Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

moja scleroderma
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lolka.77
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 28, 2006 6:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Twardzinę potwierdziło 3 lekarzy - pierwszy raz nasza malborska dermatolog - przepisała maść na blizny i zleciła badanie na boreliozę (wyszło ok). Przestraszyłam się tego co przeczytałam w internecie na ten temat (zwłaszcza, że nie poinformowała mnie, że to typ morfea) i stwierdziłam, że jak do tej pory nic się nie dzieje ("siniaki" miałam już od 3 lat) to może lepiej nic z tym nie robić. Po roku zmieniłam zdanie - przy jednym siniaku zrobiła się taka biała obwódka. Znalazłam lekarza w Gdyni, potwierdził na oko diagnozę i dodał liszaja. Znowu nic się nie dowiedziałam, tylko, że to rzadko spotykana choroba. Więc dalej szukałam idealnego lekarza. Trafiłam do prof. Placka. Miałam nadzieję, że w końcu dowiem się czegoś konkretnego. Łudziłam się. Ale za to, u niego na potwierdzenie diagnozy miałam zrobioną biopsję. Przepisał mi Vit E (600mg) i Protopic. Później dołożył mi Madecasol, ale po nim strasznie puchłam, więc zaprzestaliśmy. Od czerwca ubiegłego roku biorę tylko Vit E (200mg) gdyż ostatnio zostałam mamą i nadal karmię. Protopicu nie stosuję, bo nie wiem, jak on wpływa na ciąże i karmienie. "Siniaków" więcej mi się nie robi, tylko robią się one częściowo porcelanowe. Ostatnio zaczeły boleć mnie stawy, puchnąć kostki i zaczełam szukać czy to nie jest może powiązane i tak właśnie trafiłam do was.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 28, 2006 7:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lolka.77 napisał:
Protopicu nie stosuję, bo nie wiem, jak on wpływa na ciąże i karmienie. "Siniaków" więcej mi się nie robi, tylko robią się one częściowo porcelanowe. Ostatnio zaczeły boleć mnie stawy, puchnąć kostki i zaczełam szukać czy to nie jest może powiązane i tak właśnie trafiłam do was.

Protopic fantycznie może mieć negatywne skutki w tym okresie:

Cytat:
Przeciwwskazania

- nadwrażliwość na takrolimus (Takrolimus (ATC: L 04 AA 05) — lek z grupy makrolidów o działaniu immunosupresyjnym o nie do końca wyjaśnionym mechanizmie działania.)
- nadwrażliwość na makrolidy
- ciąża i okres karmienia piersią

szczególną ostrożność należy zachować u pacjentów z:
- chorobami serca,
- nadciśnieniem tętniczym
- zaburzeniami czynności nerek lub wątroby
- w trakcie leczenia kortykosteroidami
- przy współistnieniu infekcji
- przy obrzękach

Tacrolimus

Ale z Twojego opisu sytuacji wynika, iż choroba jest cały czas aktywna. Poszukaj jeszcze innego lekarza (reumatologa na przykład). Mamy tutaj wątek "lekarski" Lekarze specjaliści - może trafisz kogoś w pobliżu? Pewne jest jedno - musisz mieć wykonane podstawowe w takich przypadkach badania, oraz konkretną opiekę lekarską. Z tym drugim bywa różnie Rolling Eyes, ale jest możliwe... Informacje, które podajesz nt. dolegliwości są (mogą być) ze sobą ściśle związane. Także nie masz innego wyjścia, jak tylko dobry lekarz. Powodzenia! Very Happy

PS.1 Informacje, które czytasz w internecie oddają problem całościowo. Te choroby mimo wszystko są ściśle zindywidualizowane. Wiedz jednak, że nie leczone w ogóle lub niewłaściwie postępują szybko (w moim przypadku trwało to około 2-2.5 miesiąca). Są również przypadki tzw. rozwojowe - przejścia od twardziny ograniczonej do uogólnionej. Także nie rezygnuj z leczenia. Są jeszcze inne leki stosowane w takich przypadkach, nie tylko Protopic.

