Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dodatnie ANA i AMA - co to może oznaczać?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej,
Zdarza się, że występuje, a przyczyn może być wiele. Znalazł się nawet wątek: swędzenie - możesz poczytać. Wzmianka jest również tutaj: Podostry toczeń skórny w wątku SCLE -Subacute Cutaneus Lupus Erythematosus
Polecam naszą wyszukiwarkę, bo mamy tu jednak sporo informacji Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Aśka mama Ninki
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki Robercie, fakt nie skorzystałam z wyszukiwarki, poprawię sięSmile))
dzięki za linki, juz czytam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asia, podejrzewam, że twój świąd skóry ma trochę inne podłoże niż problemy skórne poruszane przez toczniowców - z tego co pisałaś wcześniej, śmiem przypuszczać że to klasyczne swędzenie towarzyszące cholestazie.
czyli to wina twojej wątroby, a właściwie żółci. masz wysokie GGTP i fosfotazę zasadową, prawda? zatem ja bym cię odesłała do porad Prometeuszy Laughing np.:

Cytat:
(...) Przy cechach cholestatycznych, które powodują swędzenie można próbować stosować leki poprawiające wydalanie żółci - doskonałym wyborem wydaje się być np. Sylimarol, można też zapytać lekarza o preparaty kwasów żółciowych Ursofalk, Ursopol (Ursodeoxycholic acid). Zaleca się podawanie dużych ilości płynów, doskonałym napojem może być lemoniada miodowo-cytrynowa (woda mineralna niegazowana, miód, sok ze świeżych cytryn). Przy trudnym do opanowania swędzeniu chwilową ulgę przynoszą zimne kompresy lub moczenie stóp i dłoni (które swędzą najmocniej) jeżeli przyczyną jest cholestaza. Niektórzy stosują okłady z krochmalu na miejsca swędzące (podobno najlepszy jest w tym przypadku krochmal kukurydziany).

Swędzenie najczęściej potęguje się w momencie udania się na spoczynek, czego powodem może być rozgrzanie ciała, zaleca się więc spanie w chłodniejszej temperaturze pokoju, przy uchylonym oknie, jako przykrycie stosowanie koca zamiast kołdry, czy pierzyny.(...)

źródło

mam nadzieję, że wkrótce ci ulży, a może skorzystasz z jakiegoś sposobu proponowanego przez wątrobiarzy (oczywiście poza lekami, bo tych bez lekarza nie zdobędziesz. no silimalor znajdzisz bez problemu i on ci na pewno nie zaszkodzi Very Happy )
pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Aśka mama Ninki
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuje nenya:)
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i myślę, że przejdzie ci to swędzenie, jak tylko unormują się enzymy wątrobowe, więc tak - odpowiednia farmokologia i będzie po kłopocie.
wytrwałości!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Aśka mama Ninki
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam:)))
mam pytanie czy wykres, który powinien być dołączony do proteinogramu ma jakieś duże znaczenie dla lekarza?
pytam, bo badanie robilam 6 wrzesnia i dzis dopiero dostałam wynik (!!!) i to bez wykresu własnie, i chyba brakuje też białka całkowitego (nie wiem czy czegos nie pokręciłam), jest tylko podane:
albuminy 50.0
alfa 1 glob. 3.4%
alfa 2 glob. 13.1%
beta glob. 10.1%
gamma glob. 23.4% ,
widze ze po normach, ktore sa podane, ze wartosci sa troche przekroczone, co to moze oznaczac?
dzieki wielkie:)))
juz wiem co to moze oznaczac:), ale co z tym wykresem dalej nie:((

Ostatnio zmieniony przez Aśka mama Ninki dnia Wto Paź 03, 2006 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W pracy jestem i czasowo już nie wyrabiam. Laughing Co do wyników oraz przyczyn/skutków - sporo info znajdziesz chociażby tutaj:

http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/krew.html
http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/mocz.html
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1145

Pozdrawiam! Wink
Powrót do góry
Aśka mama Ninki
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki Robert, przed napisaniem posta poczytalam juz, rownież na tych stronach, ktore Ty podales, niestety nigdzie nie jest napisane czy ten wykres ma jakies znaczenie dla lekarza, czy mam naciskac i prosic by go doslali, czy po prostu olac.
Ale wielkie dzieki za pomoc:)))
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego zaraz olać? Laughing Jeśli robili badania, to niech przedstawią całość dokumentacji.

Tutaj jeszcze mała ściąga - proteinogram

Spoko, widzę, że edytowałaś post gdy ja pisałem Laughing Informacji nigdy nie za wiele. Wink
Powrót do góry
Aśka mama Ninki
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję Robercie:)))
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: