|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przerazona Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 3:49 pm Temat postu: Strach przed toczniem |
|
|
Blagam was,odpowiedzcie mi,boje sie tej prawdy ale i tak trzeba bedzie ja poznac,otóz jakiś czas temu moja twarz zaczęla sie robic czerwona,plamy,popękane naczynka... myslalam ze to trądzok rózowaty,ale dermatolog powiedziala ze nie w tym wieku (mam 20 lat) a od pewnego czasu moja twarz jest ciagle czerwona i jakby sie przyjrzec blizej to tylko policzki wokol nosa,czilo i broda maja naturalny odcien,proszę powiedzcie mi jak bardzo prawdopodobne jest ze to toczen? i jesli to on,to czy moja twarz juz cale zycie bedzie taka czerwona i piekąca...nie wiem z kim mam o tym pogadac,nikt o tej chorobie nie slyszal:( Dodam jeszcze ze dermatolog stwierdzila u mnie bardzo wrazliwa i delikatna skóre,ale wczesniej nie bylo az tak zle,mimo iz biore cerutin(wzmacnia naczynia krw.) i smaruje sie kremem za ponad 60 zl,nic mi nie pomaga,piecze jeszcze gorzej,nie wiem co sie ze mną dzieje? pomocy
Dodam ze najczesciej mam tak po alkoholu i papierosach,w lipcu przechodzilam tez operacje nosa(plastyczna)-jesli to istotne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
przerazona Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 3:55 pm Temat postu: |
|
|
dziwnie to jakos napisalam,dla zrozumienia
1.wczesniej zdarzalo mi sie to przewaznie pod wplywem emocji,alkoholu itd.a teraz niemalze caly czas jestem czerwona, juz nawet nie wiem z jakiego powodu
2.czerwone mam policzki wokol nosa,przy nim,czerwone i piekące,dotykam i czuje jak schodzi mi skora,help mi wlasnie tak wygladam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pRzerazona Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 4:01 pm Temat postu: |
|
|
przeciez slyszalam o toczniu skornym,nikt mi nie pomoze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyno!!! Nic nie wiesz o toczniu, a już go podejrzewasz u siebie. Jak mamy postawić diagnozę, my jesteśmy chorymi, a nie jasnowidzami. Przyczyn Twoich problemów może być ze sto. Diagnozę stawia lekarz, często po bardzo długim czasie i wielu badaniach.
A coś jeszcze oprócz problemów z tważą wskazuje, że może to być toczeń?
Biegnij do lekarza (jeśli ten, u którego byłaś nie pomógł ) i nie zadręczaj się domysłami. Powodzenia. Anka |
|
Powrót do góry |
|
 |
pRzeerazona Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 5:02 pm Temat postu: |
|
|
plissssssss,blagam powiedzcie cos jeszcze...ja naprawde berdzo sie boje...
oprocz tego poki co nie mam zadnych objawoe,napisalas ze moze byc ich ze sto,ale czy motyl na twarzy to nie jest 100% pewność?
i prosze was,da sie to jakos wyleczyć? zniknie?zblednie? czy bede juz czerwona do konca zycia? odpiszcie prosze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dorota K. Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Moja droga toczen w toczniu nie zawsze musi byc motyl na twarzy,ja choruje od 5lat i nigdy moje plamy na twarzy nie ukladaly sie w motyla byly bardzo porozrzucane na twarzy czole skroniach i glowie . Jedno co musisz zrobic jak najszybciej to wizyta u dobrego reumatologa lub dermatologa seria specjalistycznych badan i napewno sie wszystko wyjasni a narazie nie zadreczaj sie mysla ze to napewno toczen. Glowa do gory bedzie dobrze.Pozdrawiam Dorota K |
|
Powrót do góry |
|
 |
laleczka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 6:28 pm Temat postu: |
|
|
jestem przerazona!!! bardziej przejmujesz sie wygladem niz tym, ze rzeczywiscie mozesz byc chora!!! sluchaj, my jak psy nie wyczuwamy sie na odleglosc!!! nie wiem w ogole skad ci sie wzial ten toczen ??!! moze poprpstu nie pij i nie pal tyle, a ci przejdzie!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 8:04 pm Temat postu: |
|
|
przerażona, oddychaj głęboko, oddychaj, oddychaj...
a teraz spokojnie poczytaj to co o toczniu jest na stronach fundacji, szybko dojdziesz do wniosku, że rumień na twarzy to przy toczniu jeden z najmniejszych powodów do poważnych zmartwień.
możesz zajrzeć też tu (skrót wieści o toczniu, jego odmianach, objawach i diagnozowaniu):
http://free.of.pl/z/zzsk/art/reum-art-1/Art6.htm
jeśli ciągle jesteś zdezorientowana, obejrzyj przykładowe zdjęcia chorych z SLE:
rumień twarzy
zmiany skórne w SLE
Przede wszystkim wracaj do lekarza i niech on podejmie decyzje czy celowe jest robienie badań w tym kierunku (np. immunologicznych niezbędnych do potwierdzenia diagnozy).
ciągle przerażona? jeszcze bardziej niż przed chwilą?? to teraz poczytaj wątek pt.
czy motyl z twarzy kiedyś schodzi?
jest pocieszjący, bo podobno niektórym faktycznie schodzi...
I jeszcze jedno. Hmmm...Zdenerwowłaś mi tu Laleczkę jak widzę
oj poważny błąd
No i trochę racji ma, bez przesady z tym wyglądem! Zapewne nie chciałaś nikogo urazić, ale używanie określeń "potwory" na osoby z rumieniem na twarzy to nie najlepszy pomysł.
Nie wiesz jeszcze jak takie osoby wyglądają po sterydoterapii
Życzę więcej pokory i mniej panikarstwa!
Oby wszystko szybko wyjaśniło się po twojej myśli.
pozdrawiam.
PS. A ty Cholero Jedna (Laleczko oczywiście) weź no nie bluzgaj na przerażone dziewczeta, no jak tak można, Bój się Boga  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Nenya, a Ty nie boisz się, że dziewczyna po obejrzeniu tych zdjęć doszuka się podobieństwa do swoich zmian na tważy i padnie na zawał?
Anka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotrek Site Admin

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 11:33 pm Temat postu: |
|
|
laleczka napisał: |
jestem przerazona!!! bardziej przejmujesz sie wygladem niz tym, ze rzeczywiscie mozesz byc chora!!! sluchaj, my jak psy nie wyczuwamy sie na odleglosc!!! nie wiem w ogole skad ci sie wzial ten toczen ??!! moze poprpstu nie pij i nie pal tyle, a ci przejdzie!! |
Ja pierdziele!!! Juz dawno sie tak nie ubawilem jak przy czytaniu tego postu. Zarowno tekst "przerazonej" jak i Twoj Laleczka jest nie do wygiecia.
A teraz na powaznie:
Przerazona - taka jedna wazna sugestia na przyszlosc: - Wyglad to nie wszystko! Jest wiele wazniejszych rzeczy w czlowieku ktore skladaja sie na caloksztalt danej osoby. Wyobraz sobie ze mozesz miec rumien na twarzy i do tego przytyc po sterydach (w przypadku stwierdzenia choroby autoimmunologicznej) jakies 20 kg - ot tak sobie.
Laleczka a Ty czasami ugryz sie w jezyk (w palce) za nim cos napiszesz - to tez dobra zasada - najpierw mysl potem mow. Podaj mi jakis adres pocztowy do siebie to wysle ci ladny prezent - Kaganiec
Duze buziaki dla wszystkich motylkow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
laleczka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 11:42 pm Temat postu: |
|
|
kaganiec?? no, no - Piotrek, niegrzeczny chlopiec z Ciebie!!! oj, nie ładne zabawy ci chodza po glowie, nie ladne!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotrek Site Admin

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Kaganiec dla psa - Kotku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
laleczka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2004 11:57 pm Temat postu: |
|
|
skoro kotku, to...mch kaganiec dla psa na nic sie nie przyda  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marek Gość
|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 12:03 am Temat postu: Re: Blagam pomózcie,jestem przerazona |
|
|
[quote="Anonymous"][quote="przerazona"]Blagam was,odpowiedzcie mi,boje sie tej prawdy ale i tak trzeba bedzie ja poznac,otóz jakiś czas temu moja twarz zaczęla sie robic czerwona,plamy,popękane naczynka... :( myslalam ze to trądzok rózowaty,ale dermatolog powiedziala ze nie w tym wieku (mam 20 lat) a od pewnego czasu moja twarz jest ciagle czerwona i jakby sie przyjrzec blizej to tylko policzki wokol nosa,czilo i broda maja naturalny odcien,proszę powiedzcie mi jak bardzo prawdopodobne jest ze to toczen? i jesli to on,to czy moja twarz juz cale zycie bedzie taka czerwona i piekąca...nie wiem z kim mam o tym pogadac,nikt o tej chorobie nie slyszal:( Dodam jeszcze ze dermatolog stwierdzila u mnie bardzo wrazliwa i delikatna skóre,ale wczesniej nie bylo az tak zle,mimo iz biore cerutin(wzmacnia naczynia krw.) i smaruje sie kremem za ponad 60 zl,nic mi nie pomaga,piecze jeszcze gorzej,nie wiem co sie ze mną dzieje? pomocy
Dodam ze najczesciej mam tak po alkoholu i papierosach,w lipcu przechodzilam tez operacje nosa(plastyczna)-jesli to istotne :( :( :cry: :cry:[/quote][color=red][/color][u][/u][/quote][color=red][/color] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Piotrek Site Admin

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 12:23 am Temat postu: |
|
|
Marek mozesz nam powiedziec co chcesz zrobic??? Wystarczy nacisnac klawisz "Odpowiedz" zeby cos napisac. Pozniej "wyslij" pod ramka.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|