PS.2 U mnie twardzinę zdiagnozował dermatolog, ale jeśli chodzi o badania to już zajął się mną cały szpitalny sztab lekarski. Wciąż jestem jednak pod czujnym okiem wspomnianego dermatologa. Jak widać nie jest regułą specjalizacja lekarska (tytulatura także Wink ), ale tak jak mówiłem - warto uderzyć do dobrego reumatologa.
Powrót do góry
zlota
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Very Happy
Pozdrawiam Wszystkich gorąco...

Piszę dziś, żeby podzielić się z Wami moimi nowymi doświadczeniami... Zrezygnowałam z ziółek, zebrałam się w sobie i poszłam do nowej pani profesor... Niestety od początku stwierdziła, że jestem ciężko chora i że bardzo Jej przykro, że "padło" akurat na mnie... Crying or Very sad ale poza tym obiecała, że się mną zajmie, we wrześniu położę się do szpitala na badanka. Penicyliny niestety brać nie mogę, ale póki co biorę Piascledine i Amlozek no i nieszczęsne zastrzyki - na razie na próbę - Diprophos ( z tego co wiem, to są już jakieś sterydki). Właśnie, czy znacie może te leki, oprócz Piasclediny oczywiście, która jest tu chyba dosyć powszechnie stosowana. Jeśli tak, to napiszcie, proszę, czy dały jakieś wyraźne efekty w Waszym przypadku.
Boję się bardzo, że może być już za późno, że może już się tego nie da zahamować, ale cóż teraz już tylko pozostaje mi się leczyć...
Cieszę się, że jest to forum, bo wreszcie mam kogoś, kto wie, co czuję Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz takie gadanie ze strony lekarza , że jest się ciężko chorym jesli nie zrobiła sama badan to dla mnie niezbyt dobrze swiadczy o niej samej to moją wlasna opinia , nie musisz sie tym sugerować

co do leku w zastrzykach Diprophos z tego co mi wiadomo, przez lata był podawany pacjentom przy silnej astmie, od paru lat wycofano lek ze względu na bardzo duże skutki uboczne, w klinikach i szpitalach pulmunologicznych leku juz się nie stosuje .
w klinice w której się leczę na odziale w którym leczą twardzinę takze dawno z niego zryzygnowano , a mój profesor wypowiada się o nim bardzo niekorzystnie , jesli już ktos sie decyduje go przepisać to stosuje się go bardzo krótkotrwale , 4 do 5 zastrzyków nie chcę siać zamętu ale mam złe doświadczenia z tym lekiem więc może ktos inny sie wypowie
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eee, choroba nie wybiera, a juz na pewno Ty nie jesteś w stanie takiej wybrać. Zatem nie panikuj, wszystko będzie dobrze. To oczywiście są powazne sprawy, ale skoro wzięli się za Ciebie - należy się cieszyć (oby z dobrym skutkiem)! Życzę pomyślności i powodzenia. Uda się!
Diprophos? O, to coś nowego w terapii... To oczywiście silnie działający preparat kortyzonowy stosowany w stanach zapalnych i alergiach. Zadaniem jego jest łagodzenie objawów ciężkich stanów astmatycznych i alergicznych. Pewnie lekarz miał swoje powody, aby włączyć to do leczenia... ale, hmm, ciekawe. Jeszcze na to nie trafiłem Smile
Jeśli chodzi o leki, to w leczeniu twardziny stosuje się różne - możesz poczytać tu:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=759
i tutaj:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1630
Natomiast tutaj mamy wątek o Lekarstwach:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856
Piascledine to lek stosowany w chorobach zwyrodnieniowych stawów, o czym już zapewne wiesz.
Lekiem pierwszego rzutu w przypadku twardziny, jak i wielu innych chorób z zakresu - są sterydy. W przypadku twardziny można zastosować penicylinę (w moim przypadku pomogła), ale jaki w tym przypadku jest mechanizm działania - nadal nie wiadomo. Leki typu Piascledine stosowane są "obok", jako wspomagające i same nie poradzą sobie z chorobą.
I masz rację: MUSISZ się leczyć. Wink Nie masz wyjścia, bo już wpadłaś w ręce lekarzy Very Happy A to połowa sukcesu. Tylko żeby zrobili Ci wszystkie potrzebne badania kierunkowe i trafnie dobrali leczenie. Jeśli nie ci, to inni. Walcz, bo chodzi o Twoje zdrowie!
Pozdrawiam!

