Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bronchoskopia - czy poddać się badaniu?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewa k
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 1:25 pm    Temat postu: Bronchoskopia - czy poddać się badaniu? Odpowiedz z cytatem

witam wszystkich mam taki problem .jestemna chemii -endoksan-sklerodermia-teraz pojde na 4 chemie .dwa lata temu bylam na bronchoskopii i balu i teraz pani dodtor proponuje mi znowu ta watpliwa przyjemnosc jest to okropne .niestety jezeli sie nie zgodze musze podpisac odmowe.w maju mialam tomograf i wyszlo pecherzykowe zapalenie pluc. czyto badanie cos wniesie ?zycze wszystkim milego dnia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Po pierwsze, to tylko i wyłącznie Twój wybór, czy zgodzić się na badanie lub nie... Chyba w takim przypadku żadnych pisemnych oświadczeń nie musisz przedstawiać? Confused
Ale do rzeczy. Chodzi Ci o Endoxan, czy o bronchoskopię? Co do bronchoskopii, to chyba nie trzeba wyjaśniać czym jest to badanie. To oczywiście badanie wnętrza tchawicy i oskrzeli, umożliwia wykrycie zmian chorobowych w obrębie tych narządów, więc czysto "obserwacyjne", choć mimo to inwazyjne (endoskopia). Natomiast co do Endoxanu. Czy jest to jedyna terapia, którą wprowadzono w Twoim przypadku? Nie wiem, jakie efekty przynosi. Endoxan jest związkiem z rodziny cyklofosfamid, jednym z najczęściej stosowanych cytostatyków, np. w przypadku chorób autoimmunologicznych nie reagujących na inne leczenie. Może warto rozważyć coś innego?
Powrót do góry
ewa k
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biore od trzech lat metypret, buflokx xsartan metokard,i pare jeszcze innychdopiero teraz w lipcu doktor zdecydowala ze bedzie podawany raz w miesiacu endoxan przez poltora rokuze wzgledu na pojawienie sie stanu zapalnego pluc tez nie jestem przekonana o slusznosci tej decyzji no ale coz nie jestem lekarzemi nie do mnie nalezy decyzja .musze wiezyc ze to sluszna decyzja z korzyscia dla mnie .przeraza mnie ta endoskopia,bal,a przy okazji jaka jest roznica miedzy endoxanem w tabletkach a kroplowkach?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 4:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

już wyjasniam, twoje wątpliwości , o bronhoskopii pisalismy juz w innym wątku ,sama pytałas o to w poście badnia , przeczytaj odpiedzi w tamtym dziale takze jesli lekarz chce ją zrobić w twoim przypadku to raczej słuszna decyzja, powinnas się temu poddać, ale nie wiem czy wiesz że bronhoskopię mozna zrobic w znieczuleniu ogólnym pod lekką narkozą , wtedy nic nie pamietasz, budzisz się jak jest po wszytkim
, ja zgodziłabym się tylko na taka wersje, bezboleśnie, bezstresowo, tak robią juz od lat w większości szpitali, porozmawiaj z lekarką i powiedz że chcesz w ten sopsób
pytasz o róznice w podawaniu endoxanu , w kaspułkach połykasz w domu, a dożylnie musisz być w szpitalu, w kroplówkach jest oczywiście o wiele większa dawka niz doustnie i wiąze się to z okresowymi pobytami w szpitalu, w tabletkach , połykasz według ulotki i tyle, w okrsie np, co 2 dni, czy co tydzień, jak zleci lekarz, ja brałam i doustnie i w kropłówkach, co szpital to inna procedura podawania, w kazdym jest inaczej, w katowicach -Ligocie , dostaje się ja w kropłowkach przez 5 dni, co drugi dzien , a 3 dni wczesniej pulsy z solumedrolu , tak więc jeden pobyt to 2 tygodnie, i tak jest przez cały czas , w innych szpitalach dziewczyny ida na 2-3 dni, , tak że to zalezne wyszstko od sposobu leczenia
zamykam ten temat , odpowiedzi do tego tematu masz w wątku badnia
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Wrz 23, 2006 8:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

otwieram, bo mam ciekawy artykuł o bronchoskopii, może pomoże Ewie w podjęciu decyzji, bo jest tam kilka słów o korzyściach i możliwościach jakie daje to badanie, może przyda się komuś innemu, polecam:

Kliniczna przydatność bronchoskopii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: