|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:01 pm Temat postu: Ból stawów a dobre wyniki badań |
|
|
Czy przy toczniu , ewentualnie przy chorobach reumatycznych tudzież innych kolagenozach mozliwe jest zeby wszystkie badania były w normie ??
Nawet OB i aso OB -4 , a ASO-164
Stawy mnie bola nieziemsko , nie wiem co sie dzieje.
Odpiszcie proszę |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:14 pm Temat postu: |
|
|
Będzie krótko: najwyraźniej jest możliwe. Ja mam w zasadzie wszystko czyste i tak samo było na początku diagnostyki. OB niezmiennie w granicach 1-2, reszta się waha, najbardziej leukocyty i limfocyty, które przekraczają niekiedy normy. Nie mam wprawdzie tocznia, ale - podobnie jak Ty - też widzę, że coś się dzieje. Już nie jeśli chodzi o chorobę auto- ale o inne przypadłości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:23 pm Temat postu: |
|
|
hej robert a moze masz jakąś koncepcje czego w tej sytuacji szukac |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Szczerze, nie mam pojęcia Mnie zaaplikowali jakby "na czuja" penicylinę, bo jest jednym z leków, które wykazują skuteczne działanie przy np. twardzinie ograniczonej. Udało się i całe szczęście obyło się bez sterydów. Gdybym trafił pod opiekę lekarzy w innym miejscu, pewnie terapia również byłaby inna. Te choroby to istne zagadki. Jeśli jesteś pod opieką lekarza to mów mu wszystko o dolegliwościach. Skoro źle się czujesz, to COŚ się jednak dzieje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:32 pm Temat postu: |
|
|
czego szukać ? zrobic w takim przypadku wszytkie badania w stronę chorób autoimmunologicznych, czyli po kolei , znajdziesz je w watku kryteria tocznia, , moze tutaj uda się cos stwierdzić, ja na początku miałam wszytko ok, druga ewentualnośc odczekać , po prostu poczekac, wiem, jak to jest , bo piersze objawy miałam w 90 roku a diagnozę postawiono w 96 , wszystkie wynki były ok, a gorączka do 40 stopni, jak troche się uspokoiło zampomniałam do czasu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Ewelina, seronegatywne przypadki tocznia są możliwe, wyniki badań immunologicznych wychodzą negatywne, brak przeciwciał a choroba hula. Tak właśnie dziś przeczytałam o jednym przypadku TUTAJ, pierwszą manifestacją tocznia była zaawansowana nefropatia toczniowa, a badania laboratoryjne nie potwierdzały (i ciągle nie potwierdzają) że to toczeń!
nie wiem jak jest z innymi badaniami, czy OB i ASO mogą nie wskazywac na stany zapalne, a mimo to Coś się dzieje...
pewnie tak być może, ale to nie znaczy że masz tocznia, to nie musi być nic z naszej "bajki".
trzeba przycisnąć lekarza niech pogłówkuje, czy to nie tarczyca, nie borelioza, fibromialgia, itd. przyczyn może być od groma... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Robert , jestem uczulona na penicylinę, jakie były Twoje objawy??
Nenya??
co to jest nefropatia toczniowa?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:12 pm Temat postu: |
|
|
co prawda nie Robert ale ja tez jestem uczulona na penicylinę , tez miałam idalne wynki, a nefopatia toczniowaa to choroba nerek , przybiera rózna postać, naczęsciej uszkadza miąż nerek prowadząc do niewydolności, jesli nie masz białka w moczu, oraz niczego niepokojącego to raczej nie masz nefropatii , ani innej choroby nerek _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Teraz Robert
O początkowych objawach już pisałem, a wyglądało to mniej więcej tak:
Cytat: |
Moja odmiana twardziny to MORPHEA (+ linijna). Zlokalizowana na prawej ręce (co dodatkowo mobilizuje do walki z chorobą oczywiście). Zanim dowiedziałem się o tej chorobie, nie wiedziałem kompletnie nic na ten temat. Pamiętam, że początki nastąpiły zimą, a zatem w miesiącach ponurych, ciemnych i zimnych, kiedy człowiek chodzi ubrany, a przy sztucznym oświetleniu niewiele można zobaczyć. Wtedy to poczułem jakieś "swędzenie" na przedramieniu i czerwoną plamę. (...) Następnego dnia sprawa się uspokoiła i więcej jakoś nie zwracałem uwagi. Z czasem, a postępowało to szybko, miały miejsce przebarwienia. Człowiek z natury jest dziwną istotą i myślałem, że to brudne. Jednak po kilku-kilkunastu dniach zacząłem odczuwać dyskomfort (np. w porannym przeciąganiu się ) i twardszą skórę. Wszystko to w przeciągu powiedzmy miesiąca (z kawałkiem). |
Dopiero później skierowanie do szpitala i na badania. W sumie klasyk, ale wyniki dobre. Penicylinę zniosłem dobrze z jednym małym incydentem. Nie wpłynęło to jednak na skuteczność leczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:46 pm Temat postu: |
|
|
ewelina, nefropatia to był tylko przykład, jak te choroby bywają zróźnicowane i podstępne, tym chyba nie musisz się martwić, jeśli w moczu wszystko ok.
czasami trudno dostrzeć nieprawidłowoaści w wynikach badań, a dolegliwości są wyraźne, teraz tylko zostaje przekonanie lakarza że to nie hipochondria i histeria, tylko żetelnie trzeba szukac przyczyny! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:47 pm Temat postu: |
|
|
piszcie piszcie lubie Was i z wami rozmawiać, lepiej mi wiedząc ze nie jestem sama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 2:50 pm Temat postu: |
|
|
nie jestes sam zobacz ilu nas jest, każdy ma dobre słowo i o ile to możliwe chęc niesienia pomocy,
moze masz coś ze strony ukadu nerwowego u mnie tak sie zaczął toczeń, i długo nie było nic innego, , może być wiele, wiele innych nie typowych objawów, i to jest własnie problem połączyć to w całość _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 3:02 pm Temat postu: |
|
|
nenya , myslisz ze łatwo przekonaclekarza ze to nie histeria??
eeh nasza słuzba zdrowia to jedno wielkie dno, w poniedziałek mam wizytę u reumatologa w lodzi,zobaczymy. ale muszę wam powiedzieć że własnie mam na kolanach mojego 7 miesięcznego syna chcialabym zeby ktos to zdiagnozował i zaczął leczyć, wlasnie dla niego :)jest przefajny wlasnie próbuje zjeśc kabel od kompa |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
nenya , myslisz ze łatwo przekonaclekarza ze to nie histeria?? |
no paru osobom z naszego grona w końcu się udało
więc łatwo nie dawaj za wygraną, czujesz się źle, masz konkretne dolegliwości, potrzebujesz pomocy i tyle. trzeba drążyć do skutku!
co innego pozostaje...
wytrwałości i "ludzkiego" reumatologa ci życzę.
PS. pogłaszcz małego po główce pod nas zęby już ma? jak się nagle przestaniesz odzywać to przyjmiemy że synuś jednak przegryzł kabelek na dobre  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaG Junior

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 4:06 pm Temat postu: |
|
|
Nenya.. haha ,ma dwa zębiska na dole i własnie 2 dni temu nauczył sie czołgac bo jeszcze nie calkiem raczkuje i cos dziwnie go ciagnie zawsze do kabli od lampu nocnej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|