Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rdest japoński - czy wiecie cos o tym?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2004 7:17 pm    Temat postu: polygonum cuspidatum Odpowiedz z cytatem

Very Happy I o to chodzi! trening czyni mistrza. I tylko proszę sobie, nie jakieś tam korzenie.. ! To wyzwanie! Walcz Piotrze! Tłucz to! Z rozbawieniem Very Happy Very Happy Very Happy ABP
Powrót do góry
Piotrek
Site Admin
Site Admin

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2004 9:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

laleczka napisał:
Very Happy nie podpowiadaj Piotrkowi, opracuje chłopak pare techik, to moze i nawet kiedys ksiazke o tym napisze Very Happy ... kurde, jak tylko pomysle jak chlopak slenczy w kuchni i skrobie jakies korzenie, to .... sie w glos zanosze smiechem!!! Very Happy

Laleczka do tego kuchnia sie nie nadaje. Lepszy jest jakis garaz ze 2-3 siekiery, 2 mlotki i jeszcze ze 2 kolegow do pomocy Smile oczywiscie kolegow z wodka do "zalania" Smile To cholerstwo jest naprawde twarde.

ABP - dzieki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bachud
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2004 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako doświadczeni łowcy rdestu poradźcie gdzie najczęściej go znajdujecie. Wybieram się na zbiory i nie wiem gdzie uderzyć w pierwszej kolejności nad Wisłę, na pola? Czy to jeszcze kwitnie żebym dobrze rozpoznała?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piotrek
Site Admin
Site Admin

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2004 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najczesciej rosnie w miejscach gdzie nic innego nie chce rosnac. Nad rzekami, na wysypiskach i cmentarzach (ale tych drugich nie polecam), przy drogach - to tez zly pomysl z racji olowiu. Pozostaje szukac nad rzekami lub gdzies u znajomych kolo dzialek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bachud
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 6:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy polygonum cuspidatum to to samo co fallopia japonica? Bo na stronie www.kwietnik.com.pl mają w sklepiku internetowym właśnie sadzonki fallopii ale sami nie wiedza czy to to samo. A że właśnie wybudowałam domek i mam niezagospodarowany ogród to może od razu założę plantację??? Very Happy
Powrót do góry
laleczka
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 8:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy oj Piotrze to ja teraz rozumiem po co ci koledzy z wodką (oczywiscie do zalania) - przyznaj sie, ile razy sie skąpałęs??? Laughing mam tylko nadzieje, ze zachowujesz srodki ostroznosci i bez kólka do plywania sie nie ruszasz!!!! (w delfinki czy w co to kółko?? Very Happy ). pozdrawiam i zycze udanych łowów !!!

ps. ze zrozumiałych powodów nie podam nazwy, ale w miescie w ktorym mieszkam, nad rzeka w parku rosnie marihuana, taka samosiejka... moze o to wam chodzi??? Very Happy Very Happy Very Happy

Ostatnio zmieniony przez laleczka dnia Sro Wrz 29, 2004 8:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fallopia japonica (Houtt.) Decrane,czyli Polygonum cuspidatum, Siebold - rdest japoński (rdestowiec) tak opisuje tę roślinę pan Różański.

