Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jola Junior

|
Wysłany: Nie Cze 18, 2006 9:38 am Temat postu: Equoral |
|
|
witam serdecznie, pragnę dowiedzieć się czegoś na temat leku o nazwie equoral.u mojej mamy wykryto toczeń 2lata temu(przy tym rzs).Dotychczasowe leczenie nie przynosi rezultatów i p ostatnim pobycie w szpitalu zaproponowano jej właśnie equoral.Czy są i jakie skutki uboczne i w jakim stopniu pomaga osobą z niego korzystającym. _________________ Jola |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Cze 18, 2006 9:54 am Temat postu: |
|
|
witaj Jola,
Equral to cyklosporyna, czyli immunosupresant, uważa się go za odpowiednik Neoralu - ma takie samo działanie, jest wpisany na nową listę leków refundowanych zamiast niego, co jakiś czas temu powodowało nawet protesty niektórych grup pacjentów, u nas informacje o tym leku znajdziesz w kilku działach, szukaj go pod nazwą Cyklosporyna, Neoral, Equoral - to w sumie to samo:
Lekarstwa
Equoral na liście
Musisz jednak pamiętać, że ostrzeżenia i potencjalne skutki uboczne brzmią groźnie, ale nie należy wpadać w panikę! Wystarczy obserwacja i badania w początkoym okresie wdrożenia takiego leczenia.
Ludzie biorą leki z tej grupy i dzięki temu mają chorobę pod kontrolą, moga ograniczyć dawki sterydów, itd.
więcsą korzystne i pomocne, jednak to silne leki i trzeba ścisłe przstrzegać zaleceń lekarza przy ich stosowaniu.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jola Junior

|
Wysłany: Nie Cze 18, 2006 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki ogromne, zaraz się z tym zapoznam.Pozdrawiam _________________ Jola |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Cze 18, 2006 12:57 pm Temat postu: |
|
|
zajrzyj też na te strony, tam co prawda jest o cyklosporynie stosowanej z różnych wskazań, ale informacje są w końcu takie same:
Cyklosporyna - Neoral, Equoral
Cyklosporyna |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 7:15 am Temat postu: |
|
|
Ja przyjmuje Equral juz ponad rok. Fajtycznie ulotka brzmi groźnie ale u mnie oprócz nadmiernego owlosienia i na samym początku podwyzszonego ciśnienie nie bylo innych. A za to rezultat prawie natychmiastowy. Po 5 latach bezskutecznej walki z toczniem wreszcie remisja. Dodam ze mam zajęte nerki. Więc ja moge spokojeni polecić ten lek a do tego wszytkiego kosztuje u mnie w aptece tylko 0,01 zł czyli darmo. Pozrawiam i zycze zdrówka! |
|
Powrót do góry |
|
 |
lubesia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 4:55 pm Temat postu: |
|
|
mi w pazdzierniku minie rok jak biore equoral i powiem ze dobrze na nim jest skutki uboczne u mnie to tylko to owlosienie .....mam nadzieje ze zniknie hehe ...........Asia a kiedy chca ci odstawic ten equoral bo mi wlasnie po roku czasu? _________________ Jeśli nie możemy czynić tak, jakbyśmy chcieli, musimy czynić tak, jak możemy    |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz u mnie tez miał być rok a teraz końca nie widać.Zmiejszylimi z 2x100 na 2x50 mg.i tyle pożniej może na 2x25mg.Zobaczymy a czy w ogole zrezygnuj to nie wiem.
A jak radzisz sobie z tym , że te leki nalezy przyjmoac naczczo?A może wcale nie dotałaś takiego zalecenia.
Czy masz wykonywane badania na poziom cyklosporyny we krwi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
lubesia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 6:52 pm Temat postu: |
|
|
nie mma takich badan........i pierwsze slysze ze na czczo mam brac ta cyklosporyne az sie zapytam jak bede dzwonic do lekarza teraz ja biore 2x50 mg i nie mam nic z nerkami oby tak zawesze bylo wazne ze jest dobrze i mam nadzieje ze mi odstawia w pazdzierniku  _________________ Jeśli nie możemy czynić tak, jakbyśmy chcieli, musimy czynić tak, jak możemy    |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 7:18 am Temat postu: |
|
|
Ja tez nie mam badań, ale na ulotce jest to napisane dlatego zapytałam i wiem, że niektórzy mają takie szczególnie na początku.
Naczczo powiedziała mi lekarz, ale ostatnio powiedział, że to zalezy od tego jak jest w ulotce bo to zalezy od producenta. [/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
moaz Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 09, 2006 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja też jem Eqoral. ten co biore jest firmy Ivax. Lekarka kazała jeść go na czczo. Biore 2x125mg. Rano jem zawsze na czczo ale wieczorem to już różnie bywa:) Czuje się tak jak Wy na nim dobrze. Słyszałyście że podobno nie można jeść grejpfrutów ani pić soków grejpfrutowych przy przyjmowaniu Eqoralu?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
lubesia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 09, 2006 2:39 pm Temat postu: |
|
|
o tym ze nie mozna grejfrutow ani sokow grejfrutowych to czytalam ale mi to tam akurat nie przeszkadza bo nic grejfrutowego nie lubie no i za grejfrutami tez nie przepadam    _________________ Jeśli nie możemy czynić tak, jakbyśmy chcieli, musimy czynić tak, jak możemy    |
|
Powrót do góry |
|
 |
moaz Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 09, 2006 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawy jestam po ilu browarach wystąpiła by interreakcja Eqoralu z alkocholem? Wiem tylko tyle, że po jednym piwku nic się złego ze mną nie dzieje... Ale gdybym wypił dwa lub trzy piwa? Ciekawe... Może kiedyś spróbuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 8:59 pm Temat postu: |
|
|
hmmm ja z alkoholu rezygnuję...equoral "metabolizuje się" w wątrobie, więc nie mam zamiaru potem płakać, jak sobie wątrobę bym jeszcze przez własną głupotę uszkodziła - Ty, Krzysiu rób co chcesz
a dziś właśnie wykupiłam - byłam zaszokowana ceną bez ryczałtu - ponad 350 zł za opakowanie - hihih a ja dałam 3,20 zł za jedno
mam nadzieję, że mi pomoże i nie będzie za duzo skutków ubocznych _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|