Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 4:02 pm Temat postu: jaka jest najlepsza pora przyjmowania leków? |
|
|
Witam!
Chcialabym sie was zapytac jaka jest najlepsz pora przyjmowania lekow. gdzies slyszalam ze miedzy 7 a 9 rano. Ja niestety jestem spiochem i niechetnie wstaje rano wiec leki biore pozniej. Niewiem czy dobrze robie .Problem w tym ze rano w ustach mam sucho i nic mi sie nie chce jesc zeby wziac leki . Niewiem czy pora dnia wplywa na skutecznosc lekow. A wy jestesciezdyscyplinowani co do pory przyjmowania lekarstw?Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
lubesia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 6:10 pm Temat postu: |
|
|
ja tam biore leki o roznych godzinach bo przeciez nie bede specjalnie rano wstawac zeby lyknac tabletki........  _________________ Jeśli nie możemy czynić tak, jakbyśmy chcieli, musimy czynić tak, jak możemy    |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 6:34 pm Temat postu: |
|
|
ja roznie biore... rano zalezy o ktorej wstane zdarza sie ze wstaje po 13.00... kiedys bylam bardzo systematyczna teraz zdecydowanie nie |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 6:42 pm Temat postu: |
|
|
pytanie zasadnicze brzmi - jakich leków?
są przecież leki które należy przyjmować na czczo - nie zawsze się to udaje, ale istnieją jednoznaczne wytyczne, więc jak na czczo to na ogół rano, chyba że ktoś zaczyna jeść w południe...
lekiem o dość ściśle określonych porach dawkowania jest encorton, czy jak to woli każdy kortykosteryd, gdyż:
Cytat: |
Dla zmniejszenia niekorzystnego działania steroidów na organizm, zwłaszcza aby zapobiec zahamowaniu aktywności kory nadnerczy, należy przyjmować pojedynczą dawkę leków rano. Naśladuje to fizjologiczne wydzielanie hormonów kory nadnerczy, których szczyt występuje między godziną 3.00 a 9.00 |
trzeba po prostu przeczytać uważnie ulotki do leków albo pogadać z lekarzem, czy nie ma specjalnych zaleceń dla poszczególnych piguł, jednego schematu dla wszystkich leków nie ma na pewno... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Chyba nie ma reguły... Ja najważniejsze leki biorę rano - w czasie roku szkolnego około 7.00, a teraz po 10.00. Ważne jest tylko zachowywanie mniej więcej równych odstępów między dawkami i to tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
moaz Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 9:58 pm Temat postu: |
|
|
ja jem leki po śniadaniu, a o której godzinie?? to już zależy kiedy zjem śniadanie:) (oczywiście oprócz Eqoralu który biorę o 9 i 21 i staram się brać ten lek na czczo). |
|
Powrót do góry |
|
 |
OLESIA Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 6:48 am Temat postu: |
|
|
Ja leki staram się zawsze brać mniej więcej o tych samych godzinach. Weszło mi to w krew chyba przez te pobyty w szpitalu a że wstaję dosyć wcześnie to nie mam z tym problemów. Wiadomo sytuacje są różne i wtedy staram się żeby była odpowiedni odstęp między jedną dawką leku a drugą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 8:08 am Temat postu: |
|
|
ja biorę jak wstanę - pośniadaniu a czasem przed - zazwyczaj jest to miedzy 7 a 10 rano  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 10:32 am Temat postu: |
|
|
Hm..., a to dobre pytanie, gdyż faktycznie jest tak, że różnie lekarze zalecają. Mi np doktor zaleciła abym leki (encorton) przyjmowała na czczo, z kolei lekarz rodzinny się dziwił i mówił, że powinnam brać po śniadaniu i bądź tu mądry... _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 10:55 am Temat postu: |
|
|
Ja nie biore leków na czczo nawet jesli to konieczne...
więcie leku na czczo u mnie - to za poł godziny wymioty.
wiec niestety nie da rady.
leki bore podczas posiłku , w trakcie .... inczaczej mimo oslonówek jest mi do wieczora niedobrze lub zwyczajnie ląduja po jakims czasie w ubikacji i tak sie zdarza .to oragnizm rzedzi mną i nie ma wyjscia.
nie pomaga .ani len na czczo i leki , musi w zoładku byc coś konkretnego, dlugo trwało az doszłam do tego sposobu inaczej dostawałam dziennie zastrzyk przeciwwymiotny... wiec wolę j esc niz dodatkowo dostać zastrzyk. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 7:32 pm Temat postu: |
|
|
hmmm wiele opinii na ten temat. jesli chodzi o sterydy to tak jak nenya napisala to raczej powinno sie je brac rano miedzy 7 a 9 rano. Gdzies czytalam ze im pozniej sie bierze tym sa mniej skuteczne-moze to i prawda. niedawno wrocilam od lekarza zalecil brac leki wlasnie rano (metypred). nadal niewiem jak sie zmobilizowac do porannego wstawania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 9:07 pm Temat postu: |
|
|
z moim wstawaniem w czasie wakacji jest roznie ale staram sie wstac rano zjesc chociaz najmniejszy kawalek chleba ze by moc zjesc tabletki. regularnie biore tylko wtedy jak mam antybiotyki i musi byc te 8 godz roznicy a sterydy to staram sie je brac do godz 11. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dominika Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 29, 2006 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Metypred starałam się brać rano, choć czasem zwyczajnie zapominałam. W czasie pobytu w szpitalu dawali nam sterydy po śniadaniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monia Senior

|
Wysłany: Wto Lip 04, 2006 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę Metypred rano po sniadaniu, tak mam wskazane przez lekarkę. Wydaje mi się że jest istotne o której bierzemy leki, tymbardziej że miałam nakazane że jak nie wezme rano to abym nie brała już wcale tego dnia.
Czytałam tez gdzies o tym , jak znajde artykuł, to przedstawię. _________________ Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 05, 2006 6:48 am Temat postu: |
|
|
Sterydy mozna przyjmowac do godz. 16 wtedy wchlaniaja sie w całości , jednak oczywiście najkorzystniej jest brać rano.. czasmi jednak duza ilość sterydu zmusza do podzielenia dawki .. wtedy bierze się 2 razy , rano wiekszą dawke po południu mniejszą
przez jakis okres takze brałam 2 razy ... miałam koleżanke która jesli przegapila godz. 16 dostawała za godzinę wysokiej temeratury , bóli strasznych .. było wtedy z nia zle , teraz choroba opanowana więc bierze tylko raz i wystarczy
Farmaceuci uważaja ze jesli juz to konieczne to własnie druga dawka dokładnie o tym czasie , pózniej nie ma efektów terapeutycznych , i są bardziej szkodliwe niz zwykle _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|