|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 5:37 pm Temat postu: |
|
|
i pomyslec jak tu takich przyzmakow nie jesc ??
moja prowadzaca juz zrezygnowala z przekonywania mnei by jresc wylacznei warzywa i ryby eheheh --- to nei dla mnei ja jestem typowym miesorzerca -- i owszem tam zawsze wszystko odchoruje ale te smaki to delektowanie sie nimi i wogole uhmmmm warto --- szkoda tylko ze te flaczki tak daja mi sie we znaki --- ale nie dam sie pozbawic normalnego jedzenia i jesc ciagle jalowo i wegetowac na tych warzywach samych bleeeeee
no to dzis pora na spagetti boloneze
Pozdrawiam
slodka  _________________ Kochaj i szalej i nie pytaj co dalej ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 5:48 pm Temat postu: |
|
|
słodka no i masz rację w końcu człowiek to istota mięsożerna ...nie wyobrażam sobie rezygnacji z chrupiącego kotlecika albo kurczaczka 8) ...chociaż do kotlecika pasuje surówka ,więc równowaga jest ...mnie ostatno prześladuje pizza ech mam zachcianki jak kobita w ciąży ...i jeszcze truskawki ...no nie przegnam   _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja czasem sobie pozwalam... 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Itunia ja to nawet dosyć często 8) ...kurcze a później manti i nospa idzie w ruch (woreczek się odzywa )  _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 2:00 pm Temat postu: |
|
|
oj tak a po manti to na drugi dzien wc i leci dolem hehehe - przynajmniej w moim przypadku --- ale cos za czesto musze wspomagac sie manti --- albo zaladek jzu calkiem do niczego albo za duzo sobei pozwalam hmmm
ale jakos nie mam silnej woli by sobie az tak odmawiac
Pozdrawiam
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 2:19 pm Temat postu: |
|
|
słodka a co bierzesz na żołądek bo ja mam controloc 20 i powiem Ci że w zasadzie odkąd go biorę skończyły się moje żołądkowe problemy ,kórych nie mogłam uniknąć po ranigaście ,jedna tabletka rano i wszystko mogę jeść bez obaw że zaraz polecę to oddać 8) _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 4:10 pm Temat postu: |
|
|
A moje problemy żołądkowo-jelitowe zawsze się kończą,jak zaczynam brać antydepresanty. Wniosek z tego,że,jak mówi pan doktor,to choroba współistniejąca czyli zespół jelita nadwrażliwego... Pozdrawiam _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 10:05 pm Temat postu: |
|
|
kasiu ja oslonowo biore lanzul
agatko hmmm a wiesz ze to moze byc cos --- bo te moje problemy zaczely sie po wyjsciu ze spzitala czyli w momencie jak zaczelam brac przeciwdepresyjne --- kurcze tyle ciagle dokladaja tych lekow ze trudno czasem poznac od czego co jest
Pozdrawiam
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 03, 2006 9:09 am Temat postu: |
|
|
wydaje mi się ,że to odpowiedni temat (..robert.. )..
ogladałam wczoraj ciekawy program odnośnie diety na .....depresję !!!
niewiem czy wiecie ale chciełabym sprzedać wam ją jako ciekawostkę..
w takiej diecie jest mnóstwo różnych owoców i warzyw (surowych), oraz duze ilości tłustych ryb takich jak łosos, makrela-podobno sa w nich specjalne substancje, których organizm sam nie moze wytworzyć ( chyba chodzi o jakis rodzaj tłuszczy ) a są one niezbędne w produkcji związków poprawiających nastrój oraz są budulcem przekazników w mózgu...
to tak po krótce..gdybym miała to na piśmie to pewniw byłoby dokładniej, ale tyle z tego zapamiętałam..
aaaa.. jeszcze jedna ważna informacja.. całkowity zakaz jedzenia produktów pszennych...podobno potrafią wywoływać stany depresyjne..
niewiem jak to skutkuje.. bo ja wsumie zupełnie naturalnie żywię się tak od roku.. a depresja swoją drogą, ale z drugiej stony może byłoby duzo gorzej..
sądze również ,że organizm sam wie co dla niego jest najlepsze i dlatego mamy apetyt na to czy na tamto..hmm.. bo niby skąd u mnie taka dieta.. poprostu na to mam ochotę a na inne rzeczy nie...
pozdrawiam -ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
OLESIA Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 03, 2006 8:39 pm Temat postu: |
|
|
mi tak nic nie poprawia samopoczucia jak picca czy lasania , żadna czekolada czy lody jak to się naukowo się mówi nie poprawiają mi nastroju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 7:39 pm Temat postu: |
|
|
znalazłam w jakiejś gazecie przepis na
placuszki na dobre sampoczucie
czas wykonania: 15 min
porcja dla 4 osób
składniki:
- po 2 łyżki płatków jęczmiennych, orkiszowych, pszennych, jaglanych i owsianych
- 2 łyżki pszennej mąki razowej
- mleko 1,5 % lub jogurt naturalny
- 6-8 jaj przepiórczych
- 3-4 łyzki oliwy z oliwek
sposób wykonania:
Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje płatków. Dodajemy mąkę. Następnie wlewamy mleko lub jogurt, w takiej ilości, by masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Na końcu wbijamy jajka. Wszystkie składniki mieszamy łyżką (nie miksujemy!). Tak przygotowane ciasto smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ciepłe placuszki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli posmarujemy je dżemem z pomarańczy (albo śliwek).
Smacznego
ja jeszcze nie próbowałam, muszę pierw kupić składniki ale zapowiada się pysznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Mam tylko płatki owsiane i makę razową ale chyba będzie trzeba sprawdzic w zdrowej żtwności.Jak mi sie uda to bede smażyc placuszki.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 1:03 pm Temat postu: |
|
|
W starym temacie - ziółka :
Rozmaryn- doskonały dodatek do zup jarzynowych, mięsnych farszów, pieczonego drobiu i gotowanych ryb. Poprawia trawienie i dodaje energii.
Bazylia - świeże listki dodawaj szczodrze do pomidorów, a także do sałatek, białych sosow, ryb i spaghetti. Bazylia przyspiesza trawienie, działa przeciwzapalnie i uspokajająco.
Tymianek - Jeśli lubisz jeść tłusto, ale chciałbyś tez i zdrowo, postaw doniczkę z ziołem niedaleko i nie żałuj sobie. Wegetarianie dodaja tymianek do ryżu, soczewicy. fasoli, karczocha.
Kolendra- Poprawia smak zwłaszcza zup z warzyw strączkowych, ułatwia trawienie, działa tez wykrztuśnie.
Oregano - Pizza bez oregano, to nie pizza. Tak jak wszelkiego rodzaju mięsa z rusztu, Jeśli w domu masz Tadka-niejadka, zioło wybawi cie z tego klopotu. Działa też przeciwzapalnie i żółciopędnie.
Lawenda- Swieża pieknie pachnie, a suszona wspaniale smakuje. Zwłaszcza w sosach i rybnych zupach czy dodana do masła i warzyw. Napary z kwiatów łagodza migreny, zmniejszaja stres, maja dzialanie rozkurczajace.
Czas założyc domowy mini-ogrodek.
/Twój Styl - "Zdrowie"/ _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko, co z wanilią i cynamonem, a szczególnie szejki lodowe, lody waniliowe itd. i pistacje, mogę je jeść kilogramami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:15 am Temat postu: |
|
|
różnego rodzaju kasze i ryże na słodko i w wersji do mięsa _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|