Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
i-na Junior

|
Wysłany: Sro Cze 28, 2006 11:32 pm Temat postu: Ulgi dla niepełnosprawnych |
|
|
Witam serdecznie
Mam orzeczenie o całkowitej niepełnosprawności na stałe.Wiem jakie przysługują mi zniżki w PKP.Nie wiem jednak czy jest gdzieś podany wiek opiekuna podróżującego z osobą niepełnosprawną.Czy podróżując z moją szesnastoletnią córką, mogę jej kupić bilet jak dla opiekuna
Czy te same przepisy obowiązują w środkach komunikacji miejskiej ?
Mimo.ze rzadko piszę na forum to często Was czytam .Jesteście skarbnicą wiedzy
Pozdrowienia. i-na. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 29, 2006 9:55 am Temat postu: |
|
|
w pkp jak i komunikacji miejskiej wiek opiekuna nie ma znaczenia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
i-na Junior

|
Wysłany: Czw Cze 29, 2006 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Didulka jesteś pewna
Podobno opiekunem może być osoba pełnoletnia.Ktoś inny mówił mi,że od
16 roku życia.Chciałabym być pewna,a pani w kasie PKP wiedziała tyle co ja  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 10:54 am Temat postu: |
|
|
w katowicach tak jest bankowo... pytalam sie kanara w busie jak chcial spisac mojego kumpla wiec wtedy na szybko sie spytalam ile opiekun musi miec lat powiedzial ze obojetnie to powiedzialam ze w tkim razie on jest moim opiekunem i go nie spisal  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 02, 2006 8:21 am Temat postu: |
|
|
na każdej stacji PKP wisi regulamin przejazdów, zniżek itp. tam powinien być podany dopuszczalny wiek opiekuna
http://prawo.ipon.pl/?id=00&idp=0001 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
i-na Junior

|
Wysłany: Nie Lip 02, 2006 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Kinga wg tego żródła opiekun musi być pełnoletni.Z tego co przeczytałam, te przepisy obowiązują już jakiś czas,a informacje wcale nie tak łatwo znależć.
W tramwaju czytałam wszystko o zniżkach,ale o wieku opiekuna nic nie było.Wcześniej zdażało mi się jeżdzić z niepełnoletnim dzieckiem i nikt się nie czepiał.Od tego roku mamy w Gdańsku bardzo.czepialskich kontrolerów więc wolę to sprawdzić.
Dzięki za inormacje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 03, 2006 9:29 am Temat postu: |
|
|
proszę bardzo
lepiej zgodnie z przepisami, bo czasem trafią się tacy czepialscy i z nimi sie nie wygra, nic nie przepuszcza
pozdrawiam _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Clarisa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 4:30 pm Temat postu: umiarkowany stopień niepełnosprawności |
|
|
Hej Kochani ja chciałam wtracić stwoja sprawe ... to znaczy czy przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności są jakieś zniżki na cokoliwek np. pkp.?
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam  _________________ "Wymagajcie od siebie choćby nikt od Was nie wymagał..." (Jan Paweł II, Jasna Góra 1983r.) |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 4:43 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem jak w twojej miejscowosci ale u mnie jest tak ze bilety na autobus ja i opiekun mamy za free a na pociag na podstawie zaswiadczenia jesli jade do lekarza to ja i opiekun mamy 78% znizki...
wie ktos moze jak to jest z lazienka? jesli chce sie ja przystosowac do potrzeb osoby niepelnosprawnej np zrobienie brodzika? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 6:01 pm Temat postu: |
|
|
ja tez mam umiarkowany stopien -
78% znizki mam na przejazdy do lekarza PKS i PKP
poza tym u mnie w miescie jak mam legitymacje szkolna/studencka to autobusami miejskimi jeżdż za darmo _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Clarisa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 7:42 pm Temat postu: |
|
|
kurcze to super jak sa takie zniżki a gdzie mogę srawdzić czy u mnie też te zniżki obowiązuja ??? jestem z okolic rzeszowa. i jeszcze jak to się udowadnia ze jedzie sie na wizytę do lekarza ! Bo ja co miesiac a nieraz nawet 2 razy w miesiącu jadę do Krakowa wiec troszke to kosztuje hmm nie wiedziałam ze mogę mieć 78% zniżki dzięki D  _________________ "Wymagajcie od siebie choćby nikt od Was nie wymagał..." (Jan Paweł II, Jasna Góra 1983r.) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 9:34 pm Temat postu: |
|
|
te 78% to w całym kraju bo to ustawowe...a na autobusy miejskie to musisz sprawdzić w regulaminie MZK w Twoim mieście  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
witam, wygrzebałam ten wątek bo wybieram się na wycieczę nad Morze i tak się zamotałam w tych wszystkich przepisach, że już sama nie wiem o co biega
czy jeśli mam umiarkowany stopień niepełnosprawności to przysługują mi jakieś ulgi w PKP? Jesli tak to jakie i na jakie podstawie? Co z opiekunem? No i jak się przedstawiają ceny biletów?
Kurde to wszystko jest tak skomplikowane, a ja pierwszy raz się chcę wybrać pociągiem (zwykle samochodem lub autobusem jezdziłąm) wrrr
Możecie mi pomóc to rozszyfrować? Mam zamiar jechać już we wtorek do Gdańska ale jak się nie dowiem szczegółów to wyjazd się przesunie ehh
Chyba wybiorę się na stacje PKP i w informacji dowiem się ale mam nadzieje , że Wy mnie najppierw oświecicie
z góry dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
moaz Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 10:38 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam legitymacje rencisty ale nie mam zniżki na PKP. Ponoć zniżka jest tylko z 1 grupą inwalidzką. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|