|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wielgim Junior

|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 8:24 am Temat postu: obrzęki twarzy |
|
|
Leczę sie od kilku lat i nie narzekam, bo biorę sobie tylko arechinę
i nic poza tym. Jednak od około 1,5 roku w odstępach są poranki, gdy budzę się z opuchlizną na twarzy. Zazwyczaj obrzęk znika po kilku godzinach / ratuję się okładem z mrożonej rybki /, ale jest to denerwujące. Czasami dzieci patrzą na mnie z zaciekawieniem, bo nie zawsze przed pójsciem do szkoły zdołam dojść do normalnego stanu...
Czy ktoś ma podobne objawy i o czym mogą one świadczyć?
Trochę zaczynam się bać, bo mam tylko jedną nerkę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 10:07 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Trudne pytanie zadałeś podając w sumie niewiele informacji. Zakładam, że chorobą podstawową w Twoim przypadku jest toczeń, tak? Albo Zesp. Sjogrena? W takiej sytuacji trudno cokolwiek wyjaśnić, a juz na pewno trafić na jakąś potencjalną "przyczynę". Według mnie może to być wciąż aktywna choroba, więc tego typu reakcje (być może także na lek, nie wiem) należy zgłaszać lekarzowi prowadzącemu. Szczególnie, jak czytam, kiedy zdarza się to bardzo często.
Wiele osób skarży się na podobne objawy (obrzęki części twarzowej i nie tylko), choć nie trafiłem na jakiś związek z arechiną. "Podejrzenie" raczej pada na encorton i cyklosporyny. W każdym razie, dzięki forumowej wyszukiwarce znalazłem parę informacji. Podaję wszystkie trafione, bo - jak już wspomniałem - nie określiłeś na co chorujesz. Możesz poczytać, jeśli chcesz.
Porażenie nerwów twarzy
proszę o konsultacje
Nawracające zapalenie chrząstek
Cyklosporyna-Neoral
wyniki C3, C4, udar mózgu
Na prawdę nie wiem co Ci jeszcze powiedzieć. Jeśli jest to uciążliwe i niepokojące, a z tego co widzę to chyba jest, złóż wizytę lekarzowi. Pozdrawiam!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 3:31 pm Temat postu: |
|
|
przyczyn może być wiele,
obrzęki twarzy i powiek - obserwuje się podczas zapalenia kłębuszków nerkowych, obrzęki takie mogą towarzyszyć również chorobom tkanki łącznej - zapaleniu skórno-mięśniowemu, ale to równie dobrze może być sprawa uczuleniowa.
ja bym nie kombinowała dłużej, tylko zwróciła na to uwagę lekarzowi, nie wiem jak się leczysz, czy bierzesz jakieś środki moczopędne, czy nadciśnieniowe, jak ostatnie badania moczu, itd, itd., za dużo niewiadomych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nula Kadet

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Ja rano zazwyczaj mam opuchnięty nos, po jakiejś chwili mi przechodzi.
Niestety moja jednostka chorobowa nie jest nadal zdiagnozowana, więc tylko sobie kolekcjonuję takie objawy .
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie zaszkodzi ograniczyć sól... |
|