Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cukrzyca posterydowa
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bogumiła
Gość

PostWysłany: Pon Wrz 20, 2004 7:01 pm    Temat postu: Cukrzyca posterydowa Odpowiedz z cytatem

Czy są osoby u których sterydy wywołały cukrzycę, bo u mnie taki przypadek zaistniał i zastanawiam sie czy cukrzyca posterydowa mija i jesli tak to po jakim czasie?
I jeszcze jedno pytanie czy chory stosował insulinę czy tylko dietę?
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2004 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytania, może jeszcze ktoś znający problem z autopsji się odezwie, a tymczasem polecam fajną stronę dla cukrzyków:
http://cukrzyca.akcjasos.pl/ znajdziesz tam sporo ciekawych informacji (łącznie z przepisami, tabelami, a nawet programami komputerowymi do szacowani wartości odżywczej produktów!)
i oczywiście mają swoje forum, więc spróbuj dowiedzieć się czy ktoś z grupowiczów ma podobny problem (oni tam na pewno wiedzą duuużo o cukrzycy i jej leczeniu - doradzą) http://www.forum.akcjasos.pl/viewforum.php?f=3

A co do sposobu odżywiania to znalazłam –uproszczony przepis dietetyczny dla osoby z cukrzycą- http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_diabetologia/03.php

I chyba tylko tak mogę ci pomóc...
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
martek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2004 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj! Very Happy
Moja córeczka w początkowej fazie choroby leczona była m.in. dexamethasonem (w tabletkach), który był podawany w tzw pulsach (leczenie na kilka miesięcy- 4-dniowe pobyty w klinice co miesiąc) . Jednak wystąpiły zaburzenia tolerancji glukozy. Glukoza na czczo 219. Zaleceniem była dieta z ograniczeniem cukrów prostych. A później zaniechano podawania wogóle tego leku.
To tak skrótem i nie wiem czy Ci wystarczą moje informacje
Question
Życzę zdrówka i wytrwałości
gość
Gość

PostWysłany: Czw Wrz 23, 2004 7:15 pm    Temat postu: cukrzyca posterydowa Odpowiedz z cytatem

Cukrzyca jest jednym z typowych powikłań leczenia sterydami co oczywiście nie oznacza, że ma ja miec każdy. Nie ma jednego schematu leczenia cukrzycy ( leki doustne czy insulina) to zależy od poziomu cukru we krwi, cukromoczu itp.
Powrót do góry
A-n-i-a W
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Wrz 25, 2004 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sterydy to jedne z wielu leków,które mogą wywołać cukrzycę.Nie każdego to dotyczy.Ale z tego co wiem to cukrzyca polekowa powinna minąć po odstawiniu leku!!! POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 22, 2004 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja koleżanka na początku leczenia sterydami zachorowała na cukrzycę .była na insulinie a cukry miała bardzo rozregulowane.
Po około roku cukier zaczął spadac na sterydach jest nadal ale w tej chwili jest juz bez leków na cukrzycę bowiem cukier wrócił do normy. Trzyma się tak już od dłuższego czasu .
Wiem Ze niektóre organizmy tak reagują na sterydy , czasami to mija .Ja dzięki Bogu cukrzycy nie mam mimo wielloletniego zażywania sterydów i dobrze.

Monika
Powrót do góry
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 22, 2004 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi wpadlo gdzies w oko na forum cos o cukrzycy utajonej, poszukaj napewno ktos o tym pisał, trzba zrobic jakies badanie, krzywa cukrzycowa czy cos takiego. powodzenia w szukaniu
Asia_B
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A do jakiego lekarza najlepiej się udać, żeby zbadać poziom cukru we krwi? Wystarczy do ogólnego czy lepiej do tego, który prowadzi nas jeśli chodzi no tocznia?

Ostatnio zmieniony przez Asia_B dnia Sro Lip 08, 2009 10:08 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asiu jest to obojętne, ważne żebyś dostała skierowanie, a wynik i tak będziesz znała, więc będziesz mogła porozmawiać o nim z lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam
Asia_B
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angela dziękuje Smile Ostatnio jestem bardzo senna i martwi mnie to i muszę coś z tym zrobić Sad Mam nadzieję, że to nic poważnego.

Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również byłam/jestem bardzo senna- mój prof. prowadzący zbadał sukier i wszystko ok, magnez też- co do czego doszliśmy do wniosku że to przez Enarenal bo on obniża ciśnienie a biorę go na białko w moczu, a ogólnie mam niskie ciśnienie i bez niego, więc muszę się męczyć- albo jedno albo drugie Rolling Eyes
Asia_B
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może u mnie to też nic poważnego...

Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ważne, żeby to skontrolować i mieć pewność z czym ma się do czynienia. U mnie raz w szpitalu wyszło, że mam cukier i że niby dość duży, więc następnego dnia powtórzyli badania rano, a potem po 3 godzinach i nic, wszystko było w normie. Więc zmęczenie nie musi być oznaką cukrzycy-badania to podstawa do dalszego działania Smile
Pozdrawiam
natalina
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej! Mam cukrzycę (została mi po ciąży) , więc i trochę doświadczenia. Sam pomiar cukru na czczo jest ważny, ale nie jest do końca miarodajny, należy zrobić dla pewności krzywą cukrową. Ja jestem przypadkiem, gdzie cukier na czczo jest prawidłowy - bez brania leków. Za to po posiłku mi za bardzo rośnie (hiperglikemia poposiłkowa) i wtedy może robić poważne szkody. Gdyby nie krzywa cukrowa, myślałabym , że wszystko jest super, bo na czczo 80-90. Lepiej sprawdzić. A najlepszym badaniem jeśli ktoś nie jest w stanie wypić kubka glukozy do krzywej, jest zrobienie sobie w laborat. poziomu hemoglobiny glikolizowanej Hba1c (z krwi). Wynik jest w tym samym dniu i pokazuje średnią poziomów cukru z ostatnich 3 miesięcy. Tym badaniem diabetolodzy sprawdzają swoich pacjentów, czy nie oszukują wpisująć fałszywie niskie pomiary z glukometru (bo np.boją się dostać insulinę). Jesli wynik jest poniżej 6 - nie masz cukrzycy. Pozdrawiam!
Powrót do góry
kasia14s
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 3:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, orientujecie się może czy pigulki antykoncepcyjne też mogą wywoływac cukrzycę posterydową? Będę wdzieczna za pomoc
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: