| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

Marta Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Sie 12, 2006 12:06 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Na umiarkowany stopień przysługują zniżki w PKP ale tylko dla niewidomych. Ogólnie przysługują tylko na znaczny stopień.    | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

paulina_87 Gość

| 

Wysłany: Sob Sie 12, 2006 3:14 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

kupilam bilety juz ze znika 37% dla mnie i dla osoby ze mna jadacej i wynioslo mnie to nieco ponad 65zl obydwa razem wiec nie tak zle   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

i-na Junior

| 

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 12:57 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Myślałam,że już rozgryzłam te zniżki,a tu znów zagadka    

78% zniżki na dojazd do lekarza.Jak to udowodnić,że jadę właśnie do lekarza? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Robert Moderator

| 

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 1:44 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| i-na napisał: | 

| 78% zniżki na dojazd do lekarza.Jak to udowodnić,że jadę właśnie do lekarza? | 

Jak udowodnić? Oto kolejna biurokracja, z którą muszą poradzić sobie lekarze.

Po pierwsze, wymagany jest jeden z podstawowych dokumentów - jak logika na to wskazuje:

- legitymacja osoby niepełnosprawnej wystawiona przez odpowiedni organ;

- wypis z treści orzeczenia komisji lekarskiej d/s inwalidztwa i zatrudniania, stwierdzający zaliczenie do jednej z grup inwalidzkich;

-wypis z treści orzeczenia lekarza orzecznika ZUS lub komisji lekarskiej ZUS stwierdzający częściową niezdolność do pracy, całkowitą niezdolność do pracy lub niezdolność do samodzielnej egzystencji.

To podstawa. Natomiast udokumentowanie przejazdu do/od lekarza czy np. ZOZ:

Przy przejazdach do/z jednostek udzielających świadczeń zdrowotnych, albo pomocy społecznej, ośrodków rehabilitacyjnych, terapeutycznych wraz z jednym z w/w dokumentów wymagane jest zaświadczenie (zawiadomienie, skierowanie) określające odpowiednio:

- do: termin i miejsce badania, leczenia, rehabilitacji, konsultacji...

- z: potwierdzenie stawienia się na badania, konsultację, zajęcia rehabilitacyjne, terapeutyczne.

Polecam też ustawę z dn. 20 czerwca 1992 o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego, tekst ujednolicony z dn. 21 listopada 2001 (Dz. U. 1992 nr 54, poz. 254). | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 5:54 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

u nas za bilety MZK płaci się połowkę , a PKP nie jeżdzę ,  udowo z dnić  mozna jak sie jedzie do sanatorum, jest skierowanie, a także z sanatorium , do  i ze szpitala 

a resztą no chyba bez przesady , zeby lekarze bawili się w wystawianie zaświadczeń, ze pacjent był na badniach , paranoja, juz i tak papierki zajmują  im więcej czasu niż sama wizyta chorego w gabinecie 

ja mam do 10  lat  legitymację  rencisty nigdy nikt jej nie żądał,   _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

i-na Junior

| 

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 6:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Od ładnych kilku lat jeżdżę do szpitala w Warszawie.Korzystałam z ulgi 37% posługując się legitymacją rencisty.Jadę tam bez skierowania,umówiona na termin telefonicznie.wracam po kilku dniach z wypisem.Czy na podstawie tego wypisu mogłabym korzystać z większej ulgi?

Nigdy nie słyszałam wcześniej o tej uldze,ani od lekarza ani innych pacjentek ,choć wiele z nas dojeżdża z daleka   

Monika,u nas obowiązują nowe legitymacje ze zdjęciem.Muszę ją poikazywać przy każdej kontroli biletów.   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 6:28 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

u nas wystarczy sama legitymacja rencisty , nic więcej nie jest wymagane, na razie nie jest  , ale być może tez wymyslą dodatkowe utrudnienia _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|