|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosiaaa Gość
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2004 5:54 pm Temat postu: Medrol/Encortolon a ciąża |
|
|
Czy ktoras z Pan zetknela sie z opinia lekarza ginekologa, ktory by powiedzial jaki lek (Medrol czy Encortolon, a moze jakis inny) jest zalecany podczas ciazy???
Zetknelam sie z dwoma ginekologami i ich zdanie na ten temat jest niestety sprzeczne.
Wdzieczna bede za odpowiedz
G. |
|
Powrót do góry |
|
 |
laleczka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Paź 29, 2004 8:22 pm Temat postu: |
|
|
szczerze powiedziawszy to wydaje mi sie, ze glownie chodzi o dawke - wiem ze niskie dawki encortonu (tym bardziej encortolonu) mozna przyjmowac. co do medrolu - to nie mam pojecia- pewnie lepiej przyjmowac ten, ktory ma mniej skutkow ubocznych.
ps. ja jak bylam na 10 mg encortonu, juz bylam namawiana na ciaze
pozdrawiam- laleczka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gosiaaa Gość
|
Wysłany: Sob Paź 30, 2004 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Biore niskie dawki sterydow (wczeniej 4 mg Medrolu, teraz 5 mg Encortolonu). Niestety jeden lekarz, po zrobieniu wielu badan, stwierdzil, ze nie widzi przeciwskazan bym zaszla w ciaze na Encortolonie (na Medrolu sie nie zgadzal).
Drugi natomiast uwaza ze, bez znaczenia jest jaki steryd lykam. Uwaza ze po 2 poronieniach , kolejna ciaza jest ryzykowna i zaleca szereg specjalistycznych badan. Uwaza, ze bez nich, zajscie w ciaze skonczy sie niepowodzeniem.
Nie wiem komu zaufac
M.
PS. LALECZKO - czy mozesz mi przeslac informacje gdzie moge znalesc prace doktorska, ktorej fragmenty jakis czas temu przytaczalas na forum? (zebra_70@wp.pl) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2004 6:25 pm Temat postu: |
|
|
klasycznie przeczesałam sieć w poszukiwaniu czegoś przydatnego w poruszanym temacie i łupy są dość mizerne - art. dotyczy astmy oskrzelowej, co prawda, ale zawsze :
"...Przechodzenie kortykosteroidów przez łożysko i inaktywacja poszczególnych leków z tej grupy znacznie różnią się od siebie. Leki dobrze przechodzące i wolno inaktywowane nie mogą być stosowane w ciąży (deksametazon, betametazon). Do bezpiecznych zaliczamy hydrokortizon dobrze przechodzący i szybko inaktywowany, oraz prednizon (enkorton), prednizolon, metyloprednizolon, które źle przechodzą przez łożysko. Dlatego gdy istnieje konieczność zastosowania kortykosteroidów w astmie oskrzelowej w przebiegu ciąży to powinno się stosować prednizon (enkorton) podawany doustnie lub metyloprednisolon (Solu Medrol) oraz hydrokortyzon, oba podawane dożylnie.
Jeśli chodzi o teratogenne działanie kortykosteroidów to badania wykazały, że triamcinolon i flunisolid mają działanie teratogenne u zwierząt a u ludzi spowalniają wzrost płodu (niska waga przy urodzeniu) . Preparaty doustne i dożylne podawane przewlekle w czasie ciąży mogą nieznacznie zwiększyć częstość porodów przedwczesnych i odsetek noworodków z niską wagą urodzeniową. Istnieje ryzyko wystąpienia rozszczepienia podniebienia lub innych wad wrodzonych.
Okres laktacji stwarza również trudności w leczeniu kobiet chorych na astmę pragnących karmić dziecko piersią. W czasie karmienia piersią nie można podawać teofiliny i jodku potasu. Nie zbadane jest przenikanie do mleka sereventu i atroventu. Całkiem bezpieczne są enkorton, beklokort, flegamina, berotek, salbutamol, i kromoglikan. ..)
[źródło: http://www.borgis.pl/czytelnia/pnm/2001/01/10.php ]
oczywiście to tylko artykuł, decydujące zdanie (bo chyba wiedzę najwiekszą) ma zapewne lekarz prowadzący.
mnie się wydaję że dodatkowe badania nie zaszkodzą, a pomogą monitorować i prowadzić ciążę w przyszłości.
pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosiaaa Gość
|
Wysłany: Nie Paź 31, 2004 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje za inforrmacje,
Pozdrawiam
M. |
|
Powrót do góry |
|
 |
AgaL Kadet

|
Wysłany: Nie Paź 31, 2004 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Hej, całą ciążę byłam na Medrolu - 12mg.
Natomiast z tym karmieniem - to nie bardzo... Moje mleko nie służyło Oli. _________________ Pozdrawiam
AgaL z Warszawy |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Paź 31, 2004 7:47 pm Temat postu: |
|
|
kolejne zdanie o glikokortykosteroidach, tym razem z art. o rzs i ciąży:
Cytat: |
Najczęściej stosowanymi lekami z grupy glikokortykosteroidów (GKS) są prednizon, prednizolon i metyloprednizolon. Nie obserwowano ich działania teratogennego, natomiast u dzieci matek otrzymujących duże dawki tych leków (konieczne m.in. u chorych na toczeń rumieniowaty układowy, także w okresie ciąży) obserwowano opóźniony wzrost, maskulinizację u noworodków płci żeńskiej, przypadki zaćmy i supresji nadnerczy. Małe dawki wymienionych związków (do 10 mg/dobę) nie są przeciwwskazane w okresie ciąży i karmienia u chorych na r.z.s. |
http://free.of.pl/z/zzsk/art/esc/Mozliwoscilec.htm |
|
Powrót do góry |
|
 |
dominika Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 9:35 pm Temat postu: metypred |
|
|
Hejka,
dołączę moje krótkie doświadczenie - jestem w piątym miesiącu ciąży. O tym, ze mam toczeń dowiedziałam się jakieś półtora miesiąca temu w szpitalu. Podano mi wtedy na początku Solu-Medrol 60mg dożylnie, potem przeszłam na doustne leki - początkowo 32mg Metypredu, a teraz zeszłam już do 4mg dziennie. Lekarz prowadzący mówił mi również, że ten lek nie przechodzi przez łożysko i dzidziuś jest bezpieczny. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy, to wspaniałe czekać na dzidziusia i czuć jak się rusza, a niepokoje o maleństwo, czy będzie zdrowe przechodzą wszystkie kobiety w ciąży, nawet zdrowe jak byki! (a raczej krówki ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|