Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

urlop na wizytę u lekarza ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Clarisa
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 8:13 am    Temat postu: urlop na wizytę u lekarza ? Odpowiedz z cytatem

Witam Kochani !

zaczęłam nowy temat bo nie wiem gdzie mogła bym o tym napisać ...
a mam takie pytanie ... mam umiarkowany stopień niepełnosprawności z powodu tocznia układowego ... i w sumie to nie wiem jakie mi prawa przysługują a chodzi mi konkretnie o sprawę wolnego na wizytę u lekarza, bo raz wpadł mi w ręce jakiś artykuł gdzie wyczytałam że przy umiarkowanym stopniu należy sie wolne na wizytę u lekarza.... ale czy mi sie to też należy jak ja mam wizyty w krakowie co miesiac a mieszkam w rzeszowie ? więc w sumie mój szef patrzy coraz mnije przychylnie na te moje wizyty ... i w sumie sama nie wiem czy mam prawo do tego wolnego dnia czy powinnam brać urlop ... (co też jest ciut niesprawiedliwe bo to rzecież żaden urlop i to tym bardziej nie wypoczynkowy bo tłuc się pociagami cały dzień to żaden wypoczynek Korba Confused )

pozdrawiam Buziak
Asia
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 9:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytaj ten wątek
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1326&highlight=stopie%F1+niepe%B3nosprwno%B6ci
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 9:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, ja nie mam problemów ze zwolnieniem się z pracy celem dojechania do lekarza mimo, iż stopień niepełnosprawności w moim przypadku nie istnieje. To, o czym piszesz - czyli, że kierownik jest zobowiązany zapewniać wykonanie zaleceń lekarza sprawującego opiekę zdrowotną nad pracownikami, jest zawarte w KP. To raz, ale dotyczy to raczej tzw. medycyny pracy i badań wstępnych/okresowych i związanych z chorobami zawodowymi.

W każdym razie, żebyś nie błądziła Wink

Przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i np. badaniach lekarskich obowiązują przepisy Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 1997 r. nr 123, poz. 776, oraz Dz.U. z 2004 r. nr 240, poz. 2407)

Cytat:
Art. 20. 1. Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
1) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku, z zastrzeżeniem art. 10f ust. 1 pkt 2,
2) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.

W razie czego jeszcze tutaj:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 maja 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania zwolnień od pracy osobom o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym (Dz. U z 2003 r. nr 100, poz. 927).

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepisy , przepisami, w jeden pracodawca ich przestrzega inny nie, wiec sama musisz zdecydować czy powołowywać się na przepisy czy raczej nie, pozostaje jeszcze się sadzić z pracodawcą ale czy o to chodzi, w dzisjeszych czasach to loteria trafić na odpowiedniego szfa ktory dba o pracowników, raczej częsiej trafisz odwrotnie, pracodawca jest panem a tym masz robic co każe , zatem nie wiem czy warto toczyć boj o ten wolny dzień, mozesz wygrać, ale mozesz tez stracić pracę , powód zawsze się znajdzie ,
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się Monika. Szczególnie jeśli chodzi o tzw. prywaciarzy. Ale to już inna bajka. Nie zaśmiecajmy wątku Laughing
Powrót do góry
Clarisa
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki serdecznie za porady Prosze jak zawykle jesteście niezawodni Jupi2

Cytat:
dzisjeszych czasach to loteria trafić na odpowiedniego szfa ktory dba o pracowników, raczej częsiej trafisz odwrotnie, pracodawca jest panem a tym masz robic co każe , zatem nie wiem czy warto toczyć boj o ten wolny dzień, mozesz wygrać, ale mozesz tez stracić pracę , powód zawsze się znajdzie ,

Cytat:
Zgadza się Monika. Szczególnie jeśli chodzi o tzw. prywaciarzy. Ale to już inna bajka. Nie zaśmiecajmy wątku

hm Robert o to właśnie chodzi że to ta sama bajka Smile bo ja właśnie pracuje w prywatnej firmie, i w sumie szef jest prawie oki ! z poczatku nic sie na te moje wolne dni nie oddzywał i teraz też się prawie nic nie oddzywa po za takimi hasłami że "życzy mi udanego wyjazdu do krakowa" (tu jego szyderczy śmiech Rechot (na wizytę do lekarza Evil or Very Mad ? ) wynika wiec z tego, że popostu nie wierzy mi że jeżdzę na wizyty tylko że robię sobie z niego balona i jeden dzień wolnego nie wiadomo po co, i wiem że z każdym kolejmym zwalnianiem sie jego cierpliwość będzie sie kończyc dlatego wolę sie na zapas zabezpieczyc jakimś prawem które mi przysługuje i chyba pomyśle o zaświadczeniach od lekarza że idę na wizytę i wstawiłam się na wizytę to wtedy całe jego niedowarstwo i głupie uwagi nie będzią miały racji bytu ... nie?
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jest dobry pomysł może szef wtedey uwierzy , jesli jest z tych ludzkich da ci spokój , tym bardziej jesli nie ma zastrzeżeń co do twojej pracy,
niestety w wiekszości firm to niemożliwe, szczególne na sląsku, w Tychach jest wolna strefa ekomomiczna , firm od groma ale jeli ktos urzyma się dłużej w pracy niz 3 miesiące to jest cud godny odnotowania w kronikach, pracę łatwo znależć, ale utrzymać ją to niemożliwe , rozbój i nic ich nie powstrzymuje ani PIP, ani sąd pracy, nie ma na nich mocnych, mają taaaakie udogodnienia więc zakładają firmy i napychają kieszenie jak kończy się termin ulgowy firma sie zwija i juz na jej miejsce jest następna ,itd...
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj, w tym przypadku myślałem raczej w kategoriach ogólnych i masowemu narzekaniu na system, pracodawców itp. Nie miałem na myśli Twojego problemu Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: