mg i arechin 250. Po 2 miesiącach brania leków ustąpiła tylko poranna sztywność stawów.
Mam jednak pytanie do osób, które były diagnozowane kierunku zespołu
i miały biopsję ślinianek mniejszych z wargi? Jak to wygląda, czy boli? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2021 9:07 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Jeśli chodzi o biopsje nie miałam wiec się nie wypowiem
Życzę Ci dużo zdrówka i pogody ducha
Warto myśleć pozytywnie to już duży sukces
Do choroby idzie przywyknąć pokazać jej kto rządzi i cieszyć się życiem
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio na forum trochu zastój ale mam nadzieje ze Ci ktoś odpowie
Trzymaj się _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena0106 Junior

|
Wysłany: Sob Gru 18, 2021 1:41 pm Temat postu: |
|
|
agnieszka29 napisał: |
Do choroby idzie przywyknąć pokazać jej kto rządzi i cieszyć się życiem
Pozdrawiam serdecznie
|
ja myślę, że juz przywykłam dla mnie najgorsze jest zmęczenie. Chęci są a sił brak |
|
Powrót do góry |
|
 |
toomak Junior

|
Wysłany: Sro Lis 09, 2022 9:33 pm Temat postu: Re: Witam - biopsja ślinianek |
|
|
Magdalena0106 napisał: |
Biopsja to nic strasznego i nie trzeba się bać. Mi podano znieczulenie w trzech miejscach. Warga i policzek zdrętwiały. Zabieg wykonywany był na fotelu dentystycznym w pozycji pół leżacej. Uczestniczyły dwie osoby - hirurg oraz pomoc. Stażysta przytrzymywał wargę, by umożliwic wykonanie nacięcia i pobranie materiału do badań histopatologicznych. Całość, łącznie z założeniem trzech szwów, zajęła mniej więcej dziesięć minut.
Dolegliwości po zabiegu to minimalna opuchlizna wargi w miejscu nacięcia i dyskomfort związany z odstającymi szwami, które czasem haczyły o zęby. ZERO bólu!
Po tygodniu zgłosiłem się na zdjęcie szwów.
Minęły około dwa miesiące od biopsji i prawie nie wyczuwam miejsca gdzie była robiona.
Pozdrowienia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdalena0106 Junior

|
Wysłany: Wto Maj 23, 2023 3:21 pm Temat postu: Re: Witam - biopsja ślinianek |
|
|
toomak napisał: |
Magdalena0106 napisał: |
Biopsja to nic strasznego i nie trzeba się bać. Mi podano znieczulenie w trzech miejscach. Warga i policzek zdrętwiały. Zabieg wykonywany był na fotelu dentystycznym w pozycji pół leżacej. Uczestniczyły dwie osoby - hirurg oraz pomoc. Stażysta przytrzymywał wargę, by umożliwic wykonanie nacięcia i pobranie materiału do badań histopatologicznych. Całość, łącznie z założeniem trzech szwów, zajęła mniej więcej dziesięć minut.
Dolegliwości po zabiegu to minimalna opuchlizna wargi w miejscu nacięcia i dyskomfort związany z odstającymi szwami, które czasem haczyły o zęby. ZERO bólu!
Po tygodniu zgłosiłem się na zdjęcie szwów.
Minęły około dwa miesiące od biopsji i prawie nie wyczuwam miejsca gdzie była robiona.
Pozdrowienia! |
Dziękuję za odpowiedz niestety u mnie już przeszło rok po biospsji mam niedowład kawałka wargi |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|