|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aśka mama Ninki Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:00 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Robercie, fakt nie skorzystałam z wyszukiwarki, poprawię się ))
dzięki za linki, juz czytam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Asia, podejrzewam, że twój świąd skóry ma trochę inne podłoże niż problemy skórne poruszane przez toczniowców - z tego co pisałaś wcześniej, śmiem przypuszczać że to klasyczne swędzenie towarzyszące cholestazie.
czyli to wina twojej wątroby, a właściwie żółci. masz wysokie GGTP i fosfotazę zasadową, prawda? zatem ja bym cię odesłała do porad Prometeuszy np.:
Cytat: |
(...) Przy cechach cholestatycznych, które powodują swędzenie można próbować stosować leki poprawiające wydalanie żółci - doskonałym wyborem wydaje się być np. Sylimarol, można też zapytać lekarza o preparaty kwasów żółciowych Ursofalk, Ursopol (Ursodeoxycholic acid). Zaleca się podawanie dużych ilości płynów, doskonałym napojem może być lemoniada miodowo-cytrynowa (woda mineralna niegazowana, miód, sok ze świeżych cytryn). Przy trudnym do opanowania swędzeniu chwilową ulgę przynoszą zimne kompresy lub moczenie stóp i dłoni (które swędzą najmocniej) jeżeli przyczyną jest cholestaza. Niektórzy stosują okłady z krochmalu na miejsca swędzące (podobno najlepszy jest w tym przypadku krochmal kukurydziany).
Swędzenie najczęściej potęguje się w momencie udania się na spoczynek, czego powodem może być rozgrzanie ciała, zaleca się więc spanie w chłodniejszej temperaturze pokoju, przy uchylonym oknie, jako przykrycie stosowanie koca zamiast kołdry, czy pierzyny.(...) |
źródło
mam nadzieję, że wkrótce ci ulży, a może skorzystasz z jakiegoś sposobu proponowanego przez wątrobiarzy (oczywiście poza lekami, bo tych bez lekarza nie zdobędziesz. no silimalor znajdzisz bez problemu i on ci na pewno nie zaszkodzi )
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aśka mama Ninki Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:14 pm Temat postu: |
|
|
dziękuje nenya:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:16 pm Temat postu: |
|
|
i myślę, że przejdzie ci to swędzenie, jak tylko unormują się enzymy wątrobowe, więc tak - odpowiednia farmokologia i będzie po kłopocie.
wytrwałości! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aśka mama Ninki Junior

|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam:)))
mam pytanie czy wykres, który powinien być dołączony do proteinogramu ma jakieś duże znaczenie dla lekarza?
pytam, bo badanie robilam 6 wrzesnia i dzis dopiero dostałam wynik (!!!) i to bez wykresu własnie, i chyba brakuje też białka całkowitego (nie wiem czy czegos nie pokręciłam), jest tylko podane:
albuminy 50.0
alfa 1 glob. 3.4%
alfa 2 glob. 13.1%
beta glob. 10.1%
gamma glob. 23.4% ,
widze ze po normach, ktore sa podane, ze wartosci sa troche przekroczone, co to moze oznaczac?
dzieki wielkie:)))
juz wiem co to moze oznaczac:), ale co z tym wykresem dalej nie:((
Ostatnio zmieniony przez Aśka mama Ninki dnia Wto Paź 03, 2006 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aśka mama Ninki Junior

|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki Robert, przed napisaniem posta poczytalam juz, rownież na tych stronach, ktore Ty podales, niestety nigdzie nie jest napisane czy ten wykres ma jakies znaczenie dla lekarza, czy mam naciskac i prosic by go doslali, czy po prostu olac.
Ale wielkie dzieki za pomoc:))) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Dlaczego zaraz olać? Jeśli robili badania, to niech przedstawią całość dokumentacji.
Tutaj jeszcze mała ściąga - proteinogram
Spoko, widzę, że edytowałaś post gdy ja pisałem Informacji nigdy nie za wiele.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aśka mama Ninki Junior

|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 2:04 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję Robercie:))) |
|
Powrót do góry |