Być może follopia cuspidatum,to rdest japoński,ale pewności nie mam.Musiałabym zobaczyć obrazek. Według opisu,roślina ta powinna wyglądać następująco:Jest to roślina krzaczasta, o niezwykle szybkim wzroście,dorastająca do kilku metrów wysokości(3-5m),o grubych łodygach podobnych do bambusa (puste w środku),stąd nazywana pospolicie "fałszywym bambusem".Kłącza są grube,rozległe,ciemnożółte w przekroju,o korze czerwonawej lub brunatnej. kwitnie późną jesienią,rzadko jednak zdąży w naszym klimacie zaowocować,bowiem jest wrażliwa na przymrozki.Jest rośliną wieloletnią,jednakże cała nadziemna część rośliny zasycha na zimę.Wiosną pędy są szybko odtwarzane.Kwiaty drobne,niepozorne,kremowe,białawe lub różowawe,wonne.Liście duże sercowate.Łodygi i ogonki często czerwonawo nabiegłe. Tyle opis.
Zatem,jeśli roślinka o której piszesz ma te wszystkie cechy,to pewnie warto to kupić,Pozdrawiam.ABP
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 12:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki!! co ja piszę,co ja piszę..rany! starzeję się,czy co? Oczywiście Bachud!.Fallopia japonica, to to samo co Polygonum cuspidatum.
A ,to tak człowiek nie doczyta i leeeci z madrościami. Wybaczcie gapie. ABP.
Powrót do góry
bachud
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 1:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A daj spokój! Najważniejsza jest konkluzja!!!
Jak to samo to to samo!
Zamawiam i zakładam plantację!!! Mr. Green
Jak nie zadziała to przynajmniej coś mi będzie rosło za oknem!
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super. Ja też go zasadzę na wiosnę.Tyko uważaj, bo gadzina rozprzestarzenia się iście azjatycko. Lepiej daj temu jakieś konkretne ograniczenie.Powodzenia.ABP.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 3:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze jedno.Nikomu z Was nie obiecam,że kuracja rdestem napewno pomoże.Jeżeli chodzi o toczeń,trzeba poprostu, normalnie spróbować.W moim przypadku (narazie tylko hashimoto), nastąpiła przyzwoita remisja .Juz po dwóch miesiącach terapii.A skoro pomogło mnie,a może pomóc w toczniu-spróbujmy. Warto spróbować. O wynikach terapii rdestem porozmawijmy np.w grudniu. Wówczas będzie można ocenić zakres jej działania. Wiem,że wystartował Piotrek. Jeśli macie inne pomysły,sugestie, chętnie poczytam.ABP
Powrót do góry
bachud
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Lis 09, 2007 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stare dzieje tu ale mogę wtrącić ponownie trzy grosze. Otórz mili Państwo tego lata zażywałam "naleweczki" rdestowej. Było to w trakcie nawrotu choroby. Piłam przez trzy tygodnie tak jak pan prof przykazał. Niesety kłączy starczyło mi na jedną serię a potem to już specjalnie nie miałam kogo poprosić o wydziabanie no i niestety zakończyłam kurację.
Jest chyba bardzo prawdopodobne, że jedna "seria" to za mało żeby coś zauważyć, prawda? Bo niestety u mnie żadnych efektów nie było... Tyle, że sobie wódeczki popiłam trochę Laughing
Powrót do góry
beatamaria
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lis 24, 2007 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcialam sie dowiedziec czy korzen mozna wydobyc w zimie i czy ma on takie same wlasnosci jak latem?Wybieram sie do Polski na swieta i o ile dobrze pamietam drzewo to rosnie w ogrodzie mojej ciotki.Szukalam tego ziela w slkepach zielarskich ,aptekach oraz na internecie ale nie moglam znalesc zadnego sprzedawcy ani producenta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bachud
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 7:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno powiedzieć. Mi osobiście się wydaje, że lepsze "zimowe" niż żadne - ale to opinia laika. Możliwe, że rośliny np. na wiosnę, kiedy ruszają do wzrostu mają więcej jakichś "życiowych" substancji ale kłącze to serce rośliny i powinno chyba byc zawsze wartościowe.
Powrót do góry
Ja32nadzieja
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 11:05 pm    Temat postu: Re: o rdeście Odpowiedz z cytatem

ABP napisał:
Cieszyłabym się bardzo, gdyby rdestu (rzecz jasna : wspomagająco) spróbowali również toczniowcy. Chętnie odpowiem na pytania dotyczące zbierania , przygotowywania stosowania itp. Pozdrawia.ABP

Witam serdecznie,

Nie będę opisywać jak wielką radością i entuzjazmen wypełniła mnie ta wiadomość. Od 10 lat moja mama choruje na zapalenie wielomięśniowe z włóknieniem płuc, nieuleczalna, postepująca choroba czyniaca wielkie spustoszenie w całym organizmie, bo atakuje dosłownie wszystko. Jeżeli rdest ma właściowości hamujące autoagresję, prosze, prosze o pomoc i wskazówki, jak go zdobyć, kupić?? Gdzie znaleźć? Prosze bardzo o kontakt w tak ważnej dla nas sprawie!!!

Czy ktoś moze wskazać miejsce, miejscowość gdzie szukać rdestu japońskiego? A moze ktoś mógłby przesłać/sprzedać coś z zapasów? A moze dokładne zdjęcie jak rdest wyglada, gdzie mam szukac?

Czy można się jakoś skontaktować z dr Różanskim, czy gdzieś moze przyjmuje?

Czy mozesz pomóc w zdobyciu rdestu japońskiego? Potrzebuje dla moje mamy, ktora choruje za wielomięśniowe zapalnie z włoknieniem płuc. Moze to Jej pomoze. To co udało mi się znaleźć to występujący w obrocie (na licencji kanadyjskiej) specyfik o nazwie Resveratrol, a więc główny składnik rdestu. Chciałam to skonsultowac m.in. z dr Różańskim, czy warto, a swoją droga odszukać sam rdest japońskim i podawać mamie. prosze o pomoc.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: