|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa k Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:10 pm Temat postu: relaks, ćwiczenia, sport |
|
|
chcialam zasiegnac porady od was chodze na silownie i saune oczywiscie bez przesadyzmu .czyto nie szkodzi ?przy tych chorobach? jakos nie mam odwagi zapytac sie lekarza. czuje sie swietnie po saunie jakos mniej mnie bola stawy i lzej mi sie poruszac |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Witaj ponownie
Na początek maluczka uwaga - wszelkie porady (i doświadczenia) dot. chorób i problemów związanych z nimi piszemy w tym dziale
Co do pytania - chorujesz na twardzinę. Nie wiem jak rozległe są zmiany skórne (jeśli są oczywiście...) i czy czujesz jakiś dyskomfort (przykurcze, "ściągania" itp.), ale w takim przypadku wszelkie ćwiczenia rozciągające (oczywiście też bez przesady, umiar być musi ) są wskazane. Mój lekarz nawet o tym wspominał. Zmiany twardzinowe mogą prowadzić do zaników mięśni. Pytaj swojego doktora, przecież to nic złego, prawda?
Co do sauny... Nie wiem, jak to się ma do problemów z układem oddechowym (w powiązaniu ze zmianami twardzinowymi). Ale chyba nie powinno być to problemem. O terapii zimnem i ciepłolecznictwie pisaliśmy w przypadku omawiania uciążliwego zespołu Raynauda
Pytaj lekarza o wszystko. Nas też. W miarę możliwości odpowiemy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:46 pm Temat postu: |
|
|
ewa, ćwiczenia są nawet wskazane, jasne że w granicach możliwości, czyli na tyle na ile pozwala organizm - ile zniosą mięśnie, serce i płuca
mamy odsyłacz do:
Internetowego kursu rehabilitacji opracowanego przez Klinikę Reumatologii na Szaserów, tam są wskazania co do ćwiczeń na poszczególne stawy, bo ruch jest ważny.
jak jest z sauną niestety nie wiem, ale skoro znosisz dobrze i czujesz się lepiej, nic sie nie dzieje to chyba nie zaszkodzi...
Robert ma rację, że ciepło i rozciąganie pomagają uelastycznić skórę i przy okazji mięśnie. Gdzieś pisaliśmy nawet o parafinoterapii dla twardzinowców, chyba link msz juz podany wyżej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Ja ćwiczę i to minimum godzinę dziennie. Bardzo poprawia to moją kondycję i samopoczucie. Powinnaś sama poznać swoje ciało i ustawić sobie jakiś zestawik ćwiczeń.
Co do sauny, dałabym sobie spokój, ale to tylko moja opinia. Nienawidzę wszystkiego, co łączy się z upałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewa k Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 6:37 pm Temat postu: |
|
|
dzieki Itunia ale sauna to nie to samo co upal na dworze jest calkiem inna wilgotnosc i inaczej sie to odczowa tez kiedys myslalam ze ,110 stopni to nic innego tylko sie udusic |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 6:42 pm Temat postu: |
|
|
o saunę musisz zapytać lekarza, jest sporo przeciwwskazań, wiec to raczej uzgodnij , jesli masz chore serce, nadcisnienie to sauna wykluczona, nie należy też z niej korzystać przy padaczce, jaskrze, w chorobach skóry w ktorych wystąpują owrzodzenia, jesli ma się temperaturę oraz chore nerki , jak widzisz przeciwskazań jest wiele ale być moze akurat ty mozesz z niej korzystać, zapytaj na wszelki wypadek, lepiej wiedzieć aby sobie nie zaszkodzić _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|