Z tym Diprophosem to mnie jednak zaskoczyłaś...
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może po prostu p. prof. chciała uświadomić że to poważna choroba i nie nalezy jej bagatelizować, z dwojga złego to wole już takie podejście niż wmawianie pacjentowi że ma urojenia i sam wymyśla sobie dolegliwości Rolling Eyes

a co do wspomnianego leku, to googlując wygląda na to, że stosowany jest dośc powszechnie, z róznych wskazań, jak to steryd, czy coś z nim nie tak, nie mam pojęcia...
oto ulotka: Diprophos
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert poczytaj o astmie zajdziesz ten lek, nic dzwinego ze nie słyszałes bo lekarze odstąpili od stosowania go juz dawno, stosuje się jeszcze czasmi przy łuszczycy parę zastrzyków i koniec . przed laty hit , teraz hmmm jeden z wiekszych niewypałów XX wieku.
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika, o astmie co nieco wiem (nawet z doświadczenia). Jeśli chodzi o Diprophos - też słyszałem o jego stosowaniu w przypadkach astmy, ale nigdzie nie natrafiłem o jego podawaniu przy twardzinie. Tyle artykułów, przykładów leków, i nic... choć to steryd. O to mi chodziło Wink Zresztą - już nie co kraj to obyczaj, ale jak widać każdy ośrodek leczenia ma swoje typy. Oby tylko skuteczne, bo to nie czas na eksperymenty Exclamation Wink
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja widze, że nie tylko w astmie, ciągle jest sosowany przy problemach stawowych, tak przynajmniej ludzie piszą na GW:
diprophos-czy wiewcie cos nt tego leku?
tam też podają m.in.
Cytat:
Wskazania:
Preparat Diprophos stosowany jest w leczeniu ostrych i przewlekłych schorzeń, w których wskazana jest sterydoterapia, a w szczególności:
-Choroby układu kostno-stawowego i tkanek miękkich: reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zwyrodnieniowe stawów, zapalenie kaletek maziowych, zapalenie ścięgien, pochewek ścięgnistych i tkanek wokół ścięgien, torbiel maziówki.
-Choroby alergiczne: przewlekła astma oskrzelowa, sezonowy alergiczny nieżyt nosa, obrzęk naczyniowo-nerwowy, alergiczne zapalenie oskrzeli, odczyn polekowy, choroba posurowicza.
-Choroby skóry: pokrzywka, kontaktowe zapalenie skóry, wyprysk,
neurodermatitis, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, toczeń rumieniowaty, bliznowiec.
-Kolagenozy: toczeń rumieniowaty, twardzina, zapalenie skórno-mięśniowe, guzkowe zapalenie tętnic.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie podaje sie go juz przy astmie patrz 2 posty wyżej, mając w ofercie taki wybór setydów odzuca sie go w pierszej kolejności .
wcale bym się tym nie zaiteresowała ale wiem ludzie którzy kiedyś go brali teraz chcieliby cofnąc czas...
dlatego pytanie do złotej w jakim wieku jest pani profesor u której byłas ?
w przybliżeniu oczywiście Wink
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No proszę... Jeszcze takiego w naszej forumowej encyklopedii leków nie mieliśmy. Warto wiedzieć, że jest coś jeszcze. Przyznaję, że o takim jego zastosowaniu nie wiedziałem.

Moniko, ale skoro wciąż jest dostępny na rynku, to w jakichś sytuacjach jednak jest podawany, prawda? Znam parę antybiotyków (m.in. wspomniana przeze mnie kiedyś maść Delbetex), które nie są już produkowane mimo, iż przynajmniej dla mnie Rolling Eyes działały pozytywnie. Farmacja idzie do przodu. Mam tylko nadzieję, iż lekarz wie co robi i nie poświęci pacjenta lecząc go przypadkowo. Chociaż różnie bywa... Cholera wie.
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiemy z jakich wskazań p.prof go zleciła, sugerujesz że jest "starej daty" i stąd taki lek?
nie wiem. bo jak pisze Robert, lek jest ciągle na rynku, produkowany przez renomowaną firmę, ma wiele zastosowań.
czasami stare leki wracają do łask, lekko zmodyfikowane lub z lepiej dopracowanym sposobem podawania, tak jak np. talidomid - lek przecież wyklęty i znienawidzony, a teraz znajduje coraz nowsze i lepsze zastosowania...
Powrót do góry
zlota
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sie 02, 2006 11:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Wink

Widzę, że szybką i konkretną odpowiedź otrzymałam Wink dzięki wielkie!
Jeśli chodzi o zastrzyki to dostałam na razie tylko 2 (jeden już za mną) - w odstępie 2 tygodni, żeby zobzczyć, jak zareaguje organizm, a potem pokażę się pani doktor, żeby zastanowić sie co dalej.
A pani profesor??? haha, kobiet się o wiek nie pyta Very Happy ale tak na oko to ma ok. 20-letni staż pracy... a i wiecie co, mama mi mówiła, że te zastrzyki są ciągle dosyć powszechnie stosowane właśnie na bóle stawów, nawet niedawno moja babcia je brała.
Robert, a'propos penicyliny, to też o nią prosiłam, pomimo zespołu, jaki u mnie wystąpił, ale to już drugi lekarz, który mi powiedział, że po takim wypadku, to już u mnie nie mam mowy o kolejnej dawce, po prostu boją się, żebym się po tym nie przekręciła Surprised w sumie to sie nie dziwie... choć ja bym zaryzykowała...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sie 02, 2006 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy warto ryzykować. Zresztą decyzja należy do lekarza. Być może masz skłonności alergiczne na penicyliny? Albo nastąpił wówczas "wypadek przy pracy" i anybiotyk dostał się do krwioobiegu? Niemniej penicylina to antybiotyk β-laktamowy otrzymywany przy użyciu pleśni Penicillium.
Wydaje mi się, że poprowadzą Cię na sterydach. Ważne, aby skutecznie i do końca. Czy lekarz zlecił jakieś badania?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sie 02, 2006 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak działa diprophos i dalaczego nie jest zalecany do stosowania wiem od pani z kótrą kiedys lezałam w szpitalu, pani ta to prof. farmakologiii PAN więc myslę ze miała dosyć sporo doświadczenia i jakies wskazana mówiąc o nim zle,
stosuje się go owszem ale jak pisałam na krótką mete, kilka zastrzyków i koniec, niszczy niesamowice serce , oraz kości, stosowany nasz ecorton przez 5 lat nie spowoduje takich zmian w organizmie jak parę zastrzyków diprophosu .
moja sąsiadka także brała zastrzyki , brała je przez parę lat, uważano to wtedy to za cudo, niestety miało to tragiczne skutki , ci którzy stosowali to przez dłuższy czas, teraz są kalekami ,
mając do dyspozycji wiele lepszych leków teraz lekarze wybierają coś innego, sa przerażeni tym spustoszeniem jakie wywolało stosowanie tych leków ,
dlatego lepiej dokładnie rozważyć stosowanie tego, nie zaczynać z grubej rury , jesli nie ma nowych wyników.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 5 z 9

Skocz do: