|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa k Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 5:17 pm Temat postu: Szukam nowości o twardzinie |
|
|
Witam wszystkich. Wreście znalazłam ludzi, którzy są chorzy na podobną chorobę. Jestem chora na sklerodermię i zespół Reynaud. Dowiedzialam się o tym 3 lata temu , chyba nie muszę Wam opisywać co wtedy czułam. Jestem osobą, która lubi wiedzieć co i dlaczego, toteż zaczęłam szukać,wiadomości na ten temat .,Szok!,Wszystko co znalazłam było przestarzałe i,nie wywołujące uśmiechu na twarzy.,TRAFIŁAM W RECE BARDZO DOBRYCH LEKARZY z Unii Lubelskiej w Szczecinie. Na początku brałam sterydy i leki pomocnicze, od trzech miesięcy jestem na chemii<endoxan> i tak do następnego grudnia 2007 r. Trzy miesiace temu robiłam badania kontrolne i myślałam, że choroba się zatrzymała. A tu nie. Jest gorzej, mam zapalenie pęcherzyków płucnych..No dobra dosyć tego biadolenia. Szukam wiadomości o tej chorobie, o nowościach, jeżeli wogóle są. Wiem, że na FLORYDZIE jest instytut, który zajmuje się chorobami z rodzaju kolagenozy. Sa te prace nad szczepionka w kierunku autoagresji. Może akurat? 
Ostatnio zmieniony przez ewa k dnia Sob Wrz 02, 2006 5:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam w klubie "szczęśliwych" posiadaczy twardziny!
Koleżanka Cię załatwiła, więc już odpuszczę Dodam tylko, iż mamy na forum właściwie najnowsze dostępne informacje, ale takie które przystępnie wyjaśniają istotę choroby. Specjalistyczne artykuły zwykle nie sa w 100% zrozumiałe dla laików, nie wspominając o tych w językach obcych. Nasze pochodzą w większości z serwisów anglojęzycznych oraz całkiem niedawno "odkrytego" i darmowego www.termedia.pl
Instytutów, klinik, osrodków prowadzących badania jest wiele, ale tam gdzie są pieniądze. Czyli głównie w USA (gdzie pracują również nasi rodacy), Wlk. Brytanii czy Włoszech. Możesz jeszcze zajrzeć na strony fundacji i poświęcone w całości twardzinie: www.scleroderma.org (pojawiły się informacje przedstawione na niedawnej Konferencji poświęconej twardzinie Minneapolis) - jest tu również forum, oraz www.sclero.org Ponadto strony z informacjami medycznymi: www.emedicine.com , www.medscape.com , www.rheumatologynews.com
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Sob Wrz 02, 2006 5:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 5:44 pm Temat postu: |
|
|
a tam "załatwiłam"
pierwsze linki, które przyszły mi do głowy, a z nich można przemieszczać się na kolejne, więc ewa powinna mieć zajęcie na moment, a ja w tym czasie poprawie wątek Twardzina, bo przez rok pewnie odsyłacze zdechły
dawno tam nie zaglądałam
ale tam też są namiary na ScleroFundacje 
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sob Wrz 02, 2006 5:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Ach, tak. Faktycznie, ale informacji nigdy nie za wiele. Dopisałem jeszcze wyżej kilka stron z informacjami medycznymi w ogóle, aktualizowane praktycznie codziennie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 5:55 pm Temat postu: |
|
|
ja najczęściej korzystam z serwisów "zbiorczych", przykładowo z newszoom'u:
Sceroderma News - gdzie pojawiają się nawet co kilka godzin nowe artykuły pozbierane w całej sieci, w których pada słowo klucz (scleroderma czy lupus), polecam tez topix.net  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewa k Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje za wszelkie informacje. |
|
Powrót do góry |